Kollárov brat - poslanec parlamentu nepriznal firmu v Rakúsku. Jeho partner zarobil na predražených respirátoroch

28.05.2020 | 20:55
  9
Ľudovít Goga (Sme Rodina) vlastí vo Viedni spoločnosť, ktorú neuviedol v daňovom priznaní.

Poslanec za Sme Rodina Ľudovít Goga, ktorý je nevlastným bratom Borisa Kollára, neuviedol v daňovom priznaní spoločnosť, ktorá predáva mobilné telefóny vo Viedni. Jeho obchodný partner z firmy je rakúsky občan Elsayed Mahmoud, ktorý zarobil na predaji extrémne predražených respirátorov, informuje Ivestigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK).

Investigatívne centrum Jána Kuciaka zistilo, že nevlastný brat predsedu NR SR Borisa Kollára a poslanec strany Sme Rodina Ľudovít Goga vlastí vo Viedni spoločnosť, ktorú neuviedol v daňovom priznaní.

Ide o predajne s mobilnými telefónmi, ktoré prevádzkuje rakúsky podnikateľ egyptského pôvodu Elsayed Mahmoud. Na letisku Schwechat mal dva obchody a ďalšiu prevádzku v centre Viedne, ktorú vlastní spoločnosť MobiNil Communications, tá je zase písaná práve na spomínaného poslanca Gogu.

Po otázke ICJK ohľadom tohto podniku, ktorý nebol zaradený v jeho majetkovom priznaní, poslanec uviedol, že firma je neaktívna a nemá z nej žiadne príjmy.

Nevedel o tom?

Goga vysvetlil, že s Mahmoudom sa spoznal v roku 2012 pri golfe a podnikali spolu vo viacerých spoločnostiach. Zo všetkých však už medzitým vystúpil, na túto poslednú mal zabudnúť. O predajniach mobilných telefónov vraj ani nevedel a sám si chce túto informáciu preveriť.

Tu však poslancov príbeh naráža podľa investigatívneho centra na problém. ICJK získalo listinu z rakúskeho obchodného súdu, podľa ktorej žiadal poslanec kollárovcov o zmenu sídla spomínanej spoločnosti MobiNil 10. januára 2020. Urobil tak dokonca na papieri s logom hnutia Sme Rodina.

Predražené ochranné pomôcky

Gogov spoločník Mahmoud sa okrem iného zviditeľnil aj predajom ochranných pomôcok v úvode pandémie. Tie dokázal lacno nakúpiť a následne predať občanom aj rakúskym inštitúciám za niekoľkonásobne vyššie ceny. Na otázku, odkiaľ ich má, uviedol, že ich nakúpil v Ázii.

Rakúski investigatívci však zistili, že Mahmoudoví ‚dodávatelia‘ sú aj na Slovensku. Na jeho stránke bolo medzi partnermi aj logo slovenskej Správy štátnych hmotných rezerv. Neskôr boli tieto logá zo stránky odstránené.

Podnikateľ rakúskym médiám uviedol, že našiel 3,5 milióna týchto respirátorov v nejakom sklade na Slovensku. Podľa Gogu to však nie je pravdepodobné. „Môj osobný názor je, že toľko materiálu tu nikdy ani nebolo,“ myslí si poslanec.

Zdro: dennikslovensko.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti