Klimatický samit v Glasgowe nenaplnil svoje ciele. „Bla, bla, bla,“ zhrnula jeho výsledky líderka sekty klimatických alarmistov Thunbergová a dodala, že „Nikdy sa nevzdáme!“

15.11.2021 | 08:45
  13
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová v sobotu povedala, že Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe, ktorý sa skončil v sobotu, "nič nedosiahol".

Takmer 200 krajín v sobotu dosiahlo kompromis v otázke boja proti globálnemu otepľovaniu, z textu dohody, ktorá je výsledkom klimatického samitu Organizácie Spojených národov (OSN) však na poslednú chvíľu vypadol jednoznačný záväzok ukončiť používanie uhlia a fosílnych palív na výrobu elektrickej energie.

Tak rýchlo to nepôjde

Domáce politické a ekonomické priority opäť zabránili štátom prihlásiť sa k rýchlemu a rozsiahlemu znižovaniu emisií, ktoré je podľa vedcov nevyhnutné, ak sa má otepľovanie udržať pod kritickou úrovňou, informuje agentúra AP. OSN si stanovila tri kritériá, ktoré by podľa nej zabezpečili úspešný výsledok samitu, po dvoch týždňoch rokovaní v škótskom Glasgowe však nevznikla zhoda ani na jednom z nich.

Svetová organizácia požadovala konkrétny záväzok znížiť do roku 2030 emisie oxidu uhličitého o polovicu, finančne podporiť chudobnejšie krajiny sumou 100 miliárd amerických dolárov (USD) a zabezpečiť, aby podstatná časť tejto pomoci smerovala na podporu zvládnutia najhorších dopadov klimatickej zmeny.

„Tieto ciele sme na tejto konferencii nedosiahli,“ priznal generálny tajomník OSN António Guterres. Samit napriek tomu podľa neho priniesol „určité základné stavebné kamene pre pokrok“. Podľa vyjednávačov dohoda, hoci s ťažkosťami, zachová cieľ obmedziť do konca storočia otepľovanie planéty na 1,5 stupňa Celzia.

Ústupok pre Indiu

Záväzok postupne ukončiť dotácie uhlia a fosílnych palív sa do záverov samitu nedostal pod tlakom Indie. Tamojší minister životného prostredia Bhupender Jádav v sobotu vyhlásil že v kľúčových otázkach neexistuje zhoda a bohaté krajiny obvinil „z neudržateľného životného štýlu a nehospodárnej spotreby“, čo spôsobuje globálne otepľovanie. Rozvojové krajiny majú právo „na zodpovedné využívanie fosílnych palív“, povedal minister.

Glasgowský klimatický pakt nezodpovedá podľa riaditeľky Greenpeace Slovensko Kataríny Juríkovej vážnosti klimatickej krízy. Vo svojom komentári napísala, že ani eskalujúce následky klimatickej zmeny, nepriniesli ambiciózne záväzky, ktoré si klimatická kríza vyžaduje. Ocenila však, že v pakte je zmienka o ukončení dotácií pre fosílne palivá a zabezpečenie spravodlivej transformácie.

Juríková priblížila, že v dohode je popísaná potreba zníženia emisií do roku 2030, no aktualizované plány, ako to dosiahnuť, majú krajiny predstaviť budúci rok. Podotkla však, že na udržanie oteplenia pod 1.5 stupňa Celzia sú potrebné reálne činy. Zároveň konštatovala, že aj explicitná zmienka o potrebe ukončenia využívania uhlia bola oslabená zmenou jediného slova. „Napriek tomu sa uhlie dostalo do finálneho textu COP-u po prvýkrát a aj to je signál, že éra fosílnych palív musí byť minulosťou,“ zhodnotila.

Podľa Juríkovej je povinnosťou Slovenska implementovať zmysluplné klimatické opatrenia. „Nie je totiž možné hovoriť o ambícii zabezpečiť čo najrýchlejšiu uhlíkovú neutralitu a zároveň podporovať fosílny plyn a plánovať novú plynovú infraštruktúru. Fosílny plyn nie je žiadne prechodové palivo, a ak to Slovensko myslí s klimatickými ambíciami vážne začne aj s jeho útlmom,“ vysvetlila. Potrebné sú totiž energetické systémy založené na obnoviteľných zdrojoch energie.

V závere komentára Juríková dodala, že sa napriek výsledkom COP26, ktoré ich sklamali nevzdajú. „Ak sa nemôžeme spoľahnúť na našich politických lídrov a líderky, môžeme sa spoľahnúť na kolektívnu silu, ktorú máme, aby sme zaručili stabilnú klímu a jednoducho lepší svet,“ uzavrela.

Greta Thunberg: Nedosiahlo sa nič

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová v sobotu povedala, že Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe, ktorý sa skončil v sobotu, „nič nedosiahol, píše TASR.

„COP26 sa skončil. Tu je stručné zhrnutie: Bla, bla, bla,“ napísala Thunbergová na Twitteri. Ozajstná práca podľa jej vyjadrení pokračuje mimo takýchto rokovacích sál. „Nikdy sa nevzdáme,“ dodala.

Thunbergová klimatickú konferenciu COP26 kritizovala aj proteste v Glasgowe, ktorý sa konal 5. novembra. Svetoví lídri, ktorí sa zhromaždili na glasgowskom summite, sa podľa jej slov usilujú len o to, aby biznis fungoval tak ako doposiaľ a aby neutrpeli záujmy a ekonomika krajín bohatého „globálneho severu“.

Thunbergová zároveň mladých ľudí vyzvala, aby boli v oblasti boja proti klimatickej zmene aktívni a zúčastnili na zhromaždeniach na podporu klímy.

Zdroj: startitup.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti