Klaus: EÚ potrebuje revolúciu. Merkelová s Macronom a Junckerom cielene likvidujú národné štáty

28.09.2018 | 12:22
  0
Český exprezident a bývalý premiér vyzval v rozhovore pre Washington Times na novú zamatovú revolúciu.

Bývalý český prezident Václav Klaus tvrdí, že Európa sa musí oslobodiť spod zovretia globalizátorov a multikulturalistov. Rovnako musí zamedziť snahám Európskej únie, ktorá sa usiluje o politiku otvorených hraníc a potláča právo na suverenitu národných štátov.

Klaus v rozhovore pre Washington Times vyhlásil, že Európa potrebuje "zásadnú, systematickú" zmenu v podobe zamatovej revolúcie, podobnej tej, ktorá sa koncom roku 1989 uskutočnila v bývalom Československu. Jej podoba je podľa jeho vyjadrenia zatiaľ otvorenou otázkou. V tejto súvislosti varoval, že ďalšie európske krajiny by si mohli vziať príklad zo Spojeného kráľovstva a hlasovať v referende za odchod z Európskej únie. Ako dodal, malým úspechom je v tomto smere snaha spájať antisystémové strany, ktoré existujú v Maďarsku, Poľsku, Taliansku, Rakúsku, Holandsku, Švédsku, Francúzsku a Nemecku.

V rozhovore tiež kritizoval nemeckú kancelárku Angela Merkelovú, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, predsedu Európskej komisie Jean-Claude Junckera a ďalších lídrov, ktorí sa podľa jeho názoru snažia zničiť koncept národných štátov v prospech subjektu bez hraníc a multikulturálnej politiky.

„Nás nezaujímajú reformy. Ide nám o zásadné, systematické zmeny - nie čiastočné a kozmetické zmeny,“ zdôraznil Klaus.

Klaus a ďalší kritici vyčitajú nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, že jej skutočným cieľom a tiež zámerom EÚ je dosiahnuť migračnou politikou zánik národných štátov. Lídri EÚ nenačúvajú obavám občanov vo Švédsku, Taliansku, Maďarsku a iných krajinách, ktorí sú týmto trendom veľmi znepokojení.

„Toto je diktatúra starých európskych politických elít, počnúc pani Merkelovou, pánom Junckerom, pánom Macronomom. Je to požiadavka multikulturálnych politikov a politicky korektných európskych elít, ktorí chcú pomiešať národy a násilne priniesť rozmanitosť. Toto je vyvrcholenie európskeho zjednocovacieho procesu ,“ poznamenal český politik.

Dodal tiež, že východoeurópske národy nemajú dôvod obávať sa Ruska. Poľsko a iné štáty obávajúce sa ruskej vojenskej agresie sa podľa neho správajú trochu ako blázni. Príkladom je aj nedávna požiadavka Varšavy o stálú americkú vojenskú základňu na hraniciach s Ruskom.

Zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta bolo podľa neho "šokom", ktorý americký politický systém potreboval. V tejto súvislosti ocenil Trumpovu snahu bojovať proti ilegálnej migrácii.

Ohľadne úvah o možnom vystúpení Českej republiky z Európskej unie Klaus povedal, že krajina s takou geografickou polohou si to nemôže dovoliť. „Nemáme taký luxus, že by sme boli ostrovom. Geograficky sa nachádzame v strede Európy. „Všetci naši susedia sú v EÚ, takže nezdieľam názor mojich kolegov a priateľov, že by mohlo dôjsť k českej verzii brexitu,“ uviedol na záver Václav Klaus.

Zdroj: washingtontimes.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti