Komisárka pre deti: Vzdelanie nesmie byť podmienené očkovaním a testovaním

16.06.2021 | 10:31
  3
Viera Tomanová tiež odporúča, aby očkovanie vykonával vždy len pediater dieťaťa, ktorý má dieťa v starostlivosti.

Názory, že žiaci budú mať len dve možnosti - očkovanie alebo testovanie na zistenie nového koronavírusu, nie sú v súlade s ústavným právom na vzdelanie. Uplatnenie tohto základného práva každého dieťaťa nie je podmienené podrobením sa očkovaniu, testovaniu ani inému úkonu. V stanovisku to uviedla komisárka pre deti Viera Tomanová.

Komisárka tvrdí, že očkovanie detí nespochybňuje. Nepozdáva sa jej však "nepriamy nátlak na plošné očkovanie maloletých detí proti ochoreniu COVID-19, ktorý sa uskutočňuje vo verejnom priestore a v niektorých školách, formou neúplného a jednostranného informovania o účinkoch vakcín".

Komisárka pre deti tiež odporúča, aby očkovanie vykonával vždy len pediater dieťaťa, ktorý má dieťa v starostlivosti. Zdôrazňuje, že pri deťoch treba postupovať opatrne aj preto, že dlhodobé vedľajšie následky dostupných vakcín nie sú známe. V stanovisku preto apeluje na riadne a zákonné poučenie detí a rodičov pred očkovaním.

"Ošetrujúci zdravotnícky pracovník je povinný informovať o účele, povahe, následkoch a zdravotných rizikách poskytnutia zdravotnej starostlivosti, a teda aj o možných zdravotných rizikách vakcíny a o zdravotných rizikách odmietnutia poskytnutia zdravotnej starostlivosti zákonného zástupcu dieťaťa a taktiež dieťa," dodala Tomanová.

Komisárka pripomína že, viaceré vedecké osobnosti upozorňujú, že zatiaľ nie je dostatok vedeckých dát dokladujúcich bezpečnosť dostupných vakcín proti COVID-19; (napríklad aj nemecká Stála očkovacia komisia (Stiko) pre nedostatok vedeckých údajov neodporúča plošnú vakcináciu detí a mládeže proti ochoreniu COVID-19, keďže nie sú jasné riziká, ktoré deťom pri imunizácii hrozia, na druhej strane však podporila očkovanie detí so zdravotnými problémami).

"Názory vyslovené vo verejnom priestore, že žiaci budú mať len dve možnosti: očkovanie alebo testovanie na zistenie vírusu SARS-Cov-2, nie sú v súlade s ústavným právom na vzdelanie, pretože uplatnenie tohto základného práva každého dieťaťa nie je podmienené podrobeniu sa očkovaniu, testovaniu ani inému úkonu," uviedla na záver detská komisárka.

Celé vyhlásenie komisárky pre deti:

 

Zdroj: sme.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti