Kiska počas výročia okupácie dovolenkoval

23.08.2018 | 11:09
  0
Prezident dovolenkoval aj v čase, keď pred pol rokom zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

Polstoročie od okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy si tento utorok pripomenula celá krajina vrátane našich politických špičiek aj zahraničných hostí a veľvyslancov. Až na prezidenta Andreja Kisku. Ten si síce na tento deň vyžiadal čas na vystúpenie vo verejnoprávnej televízii, prejav bol však nahratý vopred. Povedal v ňom, že sa občanom prihovára zo Sliača. Nato však prenikli informácie, že je na rodinnej dovolenke v zahraničí. Jeho kancelária na otázky ohľadom dovolenky neodpovedá.

Prednosť vlastnému súkromiu pred úradom dal Kiska napríklad vo februári, keď Slovensko ochromila vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vtedy sa lyžoval v Rakúsku. Dovolenku neprerušil, vrátil sa až po týždni.

„Dnes sa vám prihováram zo Sliača. Z miesta, odkiaľ po dlhých 23 rokoch odišli poslední cudzí vojaci. Zanechali za sebou zdevastovanú krajinu, zdemolované byty, ale najmä zmarenú nádej na zmenu v roku 1968,“ odznelo v Kiskovom prejave, ktorý odvysielala verejnoprávna RTVS aj česká ČT24. Bola to jediná aktivita, ktorú si prezident na tento deň naplánoval. Na všetkých oficiálnych podujatiach, ktorých sa po celej krajine konalo neúrekom, chýbal.

Denník Nový čas zverejnil, že prezident túto reč nahral pred odchodom do Španielska, kde oddychuje s rodinou. Redakcia Pravdy sa opýtala prezidentovho hovorcu Romana Krpelana, prečo Kiska uprednostnil oddych pred spomienkou na také významné výročie, ktoré si s nami pripomína aj zahraničie. Hovorca nereagoval, poslal iba stanovisko.

„Hoci predseda Smeru Robert Fico si výročie nevšimol, prezident Andrej Kiska mal záujem prihovoriť sa čo najväčšiemu počtu občanov na celom Slovensku pri príležitosti 50. výročia okupácie Československa, preto sa rozhodol požiadať RTVS o odvysielanie svojho príhovoru zo Sliača, kde je pamätník odchodu sovietskych vojsk z Československa,“ uviedol Krpelan.

Známe nie je ani to, kedy mal Kiska na dovolenku odletieť a kedy presne na Sliači bol. V kalendári zverejnenom na webovej stránke prezidenta svieti už niekoľko dní poznámka „neoficiálny pracovný program“, rovnako ako keď hlava štátu v máji dovolenkovala v Dubaji.

Politický analytik: Nemal si to dovoliť

Politický analytik Ján Baránek zdôraznil, že prezident nepostupoval správne, keď odcestoval na dovolenku počas takýchto významných udalostí. „Bolo to 50. výročie, takže v žiadnom prípade by si to nemal dovoliť. Pokiaľ má taký režim, že musí byť na dovolenke, tak si to mal zvážiť, keď kandidoval,“ skonštatoval Baránek.

Kiska dovolenkoval aj v čase, keď pred pol rokom zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Kým celá republika sledovala vývoj okolo tohto beštiálneho činu a najvyšší predstavitelia štátu sa predbiehali v zásadných vyhláseniach, prvý muž krajiny sa lyžoval v Rakúsku. K národu prehovoril až týždeň po tom, čo polícia našla v dome vo Veľkej Mači telá zavraždenej dvojice.

Podľa Baránka sa dajú tieto dve situácie porovnať. „Len vtedy, po vražde, to bola nečakaná situácia, to sa zrazu stalo. No tentoraz to bolo plánované, veď sa vie roky dopredu, kedy bude 50. výročie. V tomto smere je to ešte horšie ako vtedy,“ zhodnotil analytik Kiskovo počínanie.

Gašparovič výročia neignoroval

Prístup prezidenta sa nepozdáva ani jeho predchodcovi Ivanovi Gašparovičovi. „Zrejme pán prezident Slovenskej republiky so svojimi poradcami sa rozhodol pripomenúť si toto nešťastné jubileum spôsobom, ktorý sa mu zdal prijateľnejší. Ja som sa osobne zúčastnil každý rok so svojimi spolupracovníkmi, kedy sme položili vence k tabuliam obetí invázie vojsk Varšavskej zmluvy,“ konštatoval Gašparovič pre Pravdu.

Tento utorok sa v Bratislave konalo viacero spomienkových akcií na august '68. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) sa zúčastnil spomienky pred Univerzitou Komenského v Bratislave. Spolu s ním kládli vence na pamiatku obetí okupácie aj podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd), viacerí ministri, poslanci a veľvyslanci. Premiér Peter Pellegrini (Smer) zase prišiel položiť kyticu na hrob Alexandra Dubčeka na cintoríne v Slávičom údolí. Obaja, Pellegrini aj Danko, sa následne stretli na Hodžovom námestí, kde sa uskutočnila výstava fotografií pripomínajúcich udalosti z okupácie.

Krátke videá z tohto podujatia uverejňoval na svojom účte na sociálnej sieti Instagram aj Kiska. Ani slovkom sa však nezmienil o tom, že vlastne nikde nebol.

Premiér Peter Pellegrini Kiskovu neúčasť na pietnych podujatiach nekomentoval. „Postoj predsedu vlády, ako jedného z troch najvyšších ústavných činiteľov, k tomuto významnému dňu vyjadril svojím vlastným pracovným programom počas 21. augusta,“ odpovedal na otázky Pravdy tlačový odbor Úradu vlády. Hovorca predsedu parlamentu Danka na otázky ohľadom Kiskovej ignorancie oficiálnych podujatí nereagoval.

Kiska robí okolo svojich dovoleniek tajnosti bežne. V máji, keď oddychoval v Dubaji, štandarda na Prezidentskom paláci viala, akoby bol prítomný na Slovensku. Kiskov hovorca vtedy vysvetlil, že štandardu dávajú dole len vtedy, ak je prezident na oficiálnych zahraničných návštevách. V minulosti, napríklad počas prezidentovania Ivana Gašparoviča, však bolo bežné, že štandarda sa stiahla vždy, keď prezident opustil územie Slovenska. Rovnako to funguje napríklad aj v Českej republike a štandarda sa sťahuje vždy, keď prezident Miloš Zeman prekročí hranice svojej krajiny.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti