Kiska prehral súd v kauze Veľký Slavkov. Sudca povedal, že by sa v jeho prípade vzdal funkcie prezidenta a odišiel do USA alebo Izraela

26.10.2018 | 15:17
  0
Kiskov právny zástupca nevylúčil ani nepotvrdil, že jeho klient sa voči verdiktu súdu odvolá.

Prezident Andrej Kiska prehral spor o pozemky v katastri obce Veľký Slavkov, jeho právny zástupca Ladislav Scholcz nevylúčil, že voči verdiktu sa odvolajú.

Sudca Okresného súdu v Poprade Miroslav Radačovský totiž v piatok rozhodol v kauze sporných pozemkov pod Tatrami, o ktorých vlastníctvo sa sporil Ján Franc so slovenským prezidentom. Sudca dal vo verdikte za pravdu žalobcovi, a teda uznal vlastnícke práva k pozemkom Jánovi Francovi. 

Sudca by sa na jeho mieste vzdal funkcie a odišiel z politiky

Prezident by sa mal podľa sudcu Radačovského vzdať funkcie a odísť z politiky. „Keby ja som bol prezidentom republiky a sudca, ktorýkoľvek iný, by zistil všetky skutočnosti a súvislosti tak ako ja, vzdám sa funkcie prezidenta republiky, nebudem sa uchádzať o žiadnu inú politickú funkciu, odídem do štátu, kde sa cítim dobre, napríklad do Spojených štátov amerických alebo Izraela a pozor, tým nechcem tvrdiť, že si vysoko nevážim americký alebo židovský národ, ale takto by som konal ja,“ cituje jeho vyjadrenie web Pravda

Prezident v reakcii napísal, že slovám súdu nerozumie. "Rozhodnutie súdu prezident rešpektuje, ale slová sudcu o tom, že by sa mal vysťahovať zo Slovenska, ho prekvapili," píše prezidentská kancelária.

"Preto rozmýšľa, ako bude ďalej postupovať, vzhľadom na sudcovu zjavnú zaujatosť a nenávisť voči prezidentovi, ktorého nepochopiteľne napadol, čím poškodil aj rozhodnutie pozitívne pre rodinu pána Franca."

Vysvetlenie súdu

 „Dôvod, prečo súd takto rozhodol, je, že čo sa týka skutkových zistení, je absolútne zrejmé a nespochybniteľné, že pán doktor Franc nadobudol tieto pozemky od svojho otca na základe darovacej zmluvy. On aj jeho otec sa správal k týmto pozemkom ako vlastník, pretože ich dal aj do nájmu, a nemožno teda konštatovať, že šlo o nedbalého vlastníka,“ konštatoval sudca.

Na druhej strane, doplnil, že žalovaný Kiska na základe kúpnej zmluvy predmetné pozemky nadobudol od Júliusa Sirockého. „Buďme teda objektívni, vychádzajme z dôkazov a vezmime do úvahy, že čo sa týka Kisku, pozemky nadobudol v dobrej viere. Ale koho sa týka otázka dobrej viery, veď obaja konali v dobrej viere. V prípade, že by súd zamietol žalobu, čo by sa udialo?

Pozemky vrátili pôvodnému majiteľovi

Udialo by sa to, že pán Franc by prišiel zákonným spôsobom o to, čo v skutočnosti mal, a vlastníkom by ostal pán Kiska. Bolo by to spravodlivé rozhodnutie? Teraz, keď som takto rozhodol, nič sa vlastne neudialo, pretože pozemky ostanú v rukách toho, komu patrili, a pán Kiska má nárok na vrátenie finančných prostriedkov od toho, od koho pozemky kúpil,“ zdôraznil Radačovský a dodal, že rozhodol aj na základe svojho vedomia, svedomia, presvedčenia a životných skúseností. Verí, že jeho rozhodnutie nebude nikto spochybňovať.  


Právny zástupca prezidenta Ladislav Scholcz nevylúčil ani nepotvrdil, že jeho klient sa voči verdiktu súdu odvolá. „Budem ho informovať o výsledkoch sporu, zváži všetky okolnosti, zatiaľ neviem povedať, či sa odvoláme,“ uviedol po vyhlásení verdiktu. 


„Je to úľava, pretože kdekoľvek sme išli, nás odbili. Celá táto záležitosť je jeden veľký podvod, v ktorom sa ešte ďalšie vyšetrovanie bude viesť,“ zhodnotil verdikt súdu Franc. Na pojednávaní bola aj mama žalobcu Anna Francová, ktorá veľmi ťažko prežívala celý spor.

„Manžel to dostal ako dar a my sme to dali potom nášmu synovi. Bolo to veľmi smutné, nič falošné sme nerobili, žijeme čestne. Teraz som spokojná, že sa na súde robia poriadky,“ zhodnotila. Ako dodala, bola veľmi prekvapená z toho, že to prezident nechal zájsť až do takéhoto stavu. 

Kiska reaguje

Podľa prezidenta sú v spore dvaja poškodení. „V tomto spore sú dvaja poškodení. Andrej Kiska, ktorý pozemok riadne a v dobrej viere pred 20 rokmi kúpil, čo konštatoval sudca okresného súdu a pán Franc, ktorý podľa sudcu o pozemok neprávom prišiel. Je nepochybné, že pred takmer 20 rokmi pochybil štát, ktorý všetky právne úkony riadne schválil a preto Andrej Kiska nemal žiaden dôvod celé roky pochybovať o platnosti svojho čistého listu vlastníctva," píše sa v oficiálnom stanovisku prezidentskej kancelárie.

"Ľudsky prezident absolútne rozumie emóciám rodiny pána Franca, ak skutočne neprávom o pozemok prišli, jeho pocity by boli rovnaké," uvádza sa vo vyjadrení.

Minister Gál prípad prešetrí

Reakciu k výrokom sudcu Radačovského poskytlo aj ministerstvo spravodlivosti. „Minister spravodlivosti SR podrobne preskúma jeho vyjadrenia a zváži, či predmetné nezakladá dôvod na začatie disciplinárneho návrhu,“ uviedol rezort.

Kontroverzný sudca

So sudcom Radačovským je spojená aj drogová kauza. V jeho aute našli v lete 1999 pri cestnej kontrole 18 skladačiek so 16,8 gramami kokaínu a nelegáne držanú zbraň.

Súdny spor sa ťahal 12 rokov, počas ktorých ho žilinský súd trikrát uznal vinným. Súd ho napokon v roku 2012 oslobodil. Ako vtedy uviedla hovorkyňa súdu, skutky v konkrétnej situácii neboli trestnými činmi. 

O čo v kauze ide

Prezident Kiska ešte v roku 1999 kúpil pozemky vo Veľkom Slavkove, ku ktorým sa po takmer dvadsiatich rokoch prihlásil Ján Franc. Ten tvrdil, že Kiska pozemky získal nezákonne. 

Kiska deklaroval, že kúpil pozemok od istého človeka a nemal najmenšiu predstavu, že by na ňom bola akákoľvek ťarcha.

Ku kúpe daného pozemku došlo podľa prezidenta na základe inzerátu asi pred 16 rokmi. S manželkou si chceli postaviť rodinný dom a hľadali vhodný priestor. „Pán, ktorý zastupoval firmu, mi ponúkol, že oproti pozemku by mohol byť na predaj nejaký ďalší, je to síce v extraviláne, lúky, pasienky, ale možno do budúcna by to mohol byť celkom dobrý pozemok pre nejaký podnikateľský zámer. Spýtal som sa na cenu, tá bola akceptovateľná, tak som povedal, že to kúpim,“ objasnil na sociálnej sieti Kiska.

Podľa jeho slov absolútne netušil, že by s pozemkom mohol byť akýkoľvek problém, a že po 16 rokoch pôjde kvôli tomu na súd.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti