Kiskova známka v závere prezidentovania klesla -1

04.06.2019 | 20:02
  5
Vyhliadky projektu +1 nie sú vôbec skvelé, aj preto prezident neodolal pokušeniu venovať mu do výbavy pár bonusov plynúcich z jeho dnešnej pozície.

Dva týždne delili prezidenta Kisku od toho, aby z úradu odišiel so cťou. Žiaľ, z dosluhujúceho prezidenta sa stáva netrpezlivý zakladateľ strany.

Sila netrpezlivosti

K dobrému menu a vážnosti inštitúcií i práva (napríklad ústavného) patrí dôslednosť. Veci a vzťahy sa menia v presne určenom čase. To platí aj o prezidentskom úrade. Nekončí sa „pár týždňov“ alebo „chvíľu“ pred nástupom nového. Ani nie je bežné v závere jeho výkonu zahlásiť vymyslenú maródku alebo nevyčerpanú dovolenku.

Dobre, väčšina vecí je už v banánových škatuliach pripravená na sťahovanie a v čistiarni rušia predplatné na jeho obleky. V každom prípade slovenským prezidentom je stále Andrej Kiska.

Sila netrpezlivosti a pragmatizmu je veľká. Prezident nemusí žobroniť o mediálny záujem, a tak je lákavé využiť posledné zvyšky špeciálneho záujmu na reklamu pre svoju stranícku budúcnosť.

Štartovať novú stranu na prahu uhorkovej sezóny nie je bohvieaký nápad a do jesene sa zase na všeličo zabudne.

Kiska aj preto chce ešte zužitkovať kúzlo súčasného postavenia. Bude však trvať doslova sekundu, keď táto výhoda definitívne padne. Potom nastane krutá realita medzistraníckych bitiek, v ktorých je dôstojnosť to posledné, čo garantuje úspech.

Zbytočné sklamanie

Vyhliadky projektu +1 nie sú vôbec skvelé, aj preto prezident neodolal pokušeniu venovať mu do výbavy pár bonusov plynúcich z jeho dnešnej pozície.

Kiskov prechod do inej politickej praxe je asi taký perspektívny ako bol Ficov zámer v opačnom smere. Plán presťahovať sa z úradu vlády do prezidentského paláca skrachoval aj napriek jeho nespornej politickej sile a talentu. Naopak to nie je o nič jednoduchšie. A znovu platí, že nepôjde iba o konkrétnu Kiskovu schopnosť či nemohúcnosť.

Viac ako od rýchlosti je úspech Kiskovho projektu závislý od jeho schopnosti nájsť si miesto v zložitej opozičnej spleti a naučiť sa dynamickejšiemu politickému jazyku.

+1 a dnešné -1 dáva dohromady veľkú nulu. Presne tak to bude svietiť aj nad štartovou čiarou, z ktorej Kiska po 15. júni vybehne. Stranícky záver prezidentovania je z tohto pohľadu zbytočným sklamaním.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti