Komik Zelenskyj bude prezidentom Ukrajiny, Porošenko priznal porážku

22.04.2019 | 07:09
  6
Zelenskyj po zverejnení výsledkov exit pollu prisľúbil Ukrajincom, že ich nesklame.

Prezidentské voľby na Ukrajine vyhral komik Volodymyr Zelenskyj. Jeho súper v druhom kole volieb Petro Porošenko priznal porážku po zverejnení výsledkov exit pollu, podľa ktorých získal 25,3% hlasov a Zelenskyj si vyslúžil 73,2% hlasov.

Porošenko je podľa vlastných slov ochotný Zelenskému pomôcť pri preberaní funkcie. Zároveň však poznamenal, že síce opúšťa úrad, no neodchádza z politiky.

Zelenskyj po zverejnení výsledkov exit pollu prisľúbil Ukrajincom, že ich nesklame. „Kým ešte nie som prezidentom, môžem hovoriť ako ukrajinských občan – všetkým krajinám bývalého Sovietskeho zväzu, pozrite sa na nás. Všetko je možné,“ vyhlásil.

Exit poll, ktorý uskutočnili Kyjevský medzinárodný inštitút sociológie v spolupráci s Razumkov Center, vychádza z odpovedí vyše 13-tisíc voličov a voličiek. Predpokladaná odchýlka je tri percentá. Zelenskyj, ktorý doteraz nikdy nevykonával žiadnu politickú funkciu, získal v prvom kole volieb viac než 30 percent hlasov, zatiaľ čo Porošenko si zabezpečil len 16-percentnú podporu.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti