Kiska dostal pokutu za pochybné financovanie prezidentskej kampane. Prezident hovorí, že o peniaze príde 30 rodín v núdzi

14.05.2019 | 17:33
  7
Podnet proti Kiskovi podala neparlamentná strana Nový parlament, ktorej predsedom je neúspešný prezidentský kandidát z posledných volieb Jozef Behýl.

Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií v utorok rozhodol o udelení pokuty prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Pokutu vo výške troch mesačných platov verejného funkcionára udelili po skončení daňovej kontroly v spoločnosti KTAG, s.r.o. O udelení pokuty rozhodla väčšina členov výboru.

„Dostali sme informáciu z Finančnej správy o tom, že podľa zákona o dani z príjmov nemôžeme tento príjem považovať za zdaniteľný príjem, lebo by došlo k dvojitému zdaneniu. Na základe tejto informácie, aj na základe predošlých informácií, ktoré sme si vyžiadali od firmy KTAG, aj od verejného funkcionára, sme prijali dve uznesenia,“ priblížil v utorok podpredseda výboru Róbert Puci (Smer-SD).

V prvom zastavili konanie vo veci prijatia daru, v druhom rozhodli o udelení pokuty. „Je mu uložená pokuta za to, že v oznámení verejného funkcionára neuviedol záväzok, ktorý mu, podľa väčšiny vo výbore vznikol tým, že za neho KTAG robila kampaň,“ vysvetlil Puci s tým, že zo strany výboru je vec uzavretá.

Kiska sa však môže obrátiť na ústavný súd, aby rozhodnutie výboru preskúmal. „K daru by mohlo dôjsť teoreticky, keby mu firma v roku 2014 alebo 2015, potom, keď už bol verejným funkcionárom, odpustila nejaký dlh za to, že mu predtým robili kampaň,“ dodal na záver Puci.

Predseda výboru Vladimír Sloboda (SaS) slová Puciho potvrdil. „Ja s týmto uznesením nesúhlasím, ale väčšina bola za návrh uznesenia, že získaním majetkového prospechu vznikol záväzok, čo teda v rámci dokumentovania preukázané nebolo,“ uviedol s tým, že každý verejný funkcionár má právo odvolať sa.

Ochrana verejného záujmu

Podnet proti Kiskovi podala neparlamentná strana Nový parlament, ktorej predsedom je neúspešný prezidentský kandidát z posledných volieb Jozef Behýl. Strana žiada parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, aby preskúmal porušenia zákona o ochrane verejného záujmu verejným funkcionárom Andrejom Kiskom.

Ako povedal vtedy pre agentúru SITA Behýl, podnet strana podala na Andreja Kisku ako prezidenta Slovenskej republiky pre dôvodné podozrenie z porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

„Podľa medializovaných informácií spoločnosť KTAG, s.r.o, vynaložila za roky 2013 a 2014 značnú časť finančných prostriedkov patriacich tejto spoločnosti na financovanie prezidentskej kampane Andreja Kisku. Podľa zverejnených informácií si spoločnosť KTAG, s.r.o. takýmto spôsobom neoprávnene znížila daňový základ o viac ako 136-tisíc eur. Preto existuje dôvodné podozrenie, že počas funkčného obdobia verejného funkcionára Andreja Kisku tieto pohľadávky boli spoločnosťou odpustené alebo inak zanikli, čo možno považovať za prijatie daru alebo inej nenáležitej výhody v prospech verejného funkcionára. Tieto výdavky sú podľa nášho názoru v priamej súvislosti s výkonom verejnej funkcie, keďže boli vynaložené na jeho prezidentskú kampaň,“ upozornil Behýl.

Kiskov hovorca hovorí o ukrátení 30 rodín v núdzi

Prezident Andrej Kiska považuje rozhodnutie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií udeliť mu pokutu za politické rozhodnutie. Hlava štátu tvrdí, že nikdy nemala záväzok voči Kiska Travel Agency (KTAG). TASR o tom informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.

„Prezident celý svoj plat rozdáva na charitu, poslanci chcú teda ukrátiť 30 rodín v núdzi s chorými deťmi o niekoľko desiatok tisíc eur,“ dodal Krpelan.

Zdroj: SITA / 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti