Kam sa podeli európski bojovníci Islamského štátu?

12.09.2019 | 15:29
  0
Európske štáty to nevedia, potencionálnu hrozbu však bagatelizujú.

Nemecká vláda stratila prehľad o desiatkach Nemcov, ktorí v posledných rokoch odcestovali do Iraku a Sýrie, aby sa pripojili k Islamskému štátu (IS), píše Soeren Kern v článku Nezvestní európski bojovníci Islamského štátu uverejnenom na webe Gatestone Institute. Táto skutočnosť vychádza najavo spolu s rastúcimi obavami z toho, že sa niektorí z týchto bojovníkov vracajú do Nemecka, bez toho aby o nich úrady vedeli.

Podľa novín Welt am Sonntag nemecké ministerstvo vnútra v reakcii na otázku generálnej tajomníčky liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) Lindy Teutebergovej odpovedalo, že nemecké úrady nemajú informácie o mieste pobytu najmenej 160 Nemcov, ktorí odišli bojovať za IS. Ministerstvo povedalo, že hoci niektorí pravdepodobne zahynuli v boji, iní sa skrývajú a môžu sa pokúsiť vrátiť do Nemecka.

"Vzhľadom k veľmi nesúrodej ochrane vonkajších hraníc EÚ je veľmi znepokojujúce, že [nemecká] spolková vláda neprijala žiadne ďalšie opatrenia, ktoré by zabránili nekontrolovanému návrate bojovníkov IS a ich vstupe do ilegality," povedala Linda Teutebergová novinám Welt am Sonntag. A dodala, že vláda "ešte stále nemá žiadnu koncepciu, ako sa vysporiadať s bývalými bojovníkmi IS z Nemecka," vrátane "Nemcov zadržaných vo vojnovej zóne a viac ako 200 bývalých stúpencov IS, ktorí sa do Nemecka už vrátili."

Linda Teutebergová uviedla, že ministerstvo vnútra by malo prísť s plánom, ako sa vysporiadať s bojovníkmi IS, ktorí sa vrátili, a ako ich pohnať na zodpovednosť, napríklad posilnením práva vo veci vyšetrovania a stíhania vojnových zločinov spáchaných v zahraničí.

Z odhadovaných 1050 Nemcov, ktorí v posledných rokoch odišli bojovať do Iraku a Sýrie, sa do Nemecka vrátila približne jedna tretina z nich (350). O ďalších 220 sa predpokladá, že zahynuli v boji. Ďalších 120 osôb bolo podľa vládnych zdrojov citovaných nemeckým televíznym programom Tagesschau zadržaných v Iraku a Sýrii. Okrem toho je v Iraku a Sýrii držané najmenej 138 detí nemeckých bojovníkov IS. Miesto pobytu ostatných nie je známe.

Nemecká vláda bagatelizovala obavy Lindy Teutebergovej, že sa bojovníci IS môžu nepozorovane vrátiť do Nemecka: "Vďaka rôznym opatreniam (vrátane zoznamov osôb, po ktorých je vyhlásené pátranie, a osôb, ktorým je zakázaný vstup do krajiny), by nezaregistrovaný vstup do krajiny mal v budúcnosti zostať skôr výnimkou."

Podľa vyšetrovateľov zaoberajúcich sa bojom proti terorizmu je však známe, že bojovníci IS už do Európy - vrátane Nemecka - nepozorovane vstúpili ako migranti.

Väčšina teroristov, ktorí v novembri 2015 zaútočili v Paríži, kde bolo 130 ľudí zavraždených a 360 zranených, prišla do Európy ako migranti. Väčšina útočníkov bola polícii dobre známa a najmenej deväť ich bolo na zoznamoch teroristov. Potom, čo prešli priepustnými hranicami EÚ v južnej Európe, sa mohli nepozorovane pohybovať po celej Európe.

Nezvestní bojovníci IS sú celoeurópskym problémom. Štúdia Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie (ICSR) z júla 2018 odhadla, že k Islamskému štátu sa zo západnej Európy pridalo viac ako 5 900 ľudí - 3 379 mužov, 1 023 žien a 1 502 maloletých. K Islamskému štátu sa pridalo tiež 7 250 ľudí z východnej Európy.

Podľa odhadov ICSR sa do západnej Európy vrátilo okolo 1 765 bojovníkov IS a do východnej Európy 784.

Podľa agentúry Reuters je v kurdských táboroch v severnej Sýrii zadržiavaných najmenej 800 bojovníkov IS a asi 700 ich manželiek a 1500 ich detí. Nie je jasné, koľko bojovníkov IS zahynulo v boji a koľko sa ich ukrýva.

Do Rakúska sa napríklad z 250 bojovníkov IS vrátilo 93. do Belgicka sa z 500 bojovníkov IS vrátilo 123. Do Británie sa z 850 bojovníkov IS vrátilo 425. Do Dánska sa zo 145 bojovníkov IS vrátilo 72. Do Francúzska sa z 1 900 bojovníkov IS vrátilo 400. Do Talianska sa zo 129 bojovníkov IS vrátilo 11. Do Holandska sa z 300 bojovníkov IS vrátilo 60. Do Španielska sa z 210 bojovníkov IS vrátilo 30.

Podľa švédskej Bezpečnostné služby (Sapo) sa do Švédska z odhadovaných 300 ľudí, ktorí opustili krajinu, aby vstúpili do služieb Islamského štátu, vrátilo približne 150 ľudí. Odhadom 100 švédskych bojovníkov IS padlo v boji; o mieste pobytu ostatných nemá švédska vláda informácie.

Švédska televízia (SVT) vo svojom vysielaní odvysielala škandalózne odhalenie: 35 až 40 švédskych bojovníkov IS sa vrátilo do Štokholmu, ale mestskej samospráve sa nepodarilo ani s jedným z navrátilcov nadviazať kontakt a pravdepodobne sa ani nevie, kde žijú.

Švédska televízia robila anketu s úradníkmi v piatich švédskych mestách - Göteborgu, Štokholme, Örebro, Malmö a Boras - ktoré sú domovom väčšiny zo 150 navrátilcov z IS a zistila, že títo úradníci vedia o mieste pobytu maximálne 16 dospelých a 10 detí.

Táto zdanlivá apatia je pripisovaná chýbajúcej legislatíve.

"Sme takmer jedinou krajinou v EÚ, ktorá nemá právne predpisy riešiace členstvo v teroristických organizáciách a spoluprácu s nimi," uviedol Magnus Ranstorp, expert na boj proti terorizmu z Švédske univerzity obrany v Štokholme.

"Sme samozrejme zraniteľní," dodal. "Tí, ktorí sú nebezpeční a voľne sa pohybujú po našich uliciach, môžu najímať ďalších ľudí a môžu dokonca plánovať teroristické útoky."

Podľa kurdských predstaviteľov predstavujú stovky zahraničných džihádistov, ktorí sú držaní v Sýrii, "časovanú bombu" a ak si ich Západ neprevezme, tak môžu utiecť a ohrozovať Západ.

"Zdá sa, že väčšina sa na ne vykašľala a rozhodla sa ich ponechať tu, ale to je obrovská chyba," povedal Abdulkarim Omar zo Sýrskych demokratických síl (SDF).

"Západ musí urobiť viac pre stíhanie zahraničných bojovníkov a rehabilitáciu ich rodín, inak sa z toho stane nebezpečná časovaná bomba."

Vo februári 2019 vyzval prezident USA Donald Trump európske krajiny, aby vrátili a trestne stíhali svojej zahraničnej bojovníkov:

"Spojené štáty žiadajú Británii, Francúzsku, Nemecko a ďalšie európske spojencov, aby prevzali viac ako 800 bojovníkov IS, ktoré vojaci USA zajali v Sýrii a postavili ich pred súd. Kalif je na pokraji zrútenia. Druhá možnosť - že ich budeme musieť pustiť na slobodu - je zlá .... "

"USA nechcú prizerať tomu, ako títo bojovníci IS prenikajú do Európy, čo sa očakáva, že urobia. Je najvyšší čas, aby ostatné krajiny zvýšili svoje úsilie a vykonali prácu, ktorú sú schopné urobiť. Stiahneme sa, až keď nad kalifátom definitívne zvíťazíme! "

V apríli Trump tweetoval: "Máme 1 800 uväznených bojovníkov IS, ktorých sme zajali počas posledných bojov vedúcich k zničeniu kalifátu v Sýrii. Teraz sa rozhodujeme, čo s týmito nebezpečnými väzňami urobíme. Európske krajiny nám vôbec nepomáhajú, aj keď sme to všetko robili práve kvôli nim. Odmietajú týchto väzňov vziať späť do svojich krajín, čo nie je dobré! "

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bachelet 24. júna 2019 vyzvala k tomu, aby všetci zahraniční bojovníci, ktorí sú zadržiavaní v Sýrii a Iraku, boli repatriovaní, vyšetrovania a stíhaní alebo prepustení. Vyhlásila:"Trvalé zadržiavanie osôb, ktoré nie sú podozrivé zo zločinov tam, kde neexistuje zákonný základ a štandardné nezávislé súdne preskúmanie, nie je prijateľné."

Neochota Európy vziať späť svojich bojovníkov IS je založená na kombinácii právnych, finančných a politických faktorov. Niektoré krajiny začali repatriáciu detí džihádistov IS v jednotlivých prípadoch, ale vziať späť zahraničných bojovníkov a ich rodiny je veľmi nepopulárne a nesie to so sebou politické riziko. Napríklad vo Francúzsku premiér Édouard Philippe nedávno vyhlásil, že uprednostňuje repatriáciu francúzskych džihádistov, skôr ako riziko toho, že sa vyhnú spravodlivosti. Radšej, než ich nechať zmiznúť v dave, kde môžu plánovať ďalšie akcie vrátane tých proti našej krajine, tak by mali byť "postavení pred súd, odsúdení a potrestaní vo Francúzsku," povedal 30. januára v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter.

Jeho komentáre vyvolali okamžitý odpor. Valérie Boyer zo stredopravej strany Les Républicains (Republikáni) v parlamente povedala, že vláda musí "zabrániť návratu džihádistov, ktorí zradili Francúzsko a bojovali proti našej civilizácii."

Poslanec Európskeho parlamentu Nicolas Bay, ktorý je tiež členom výkonnej rady Národného združenia Marine Le Pen, dodal: "Francúzski džihádisti so svojím záväzkom k skupinám, ktoré vyhlásili vojnu našej krajine tým, že sa dopustili hanebných útokov na našom území, sa zámerne rozhodli rozísť s Francúzskom a nie je dôvod na to, aby im bola poskytovaná ochrana."

"Vláda by mala skôr robiť všetko pre to, aby zabránila ich návratu na územie Francúzska, než sa pripravovať na ich návrat! Musia byť súdení príslušnými sýrskymi a irackými orgánmi."

Philippe následne úplne obrátil a 6. marca v rozhovore pre televíziu BFM TV povedal:

"Nikoho späť nevezmeme. Francúzska doktrína bola vždy taká, že tí francúzski bojovníci, ktorí odišli bojovať a bojovali proti nám, tak potom, čo boli zadržaní, majú byť súdení a v prípade potreby potrestaní na mieste (v Iraku alebo Sýrii]."

Pred nedávnom denník The Wall Street Journal v redakčnom komentári "Problémy Západu so zahraničnými bojovníkmi," poznamenal, že európske vlády čelia situácii typu "Hlava XXII": Buď svoje džihádistov repatriují a budú ich stíhať, alebo budú čeliť riziku, že sa títo džihádisti stratí z dohľadu a zaútočí v Európe znova.

"Vo februári prezident Trump tweetoval, že USA'žádají Británii, Francúzsku, Nemecko a ďalšie európske spojencov, aby si vzali späť svoje bojovníkmi IS a stíhali ich doma. Indonézia, Maroko, Rusko a Sudán začali proces pred niekoľkými mesiacmi, ale západoeurópske vlády to odmietajú. "

"Pod domácim politickým tlakom európski politici, ako je britský minister vnútra Sajid Javid, sľubovali odmietnutie repatriácie členov IS a dokonca odobratie občianstva. Nemeckí a francúzski predstavitelia tiež verejne vyjadrujú skepticizmus ohľadom prijímania uväznených teroristov. Krajiny, ktoré kritizovali Spojené štáty kvôli Guantáname, teraz zatvárajú oči pred zadržiavaním svojich občanov mimo ich územia .... "

"Sýrske demokratické sily (SDF) zaobchádzali so zadržanými ľudsky, ale nemôžu ich väzniť navždy. SDF nakoniec nebude mať inú možnosť než nechať väzňov ísť - čo znamená, že zvládnuteľná bezpečnostná hrozba bude oveľa horšia. Títo v boji zocelení bojovníci sú vzhľadom k svojim praktickým znalostiam a rešpektu, ktorému sa tešia medzi potenciálnymi džihádistami, obzvlášť nebezpeční. "

"Mnoho prepustených bojovníkov by mohlo prekĺznuť do Iraku, splynúť so sebe nakloneným sunnitským obyvateľstvom a pripraviť sa na oživenie IS. Iní by mohli využiť bezpečnostné vákuum v Líbyi a Somálsku alebo podnietiť konflikty v ďalších nestabilných regiónoch. Možno najväčšie riziko však spočíva v tom, že sa niektorí nepozorovane vrátia na Západ spolu s utečencami. Krajiny, ktoré váhajú vziať späť svojich občanov, by si mali uvedomiť, že by sa títo mohli vrátiť späť tak ako tak, ale tajne."

Soeren Kern je významný spolupracovník Gatestone Institute so sídlom v New Yorku.

Zdroj: konzervativnyweb.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti