Kiskov žltý smog

16.08.2019 | 13:34
  5
Mladí sociálni demokrati napísali podnet, kde žiadajú orgány, aby preskúmali, či je všetko s kostolným poriadkom. Kiskov exporadca - sudca Ján Mazák im to vysvetlil a nazval ich demagógmi.

Po celom Slovensku už visí. Bývalý prezident a jeho budúca suita sa prezentujú, lebo jeho firma – budúca strana – ešte nie je dostatočne známa. Neporušujú zákon, lebo strana zatiaľ nie je, založilo sa iba občianske združenie, a to nemá zo zákona zakázané promovať firmu.

Nekampaňuje, lebo kampaň ešte tiež nie je zákonne vyhlásená. Mladí sociálni demokrati sú nechápaví a napísali podnet, kde žiadajú orgány, aby preskúmali, či je všetko s kostolným poriadkom. Sudca Ján Mazák im to vysvetlil a nazval ich demagógmi. Vysvetlenie je tak trochu v štýle chucpe, keď vrah svojich rodičov žiada sudcu, aby ho oslobodil – lebo je sirota. Paragraf je prosto pokrútený, i tak še da.

Registrovaných strán je zatiaľ vyše sto. Majú mať rovnakú príležitosť – a rovnaké podmienky. Lenže parlament prijal zákon, ktorý sprísňuje kritériá a nové firmy podľa kritikov nemajú šancu ukázať, že sú iné ako tie staré. Pomôž si, človeče, a keď ti to nesype, tak choď ako pracujúca chudoba – s krošničkou po Slovensku a vlastnoručne zbieraj podpisy pre svoju budúcu stranu. Zavedená firma Andreja Kisku to urobila ako vždy. Za prachy.

Voľby budú až zjari budúceho roka, ale možno sú aj trochu zbytočné. Novinári, mimovládky a taká akási elita už majú svojho premiéra, hoci ten práve čelí nejakému bielemu prášku. Na nete pred pár rokmi vtipkoval. Myslel na biele page, nie prášok. Jeho priaznivci mu veria a zdá sa, že to má stačiť. Tak, iste.

Trochu znepokojuje čerstvý prieskum volebných preferencií, lebo ukazuje, že čosi nie je v poriadku: tá nová „alternatívna“ väčšina je stále menšina. Robert Fico veští povolebný pat. A tak nová väčšina menšiny hľadá spôsoby, ako mu zabrániť. Čo keby sa Smer rozvalil?

Vladimír Mečiar sa chystá do ringu, pomsta bude sladká, nejaké to percento vezme, veď má tam svojich voličov. Bývalý marketér strany Smeru Marek Maďarič radí na stránkach Sme premiérovi Petrovi Pellegrinimu, čo by mal urobiť. Tajomne znie posledná veta: „Čo by chcel a čo môže.“ Keďže je to človek zo samého srdca Smeru, asi vie, o čom hovorí.

Predpokladajme teda, že sa najdôveryhodnejší politik rozhodne na riskantný krok a odvedie zo Smeru budúci jazýček na politických váhach. Takých polepšených smerákov, ktorí by si ešte radi zavládli. Problém je, že voliči zvyčajne politický kalkul prekuknú.

Všimnime si, aký kredit má u voličov Maďarič, a pritom to nie je hlúpy človek… Alebo – zájdime ešte viac do histórie – čo sa stalo s SDA, keď sa chceli „vylepšiť“ a odtrhli sa od SDĽ. „Demokratická opozícia“ si už teraz vyberá, s kým áno a s kým nie. Vo svojej veľkej pýche nevidí, že výber môže byť aj z opačnej strany.

Prezidentské voľby ukázali, kto v druhom kole volieb zostal doma. Všetko „demokratické“ bolo pri urnách do nohy, priletelo aj zahraničie. A príde opäť. Kto zdvihne kvórum, ten dnes ešte mlčí. Isté je, že sa zjaví. „Demokratická opozícia“ si môže mädliť ruky, že uberie Smeru. Lenže Ha–ra–bin zbieral tam, kde sial žltý smog.

Gabriela Rothmayerová, spisovateľka

Doplnené o stanovisko Mladých sociálnych demokratov:

ODBORNÍK NA ÚSTAVNÉ PRÁVO NESÚHLASÍ S MAZÁKOVOU OBHAJOBOU FINANCOVANIA BILLBOARDOVEJ KAMPANE STRANY ANDREJA KISKU „ZA ĽUDÍ“

Krátko po tom, ako sme zverejnili naše blogy a tlačové vyhlásenie k podozreniam z financovania predvolebnej kampane (prepáčte mobilizačnej akcie) novovznikajúcej strany Andreja Kisku „Za ľudí“ občianskym združením „Je nás viac,“ objavil sa na portáli Denníka N komentár bývalého predsedu Ústavného súdu a bývalého poradcu exprezidenta Kisku, prof. Jána Mazáka, ktorý na nás, mladých sociálnych demokratov, reagoval.

Mazák nás (MSD) označil za demagógov, pretože vraj zavádzame verejnosť tým, že Andrej Kiska nerobí tými stovkami billboardov po Slovensku predvolebnú kampaň, ale osvetovú a mobilizačnú akciu pre prilákanie nových členov a voličov. My si myslíme, že je to jedno a to isté, iba povedané inými slovami. Ale podľa neho sa to vraj pokojne robiť môže, lebo to nie je politická predvolebná kampaň, pretože tá sa začína až dňom vyhlásenia volieb predsedom NR SR. Stále však platí 180 dňová lehota pred týmto dátumom.

Nie len podľa nášho názoru to však jasná predvolebná kampaň JE a nová strana Andreja Kisku pravdepodobne opäť obchádza zákon o voľbách a naviac aj porušuje ten o združovaní občanov, keďže občianske združenie nemôže vykonávať činnosti určené pre politické strany a tou masívne propagovanie politickej strany(!) Za ľudí objektívne je.

Predseda Mladých sociálnych demokratov reagoval na komentár Jána Mazáka takto:

„My sme upozornili na to, že by takto mohol byť obchádzaný zákon o voľbách, nie že porušený bol. Porušený bol podľa nás zákon o združovaní občanov a to preto, lebo občianske združenie „Je nás viac“ podľa nášho názoru vykonáva činnosť, ktorá je určená politickým stranám. Ak máte iný názor, pán Mazák, je to v poriadku, my si za tým svojim však stojíme a prostredníctvom podnetu sme nechali rozhodovať ministerstvo vnútra – teda tých, ktorí v tomto prípade majú rozhodovať. Nerozhodujeme z ulice, ani z obývačky, nevynášame súdy – vyjadrili sme len náš názor a podozrenie.“ (Robert Bestro, predseda MSD)

Na danú problematiku sme sa opýtali aj experta na ústavné právo docenta Tomáša Ľalíka z katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave.

Ten tvrdí, že: "Podľa zákona o združovaní občanov občianske združenie nemôže vykonávať žiadnu činnosť, ktorá je vyhradená politickým stranám. Podľa môjho názoru propagácia politickej strany (je v zásade jedno v akej forme či za akým účelom) takouto činnosťou je. Vychádzam z toho, že občianske združenia nesmú nahrádzať činnosť politických strán, ktoré sú osobitnými združeniami s odlišným režimom fungovania ako „klasické“ občianske združenia. Aj preto zákonodarca zakazuje vykonávať takú činnosť občianskym združeniam, ktorá patrí politickým stranám (napr. organizovanie mítingov, politická reklama, náborová kampaň atď.). Povedané inak, občianske združenia nie sú politické strany a nemôžu sa zapájať do politického boja. Na základe uvedeného mám za to, že politická reklama je činnosť, ktorú môže vykonávať len registrovaná politická strana a nie občianske združenie. Definitívnu odpoveď na uvedené však môže dať len Ministerstvo vnútra, resp. následne správne súdy."

Objektívna realita je taká, že po Slovensku visia stovky billboardov s jasným logom strany, jasnou tvárou Andreja Kisku a jeho spolupracovníkov, politickými heslami a sloganmi. Billboardy jasne propagujú politickú stranu, jej členov a vízie. Aj keď spomínaná strana ešte oficiálne nevznikla, v realite vidíme jej billboardy a členovia tejto strany sa vyjadrujú do médií pod je názvom. Z toho vyplýva, že strana reálne existuje. Má formu aj obsah aj keď ju zatiaľ ministerstvo vnútra neeviduje. A to je každému rozumnému človeku úplne jasné.

Strana Za ľudí nemôže financovať svoju kampaň (mobilizačnú akciu) cez občianske združenie. Rovnako tak by mala strana Za ľudí minúť na svoju propagáciu pred voľbami maximálne stanovený limit 3 milióny Eur. Už len cena billboardov, ktoré vidíme po Slovensku posledné mesiace, sa dá určite počítať na stovky tisíc Eur a práve týmto môže nová strana Andreja Kisku obísť nový zákon o voľbách, keďže si tento limit nepriamo navyšuje.

V tomto prípade je dokonca až arogantné hovoriť o tom, že strana „Za ľudí“ potrebuje dlhší čas na propagáciu, keďže je nová a iba vznikne. Veď predsa hlavnými tvárami tejto strany sú exprezident Andrej Kiska, poslankyňa NR SR Veronika Remišová, tvár protestov Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, či bývalý Kiskov hovorca Roman Krpelan. O týchto ľuďoch sa nedá hovoriť ako o politických nováčikoch, ktorí potrebujú dlhší čas na prezentáciu. Sú to zabehnutí politici, ktorých už teraz pozná veľká časť spoločnosti. Aj preto považujeme masívnu billboardovu kampaň strany „Za ľudí“ so všetkými podozreniami, ktoré sa okolo nej objavujú, ešte pred začatím oficiálnej predvolebnej kampane, za arogantný spôsob ako zvýhodniť seba na úkor iných.

Aj keby všetko toto bolo za nejakých zvláštnych okolností v súlade so zákonom, naďalej platí, že spôsob, akým si robí Kiskova strana svoju kampaň, je NESLUŠNÝ, NETRANSPARENTNÝ a NEFÉROVÝ voči všetkým ostatným.

Zdroj: nazory.pravda.sk / Facebook / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti