Kiska neodpovedá, či od Rusov pýtal pozývací list

22.08.2018 | 11:41
  0
Prezident už v roku 2014 tvrdil, že pozývací list by mal byť súčasťou národných archívov.

Andrej Kiska v minulosti viackrát tvrdil, že si od Ruska vypýta originál pozývacieho listu, ktorý bol zámienkou pre inváziu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa v auguste 1968.

Žiadal prezident Andrej Kiska, aby nám ruská strana vydala pozývací list? Na túto otázku márne čakáme odpoveď.  

Aktuality.sk poslali tlačovému odboru prezidenta otázku, či si pýtal od Rusov pozývací list. Prezidentovi hovorcovia však na otázku neodpovedali ani do včerajšieho výročia udalosti. Andrej Kiska pozývací list nespomenul ani vo svojom prejave k 50. výročiu okupácie.

Prezident Kiska už v roku 2014 tvrdil, že pozývací list by mal byť súčasťou národných archívov a plánuje ho od Ruskej strany vypýtať. Už počas predvolebnej kampane na prezidenta vyhlásil, že ho bude žiadať. 

Naposledy od Rusov žiadala list Iveta Radičová. Bolo to v roku 2011. Vladimír Putin podľa Radičovej prejavil ochotu list vrátiť. Dodnes sa tak však nestalo.

List, ktorý Vasiľ Biľak Rusom odovzdal 3. augusta 1968, podpísali Alois Indra, Drahomír Kolder, Antonín Kapek, Oldřich Švestka a Vasil Biľak.

„V liste adresovanom Brežnevovi okrem iného uvádzajú, že je ohrozená podstata socializmu v Československu a obracajú sa na vedúcich predstaviteľov Sovietskeho zväzu, aby poskytli pomoc a podporu všetkými prostriedkami, ktoré majú k dispozícii,“ tvrdil v minulosti pre Aktuality.sk historik Peter Jašek z Ústavu pamäti národa.

Kiskovo funkčné obdobie končí v júni 2019.

21. august 2018 je teda posledným výročím okupácie, ktoré Andrej Kiska zažil vo funkcii prezidenta.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti