Kernová: Výsledkom pôsobenia časopisu Zem a Vek je, že podľa prieskumu až 53 percent ľudí na Slovensku si myslí, že tajné skupiny ovládajú svet

28.09.2018 | 13:15
  0
Šéfredaktorka webu Omédiách Miroslava Kernová je zhrozená, že Zem a Vek ponúkajú aj slovenské knižnice. Vo svojom článku argumentuje, prečo do nich časopis nepatrí.

Najprv som si myslela, že zle vidím, keď som v knižnici v bratislavskom Ružinove v čitárni videla naaranžované najnovšie číslo konšpiračného časopisu Zem a vek, toho časopisu, ktorý už niekoľko rokov šíri  klamstvá, manipulácie a ruskú propagandu. Hľadala som pritom v knižnici Trend. Jediný slovenský ekonomický týždenník ale už dlhšie neodberajú, lebo šetria. V prípade Zem a vek to neplatí, ponúkajú archív čísel za posledné tri roky.

Prešla som posledné dni viacero knižníc a ich zoznamy časopisov a zistila som, že konšpiračný Zem a vek v na ich regáloch nie je nič neobvyklé. Našla som ho aj dvoch ďalších pobočkách ružinovskej knižnice – majú obmedzené množstvo bežných časopisov, no Zem a vek tam nechýba.

Zem a vek má aj bratislavská knižnica na Laurinskej, mestská knižnica v Pezinku, knižnica v Trenčíne, Trnave, Banskej Bystrici, Galante a  mnohé ďalšie.

Viaceré knižnice neostávajú len pri odoberaní tohto plátku. Dodnes sa na svojej stránke besedou so šéfredaktorom Zem a vek Tiborom Rostásom chváli napríklad knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove.

„Predstavili sa nám redaktori časopisu ZEM & VEK, nielen priblížením obsahu, ale aj o získavaní článkov, kontaktoch, spolupracovníkoch. Priniesli zaujímavé informácie zo svetovej i vnútornej politickej scény, mocenských silách korporácií, bánk. Po bohatej diskusii a záverečnej autogramiáde sa ešte v skupinkách pokračovalo v neformálnej besede. Kto neprišiel, môže ľutovať,“ píše na svojej stránke mestská knižnica v Želiezovciach.

Pred niekoľkými týždňami obchodná sieť Billa po tlaku verejnosti stiahla Zem a vek z predaja. Šéfredaktor Rostás je obvinený za hanobenie národa za antisemitský článok. O tom, že Zem a vek šíri nezmysly, hoaxy a nenávisť vedia už aj deti v školách. Neviem, kde žije vedenie knižníc a ich zriaďovatelia, keď v knižniciach z vlastnej vôle šíria tento konšpiračný blud. Knižnice sú pritom platené z verejných zdrojov a človek očakáva, že ich zamestnanci vedia, čo sú konšpiračné bludy.

Prečo teda Zem a vek do knižníc nepatrí:

– šíri hoaxy – vymyslené správy, napríklad vydával zábery z filmu za zinscenované obete útoku v Sýrii


– šíri antisemitizmus – Rostás je obvinený za hanobenie národa pre článok Klin židov medzi Slovanmi, v ktorom útočí na židov, burcuje, aby si Slováci svoju zem bránili a očistili od židov, inak o ňu prídu. „Keď sa takéto lživé výroky dookola opakujú a osvojí si ich kritické množstvo majoritného obyvateľstva, nasledujú etické čistky, vyháňanie z domova a masové vraždenie „cudzej“ menšiny,“ píše v posudku k textu článku psychologička Jana Plichtová. V minulosti písal, že holokaust si Židia zorganizovali sami


– Rostás volal po zrušení existujúceho systému: chcel napríklad zaviesť domobranu, zastaviť činnosť médií a mimovládnych organizácií so zahraničnou účasťou


– je nástrojom kremeľskej propagandy, šíri ruské dezinformácie. Existuje videozáznam, ako Rostás žiada ruskú ambasádu peniaze
– šíri nebezpečné šarlatánske bludy o liečbe rakoviny, o očkovaní


– šíri vymyslené konšpiračné teórie. Napríklad po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prišiel s teóriou že chaos, ktorý nastal po vražde novinára Kuciaka, má na svedomí Soros v spolupráci s Andrejom Kiskom. „Dovolím si tvrdiť, že je to reálnejšia teória než tie, čo priniesli mainstreamové média o talianskej mafii či Kočnerovi.“ 


– vytvára pocit neustáleho ohrozenia, za ktorým má byť Soros, americká a židovská loby, ilumináti. Spochybňuje mimovládne organizácie, novinárov, demokraticky zmýšľajúcich ľudí a tým vytvára priestor pre nárast extrémistických názorov.

Výsledok je takýto: Podľa prieskumu Globsecu až 53% ľudí na Slovensku si myslí, že tajné skupiny ovládajú svet a chcú vytvoriť totalitný svetový poriadok. 52% verí, že Židia majú príliš veľa moci a tajne kontrolujú svet. „Konšpiračné teórie o židovskom, slobodomurárskom, iluminátskom či sionistickom sprisahaní využívala napríklad propaganda totalitných režimov na ospravedlnenie represálií proti svojim odporcom,“ upozorňuje etnologička Zuzana Panczová zo SAV.

Milé knižnice, ponúkať čitateľom Zem a vek znamená podieľať sa na podkopávaní demokratických princípov. Z verejných zdrojov napomáhate šíriť antisemitizmus, konšpirácie a hoaxy. Tak, ako v lekárni nemôžu ponúkať citrón na liečbu rakoviny, tak ani vy by ste nemali ponúkať konšpiračné plátky.

Zdroj: dennikn.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti