Kočner a Zsuzsová sú nevinní, rozhodol Špecializovaný trestný súd v kauze vraždy novinára Kuciaka

03.09.2020 | 12:10
  21
Sudkyňa v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali.

Marián Kočner aj Alena Zsuzsová sú v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nevinní. Tomáš Szabó je vinný z účasti na vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku mu vo štvrtok vymeral trest 25 rokov odňatia slobody.

Rozsudok nie je právoplatný. Rodičia zavraždených opustili po prečítaní rozsudku pojednávaciu miestnosť.

Sudkyňa v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Mariana Kočnera len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov. Tomáša Szabóa zároveň súd uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.

Z vraždy je vinný Tomáš Szabó

Tomáša Szabóa súd uznal vinným za obzvlášť zločin úkladnej vraždy, prečin porušovania domovej slobody, zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, a to všetko formou spolupáchateľstva. Svoj 25-ročný trest za vraždu Kuciaka a Kušnírovej i podnikateľa Molnára si má odsedieť vo väznici s maximálnym stupňom stráženia.

Podľa rozsudku musí Tomáš Szabó nahradiť rodine Kuciakovcov majetkovú škodu 1490 eur a nemajetkovú škodu 140.000 eur. Molnárovej rodine má zaplatiť nemajetkovú škodu vo výške 40.000 eur. Keďže nebolo dokázané, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová skutok, za ktorí boli obžalovaní, spáchali, ŠTS odkázal rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov s ich návrhom na náhradu škody voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej na civilný proces.

Pojednávanie s Marianom Kočnerom a spol. sa začalo v januári tohto roka. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní. Obžaloba bola podaná za šesť skutkov. Okrem vraždy novinára a jeho snúbenice sa týkala aj vraždy Petra Molnára, ktorého mali podľa prokuratúry zavraždiť koncom roka 2016 Miroslav Marček a Tomáš Szabó s motívom lúpeže.

Ďalšie štyri skutky obžaloby sa týkali nedovoleného ozbrojovania.

Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal, ŠTS ešte v apríli odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody. Ako prvého v kauze koncom minulého roka odsúdili Zoltána Andruskóa na 15 rokov odňatia slobody. V kauze vraždy následne vystupoval ako svedok.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala vláda Petra Pellegriniho.

Boris Kollár: Ostáva dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov

Vzhľadom na stav nášho súdnictva nám nezostáva nič iné, len dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov a nie na základe niečoho iného. Pre TASR to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Reagoval tak na rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Matovič verí, že spravodlivosť si na Kočnera a Zsuzsovú počká

Premiér SR Igor Matovič (OĽaNO) v súvislosti s vynesením neprávoplatného rozsudku v prípade vraždy Jana Kuciaka vo svojom profile na sociálnej sieti vyzval vo vieru v to, že „spravodlivosť si na Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú počká“.

„Vyzerá, že nateraz sa evidentní strojcovia vraždy chcú spravodlivosti vyšmyknúť z pazúrov... Verme, že spravodlivosť si ich oboch počká,“ napísal.

Čaputovú verdikt súd šokoval

Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú verdikt Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej šokoval a potrebuje porozumieť jeho odôvodneniu. Očakáva, že hľadanie spravodlivosti bude pokračovať na Najvyššom súde SR.

„Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni aj my všetci si zaslúžime vidieť vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali,“ uviedla hlava štátu v reakcii, ktorú TASR zaslal jej hovorca Martin Strižinec.

Kolíková: Sudca má rozhodovať na základe dôkazov a nie na základe prianí ľudí

Sudca má rozhodovať na základe dôkazov, ktoré má v predmetnej veci, a nie na základe toho, čo si ľudia prajú, alebo sa im javí ako správne či spravodlivé. Pre TASR to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Reagovala tak na štvrtkový verdikt Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Vo veciach, ktoré sú ostro sledované a kde je spoločenská objednávka, verejnosť očakáva nejaké rozhodnutie. Sudca má byť nestranný a nezávislý a práve v takýchto veciach je zložité a ťažké, aby to sudca ustál a rozhodol na základe vedomia a svojich odborných znalostí, hovorí ministerka.

„Práve v takýchto kauzách je dôležité, aby sudca ostal nestranný a nezávislý a ustál to v sebe. Tým ochráni nás všetkých, tým ochráni spravodlivosť. Na základe dôkazov, ktoré vnímal ako kľúčové a podstatné, ak tak rozhodol a má za to, že je nevinný, tak to treba rešpektovať,“ uviedla Kolíková. Dodala, že v danej veci bude rozhodovať Najvyšší súd SR, takže nie je dôvod na momentálne spochybňovanie rozhodnutia.

Kolíková bola podľa vlastných slov úmyselne zdržanlivá vo svojich vyjadreniach v prípade vraždy novinára. Pripomenula, že ministerka spravodlivosti má oprávnenie, ak ide o právoplatné rozhodnutie, podať mimoriadny opravný prostriedok a to dovolanie. „To znamená, že potenciálne môžem mať nástroj na zvrátenie celého rozhodnutia. Aj z tohto dôvodu je náležité, aby som bola zdržanlivá,“ poznamenala.

Pellegrini: Odsúdenie troch páchateľov potvrdzuje, že skutok sa podarilo objasniť

Odsúdenie troch páchateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej potvrdzuje, že "tento ohavný skutok sa polícii podarilo objasniť". Pre TASR to uviedol podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini.

„Ak je prokuratúra presvedčená, že podala dostatočné dôkazy o dvojici obžalovaných, ktorých dnes súd oslobodil, slovenský právny poriadok im dáva možnosti, ako môžu svoj právny názor obhájiť,“ dodal Pellegrini v reakcii na vyhlásenie rozsudku.

Jediným spôsobom, ako je možné v demokratických krajinách dosahovať spravodlivosť, je podľa Pellegriniho rešpektovať rozhodnutia súdov ako nezávislej zložky štátnej moci. „Je prirodzené, že na tieto rozhodnutia majú ľudia rôzne názory a že vzbudzujú rôzne emócie, ale tie nemôžu nahrádzať neodňateľnú zodpovednosť súdov za ich rozhodnutia,“ uviedol s tým, že je nevyhnutné, aby o verdikte súdu nebolo žiadnych pochybností.

Mikulec je zaskočený verdiktom súdu, no rešpektuje ho

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rešpektuje verdikt súdu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, je ním však zaskočený. Právo má platiť pre každého rovnako a nemožno niekoho odsúdiť len preto, že si to priali ľudia v uliciach, politici alebo novinári, skonštatoval.

Mikulec hovorí, že mu neprináleží hodnotiť prácu vyšetrovateľov, prokurátorov a ani sudcov. „Ako minister vnútra však vyjadrujem absolútne odhodlanie urobiť všetko pre to, aby polícia mala vždy rozviazané ruky pre poctivú prácu, o ktorú sa bude môcť oprieť prokurátor a aj sudca,“ uviedol.

Práca investigatívneho novinára je nenahraditeľná a nebezpečná, podotkol Mikulec. Vražda novinára je podľa neho „obludnosť, ktorá nemá vo vyspelej demokratickej spoločnosti obdobu a vrhla Slovensko naspäť do 90. rokov minulého storočia“.

Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dúfali, že Kočnera a Zsuzsovú neoslobodia

Rodičia zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dúfali, že Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú neoslobodia. Reagovali tak na rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý ich oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy dvojice. Zlatica Kušnírová dúfa, že Najvyšší súd (NS) SR rozhodnutie zvráti. Verí v to aj kolega zavraždeného novinára Marek Vagovič, ktorý je presvedčený o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Rozhodnutie ŠTS nie je právoplatné, rozhodovať môže ešte NS SR.

„Je to zle, vidno, že spravodlivosť ešte na Slovensku nezačala úradovať. Bojujeme ďalej,“ povedala matka zavraždenej Martiny. Je presvedčená, že za vraždou je Marian Kočner a ďalší. „Všetky finančné skupiny,“ podotkla, no nechcela ich menovať.

O vine Mariana Kočnera je presvedčený aj Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára. Vidí ho za objednávkou vraždy. Pýta sa, kde by Tomáš Szabó, vinný z účasti na vražde, prišiel k toľkým peniazom, ktoré za vraždu objednávateľ zaplatil.

Vagovič z portálu Aktuality.sk vyčíta súdu právny purizmus

Vagovič je z rozhodnutia ŠTS sklamaný, vyčíta mu právny purizmus. Nerozumie, že súdu nestačila séria nepriamych dôkazov, ani priame výpovede účastníkov vraždy. Je presvedčený, že dôkazy na odsúdenie boli dostatočné. „Pri objednávateľoch to takmer vždy stojí na nepriamych dôkazoch. Príde mi to celé absurdné,“ uviedol Vagovič. Pýta sa, kto si vraždu objednal.

Vagovič si myslí, že odsudzujúcim rozsudkom by súd neriskoval justičný omyl. „Ak by ich súd uznal za vinných, nič by neriskoval, nebol by to justičný omyl, som presvedčený, že sú vinní,“ povedal. Dúfa, že NS SR rozhodnutie zvráti.

Ringier Axel Springer SK verí, že všetci páchatelia budú spravodlivo potrestaní

Spoločnosť Ringier Axel Springer SK verí, že všetci páchatelia, ktorí sa podieľali na vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, budú spravodlivo potrestaní. Uviedol to COO spoločnosti Michal Maruška v reakcii na štvrtkový rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. TASR o tom informoval Peter Porubský z Ringier Axel Springer SK, pod ktorý patrí portál Aktuality.sk, kde pracoval zavraždený novinár.

„Očakávali sme spravodlivý trest pre obžalovaných za činy, ktoré sa im pripisujú. V právnom štáte má každý právo na spravodlivý proces a rozsudok, ktorý musí byť vždy založený na dôkazoch. O vine a nevine rozhoduje súd, ktorý dnes rozhodol takto,“ povedal Maruška.

Grendel: Oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej nie je koniec príbehu

Oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej nie je koniec príbehu, myslí si podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO). Uviedol to na sociálnej sieti v reakcii na rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa svojich slov vidí nádej v tom, že odvolací súd postihne aj objednávateľov.

„Ak obžaloba presvedčila predsedníčku senátu, ktorú však zvyšní dvaja sudcovia prehlasovali, stále vidím nádej v tom, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. Tí nesú najväčšiu vinu na smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ skonštatoval Grendel.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vyhlásil, že si nevie predstaviť, čo „po tejto nespravodlivosti“ prežívajú rodiny zavraždených. „Buďte silní! Božie mlyny melú pomaly, ale isto,“ reagoval na sociálnej sieti.

Taraba: Ak je aj táto stopa falošná, tak ako talianska, tak je to na uterák

„Človek by od politikov očakával, že budú dnes povzbudzovať súdy a vyšetrovacie orgány, aby našli skutočných objednávateľov, pretože to je spravodlivé. Ak je to Kočner, nech je to Kočner. Ak to Kočner nie je, treba nájsť kto to je. Zdá sa, že pre niektorých nie je primárne kto to bol, ale aby to bol Kočner. Ak by sa však malo potvrdiť, že po falošnej talianskej stope by bola falošná aj táto druhá, tak potom je to na uterák,“ uviedol nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

„Už mainstream lynčuje sudcov, lebo nerozhodli ako čakali. Tak si pripomeňme čím nás za tieto mesiace kŕmil všetkým mainstream. Čerešničkou bolo asi to ako Zsuzsova so svojou dcérou chodili zbierať muchotrávky, sušili ich a Kočner z nich robil čaj a podal ho moderátorke TV JOJ. Áno priatelia, aj toto zaznelo z úst korunného svedka. Potom keď lekári skonštatovali, že pani moderátorka nebola otrávená a polícia to odmietla ďalej vyšetrovať, tak už to v mainstreame zapadlo prachom, veď príbeh o bosorke čo si privyrába s dcérou zbieraním a sušením muchotráviek je viac sexy a veď keď je niekto verejne uznaný zločinec, treba mu naložiť poriadne. Keď sú v príbehu deti, predáva sa to ešte lepšie. To len na margo toho čo všetko asi dnes sudcovia mali pred očami keď rozhodovali a vyhodnocovali príbehy pána korunného svedka. Ak to urobil Kočner, nech ho zavrú aj na doživotie. Keď nie, podhodiť verejnosti falošnú obeť nestačí, treba ísť po skutočných páchateľoch. Toto je určite cieľom spravodlivosti a aj toto by si priali obete,“ napísal v ďalšom statuse poslanec Taraba.

Remišová: Rozsudok zvyšuje pochybnosti o silnej spravodlivosti

V prostredí nedôvery občanov voči polícii, prokuratúre a súdom na Slovensku rozsudok zvyšuje pochybnosti o silnej spravodlivosti. V reakcii na vyhlásenie rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to na sociálnej sieti uviedla predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

Remišová rozsudok rešpektuje, no vníma ho ťažko. Ukazuje podľa nej aj to, že boj o spravodlivosť na Slovensku pokračuje.

„Rozhodnutím súdu v kauze Mariana Kočnera a jeho spoločníkov v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Slovensku otvára ďalšia etapa boja za spravodlivosť,“ skonštatovala Remišová.

Rozsudok vníma aj ako začiatok ďalšej etapy „ťažkého boja proti moci tých, ktorí sa stále spoliehajú na systém skorumpovaných sudcov, politikov a štátnych úradníkov“.

Šéfka Za ľudí pripomenula, že odkazom Jána Kuciaka je nevzdať sa a neprestať. „Našou úlohou a zodpovednosťou je dnes pracovať pre spravodlivosť tam, kde sme,“ dodala.

Nedokázaná vina rovná dokázanej nevine, reaguje bývalý šéf vyšetrovateľov Ivor

Ak má súd pochybnosť o zistenom stave, musí teoreticky rozhodnúť tak, že nedokázaná vina sa rovná dokázaná nevina. Povedal pre TASR bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov a vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor. Reagoval tak na rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), ktorý vo štvrtok oslobodil podnikateľa Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

„Ak súd chce rozhodnúť o vine a treste, musí konštatovať zistenie materiálnej pravdy. Súčasný Trestný poriadok hovorí o tom, že musí zistiť skutok bez dôvodných pochybností. Ak tak nie je, ak teda súd má nejakú pochybnosť o zistenom stave, musí rozhodnúť opak. Lebo vlastne v teórii sa zase hovorí, že nedokázaná vina sa rovná dokázaná nevina, to je pravidlo. To je záver a mne z toho vyplýva samozrejme len, že súd pravdepodobne konštatoval, že skutkový stav nie je zistený bez dôvodných pochybností,“ uviedol odborník na trestné právo.

Zároveň zdôraznil, že prirodzene nemá informácie o vyšetrovacom spise a nevie ho posúdiť cez jednotlivé dôkazy. „Ak vychádzam len z medializovaných informácií, tak tie informácie neboli celkom presvedčivé. Ale neodvážim sa hodnotiť dôkaznú situáciu, tú hodnotí súd podľa svojho najlepšieho vedomia, svedomia a presvedčenia, a na základe voľného hodnotenia dôkazov. Treba si uvedomiť, že toto je len prvostupňové rozhodnutie. Voči tomuto rozhodnutiu môžu podať strany, či už strana žalujúca alebo žalovaná, opravný prostriedok,“ objasnil Ivor.

Podľa jeho názoru pocit dôkaznej núdze v prípade nastal potom, ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal nový návrh na doplnenie dokazovania na ŠTS. Prokurátor ho podal tri dni pred plánovaným vynesením rozsudku.

Zsuzsovú po prepustení z väzby v Leopoldove zadržala NAKA

Alenu Zsuzsovú obžalovanú v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka prepustili po štvrtkovom oslobodzujúcom rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Leopoldove. Vzápätí ju opäť zadržali policajti. Ako obvinená a obžalovaná figuruje aj v prípadoch ďalších vrážd.

Zsuzsová je ako sprostredkovateľka obžalovaná v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Exprimátora zavraždili 9. júla 2010 pred jeho domom. Okrem toho je obvinená aj z príprav vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.

Zdroj: info.sk (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11), (12), hlavnydennik.sk,

Články súvisiace s tematikou:

 

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti