Kajúcnik a exsiskár František Böhm svedčiaci v kauze Judáš proti policajnému exprezidentovi Lučanskému sa zastrelil

13.02.2021 | 10:58
  76
František Böhm bol kľúčovým svedkom vo viacerých kauzách, ktoré momentálne vyšetruje polícia.

František Böhm, ktorý figuruje v kauze Judáš sa podľa informácií TV JOJ zastrelil v jednej z obcí na Záhorí. Podľa zdroja televízie mal postreliť aj svoju manželku.

Podľa informácií TV JOJ sa Böhm strelil do hlavy. Svoju manželku postrelil do oblasti hrudníka. Incident sa mal odohrať v piatok v neskorých večerných hodinách v obci Plavecký Štvrtok. Manželku po incidente ošetrovali záchranári a akutálne sa nachádza po operácií hrudníka v bratislavskej nemocnici Ružinov v stabilizovanom stave. V čase tragickej udalosti sa mal v dome nachádzať aj ich 19-ročný syn. Böhmova manželka sa podľa informácií TV JOJ mala pokúsiť zabrániť manželovi spáchať samovraždu. Postreliť ju mal omylom.

K incidentu sa vyjadrila aj samotná polícia. "Krátko pred polnocou sme prostredníctvom tiesňovej linky 158 prijali oznámenie o postrelenej žene a zastrelenom mužovi, ktorí sa mali nachádzať v jednom z rodinných domov v obci Plavecký Štvrtok. Podľa doterajších informácií mal muž spôsobiť strelné zranenie žene a následne sa mal sám zastreliť. Žena bola so zraneniami prevezená do jednej z bratislavských nemocníc. Muž zraneniu na mieste podľahol. Prípad si vzhľadom na jeho závažnosť  na mieste prevzala bratislavská krajská kriminálka. Policajti na mieste v súčasnosti vykonávajú všetky potrebné prvotné a neopakovateľné procesné úkony. Okolnosti tohto prípadu sú v týchto chvíľach predmetom intenzívneho vyšetrovania. Hneď ako to procesná situácia umožní, budeme verejnosť o prípade informovať," uviedla policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

František Böhm bol kľúčovým svedkom vo viacerých kauzách, ktoré momentálne vyšetruje polícia. Böhm spolupracoval s políciou. Bývalý exsiskár kooperoval s políciou v kauzách ako Judáš či Texasan. 

Kauza Judáš

František Böhm vypovedal na NAKA aj v stredu, 27. januára. Bývalý príslušník SIS a podnikateľ s palivami František Böhm vypovedal o údajnom podplácaní exprezidenta polície Milana Lučanského a ďalších obvinených v prípade Judáš.

Böhma pre spoluprácu s políciou prokurátor prepustil z väzby a stíhaný bol na slobode.Böhma z väzby prepustili 11.decembra mnulého roka.

Podľa jeho tvrdení odovzdával skorumpovaným šéfom finančnej správy a polície státisíce eur za krytie jeho kšeftov s pohonnými hmotami a vratkami DPH. Böhm údajne na úplatkoch vyplatil skorumpovaným funkcionárom viac ako tri milióny eur.

Peniaze mal odovzdávať aj za iných podnikateľov, ktorým hrozilo vyšetrovanie polície a daniarov. Napriek tomu, že proti Lučanskému je pre úmrtie trestne stíhanie zastavené, svedkovia naďalej objasňujú aj jeho údajnú trestnú činnosť. "Tie skutky - tam je viacero ľudí obvinených. Oni sa týkajú aj ľudí, ktorí sú stále v trestnom stíhaní, takže sa týkali aj Lučanského. Vypovedal komplexne, je možné, že ho bude potrebné k nejakým veciam dopočuť, ale do tohto okamihu si skôr myslím, že nie," uviedol Daniel Lipšic, obhajca obvineného námestníka SIS B.Beňa.

Kauza Texasan

Böhm vypovedal aj v prípade kauzy známej ako JOPI Trade. Ide o obchodníkov s pohonnými hmotami a olejmi. V decembri Böhm a Makó mali pred prokurátorom objasňovať, ako podľa nich fungovala korupčná schéma, vďaka ktorej mali byť krytí. 

"Za účelom plynulého a bezproblémového priebehu obchodovania s minerálnymi olejmi bez zásahu bezpečnostných zložiek štátu spoločnosti JOPI TRADE ako aj ďalších spoločností obchodujúcich hlavne s minerálmymi olejmi prostredníctvom Františka Böhma, Ľudovíta Makóa, ako aj ďalších nestotožnených osôb pravidelne poskytovali úplatky viacerým funkcionárom KÚFS a PZ SR," uvádza sa v obvinení. 

Podľa zistení TV JOJ Böhm a Makó hovorili o tom, že boli prostredníci, cez ktorých obvinení podnikatelia z JOPI Trade uplácali desiatkami tisíc eur. Končiť mali až na najvyšších miestach u obvineného Bernarda Slobodníka. Otázkou však je, či to tak aj naozaj bolo, alebo si peniaze kajúcnici Böhm a Makó nechávali len pre seba.  "Nemôžem sa vyjadrovať," odpovedal na otázky exsiskár. 

František Böhm je spájaný aj s Milanom Lučanským

Bývalý top funkcionár Finančnej správy Daniel Čech, ktorý taktiež spolupracuje s políciou sa 14. januára vyjadroval najmä k bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému. Podľa informácií TV JOJ vypovedal o utajenom stretnutí Františka Böhma, Milana Lučanského, Daniela Čecha a policajta Norberta Pakšiho. Stretnúť sa mali v obľúbenom americkom fastfoode na Račianskej ulici v Bratislave. Tam sa mali všetci dohodnúť, že za krytie Böhmových podvodov na daniach, budú dostávať mesačný paušál 10 tisíc eur. Ten si policajti s Čechom mali deliť tak, že Čechovi ostalo z každého paušálu 4 tisíc eur. Za osem mesiacov si tak mal zarobiť viac ako 30 tisíc eur. Lučanský po zadržaní branie úplatkov poprel a obvinenia považoval z vymyslené sprostosti, ktoré mal ale Čech na svojom januárovom výsluchu priznať. 

Lučanský o svojom obvinení: Nikdy som od tých zmrdov nemal dôvod ani motív brať peniaze. Je smutné, že ja musím dokazovať svoju nevinu a nie naopak, že by mne bola dokázaná nejaká vina

Výpoveď Milana Lučanského potvrdzuje, že nerezignoval a proti obvineniam sa chcel aktívne brániť. Generál navyše preukázal, že úplatky neprijímal, ale peniaze daroval, uviedol začiatkom januára portál noviny.sk.

Tretieho decembra sedel generál Lučanský v priestoroch NAKA v Bratislave a čítal si obsah obvinenia. Vyšetrovateľ mu kládol za vinu, že si na výpalnom od pochybných podnikateľov zarobil 510 000 eur. „Nikdy som od tých zmrdov nemal dôvod ani motív brať peniaze,“ uviedol do zápisnice Lučanský.

Milan Lučanský bojoval na všetkých frontoch. Ako sa dodatočne ukazuje aj s médiami takzvaného hlavného prúdu. Vyvracal ich lži na svoju adresu, spory vyhrával a inkasoval od médií pekné sumy za publikovanie klamstiev.

Bývalý policajný prezident chcel vyšetrovateľovi dokázať, že podozrenia o braní úplatkov sú len výmysly a na zneužívanie svojho postavenia nebol odkázaný. Peňazí mal dosť a všetky získal legálne. Poukázal na to, že v roku 2019 došlo k mimosúdnemu usporiadaniu sporu s médiami, ktoré o ňom zverejnili nepravdivé články. Generál vyšetrovateľovi povedal, že z mimosúdneho vyrovnania získal 150 000 eur. Nič zo získaných peňazí si nenechal a všetky daroval na charitatívne účely.

Chorým deťom daroval cez Národný onkologický ústav detských chorôb 70 tisíc eur. Ďalšie tisícky daroval umeleckým školám. Katolíckej cirkev venoval z vysúdených peňazí 25 tisíc eur. Okrem toho zo svojich pridal 20 tisíc eur, z ktorých časť išla na pomoc obetiam padnutej bytovky v Prešove a časť pozostalým po mŕtvom policajtovi.

„Takže som pri tom, ako som dostal 150 tisíc eur, rozdal 170 tisíc eur, čo je overiteľné z bankových výpisov. Takže som nebol odkázaný na nejaké peniaze od böhmovcov alebo paksiovcov, ale bol by som si tieto peniaze nechal na svojom účte,“ uviedol vo výpovedi generál.

Peniaze z úplatkov boli podľa Lučanského len výmyslom policajtov a ďalších zadržaných a obvinených, ktorí tak mali vypovedať zo strachu pred dlhoročným väzením, a preto začali spolupracovať aj udávať ďalších údajných komplicov.

Milan Lučanský sa jednoznačne vyjadril, že sa chce obvineniam aktívne brániť. Do zápisnice o výsluchu obvineného uviedol, že žiada konfrontácie so všetkými, ktorí o ňom tvrdia, že od nich prijímal peniaze či iné nezákonné výhody.

„Na koniec ešte chcem uviesť, že nikdy som si neuvedomoval, ako je u nás postavený Trestný poriadok a Trestný zákon, ale je smutné, že ja musím dokazovať svoju nevinu a nie naopak, že by mne bola dokázaná nejaká vina,“ nadiktoval Lučanský.

Špinavé majetky kajúcnikov: Vypovedajú proti kolegom a domy si stále užívajú

Ako upozornili Hospodárske noviny, Böhm a jeho rodina vlastnia napríklad v obci Plavecký Štvrtok niekoľko nehnuteľností. Na časti z nich sa objavila plomba vyznačená na základe darovacej zmluvy. Čiže veľký víkendový dom, ktorý je oficiálne napísaný na jeho manželku a Böhm v ňom má doživotné užívacie právo, zrejme rýchlo komusi darovali.

Takzvaní kajúcnici, teda ľudia, ktorí páchali trestnú činnosť, priznali sa k nej a pomáhajú ju orgánom činným v trestnom konaní odhaľovať, sú bežnou súčasťou boja proti mafii takmer všade na svete. Vďaka spolupráci môžu dostať nižšie tresty či dokonca vyviaznuť bez nich. Ako však upozorňuje bratislavský sudca Peter Šamko, ich výpovede by mali byť vždy riadne preverené a podporené dôkazmi.

Ako príklad uvádza prípad prokurátora Jozefa Mamráka, o ktorom v roku 2013 vypovedal kajúcnik, že bral úplatky. Mamrák, vtedy už dôchodca, skončil v rukách polície. Aj s celým divadlom o špinavom prokurátorovi. Po dvoch mesiacoch kriminalistickí experti preverili nahrávky, ktoré kajúcnik poskytol, a zistilo sa, že na nich nebol Mamrákov hlas. Kajúcnik sa nakoniec priznal, že nič z toho nebola pravda. Mamrákovi však pošramotená povesť ostala.

„Orgány činné v trestnom konaní a súdy by pri výpovedi kajúcnika mali mať vždy na pamäti, že výpoveď kajúcnika je začiatok dokazovania a nie jeho koniec a bez náležitého preverenia tejto výpovede by na podklade neoverenej výpovede kajúcnika nemalo byť ani vznesené obvinenie,“ prízvukuje sudca Šamko.

Bývalí príslušníci SIS na scéne vyšetrovania vraždy Kuciaka

V októbri, osem mesiacov po vražde, došlo údajne medzi Lučanským a Pakšim ku konfliktu. Pri ňom sa do prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka už dostáva Peter Tóth a ďalší bývalý SIS-kár František Böhm. Dlhoročný priateľ Norberta Pakšiho, ktorý v súčasnosti tiež čelí trestnému stíhaniu v prípade "Boží mlyn", v ktorom je obvinený aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Informoval v decembri 2020 portál Noviny.sk.

Milan Lučanský: "Petra Tótha do prípadu vraždy Jána Kuciaka chcel ako svedka sprostredkovať František Böhm."

Lučanský po zatknutí prezrádza vyšetrovateľom pozadie Tóthovej spolupráce na objasnení vraždy. Tvrdí, že hoci je stále viazaný mlčanlivosťou, musí uviesť, že keď dostal od Pakšiho informáciu, že exsiskár Böhm chce sprostredkovať Tótha do vraždy ako svedka, práve on poskytol kontakt na šéfa NAKA Branislava Zuriana, aby sa s ním Tóth teda stretol. "Tóth od začiatku chcel aktívne vystupovať ako svedok. Zurian ho mal vyťažiť a keď zistil, že nejde o zavádzajúce informácie, poskytol ho vyšetrovaciemu tímu," uviedol Lučanský. 

Nespokojný Böhm a Kočnerove bankové schránky

Sprostredkovateľský vstup Böhma do vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a do prípadu "Kuciak" Tóthom neskončil. Bývalý šéf polície vysvetľuje aj okolnosti, ktoré vyšetrovateľov tímu vraj prinútili ísť dôslednejšie po Kočnerových skrýšach. Lučanský to popisuje pred vyšetrovateľmi nasledovne: "niekedy v roku 2019 mi Böhm tlmočil cez Pakšiho svoje rozčúlenie na vyšetrovací tím. Vraj nepracujú dôsledne, a že by bolo dobré, aby urobili prehliadky bezpečnostných schránok pána Kočnera."

Po tomto odkaze údajne vyšetrovatelia nabehli do Kočnerových bezpečnostných schránok, v ktorých zaistili Kočnerove zmenky. Obom sa ale toto nepáčilo a spochybňovali prácu vyšetrovacieho tímu. Aj preto, lebo Böhm vraj vedel, že v jednej schránke mal mať Kočner uložený špeciálny dátový nosič vo forme šperkovnice, ktorý pred zásahom polície niekto stihol zo schránky vybrať. Šperkovnicu so záznamovým zariadením vyšetrovateľom odovzdal Peter Tóth spolu s autom, ktoré Kočner zakúpil pre potreby sledovacieho komanda. Polícia v ňom našla Kočnerove mobily, dokumenty z jeho trestnej činnosti, ale aj zlato, diamanty, luxusné oblečenie či kabelky.

Böhm ako kajúcnik a Pakšiho dôverník

Lučanský uvádza, že stretnutie s exsiskárom Františkom Böhmom bolo jedno z prvých po tom, ako sa stal prezidentom polície. A že ak by Böhm neposkytol tak závažné informácie potrebné pre objasnenie vraždy Jána Kuciaka, asi by sa s ním nestretol.

Po rozbehnutí utajenej akcie s krycím názvom Judáš, polícia začiatkom decembra zatkla šesť ľudí. Riadiaceho funkcionára tajného policajného úradu ÚZPČ Norberta Pakšiho v tom čase už mali vo väzbe v inej časti vyšetrovania. O deň neskôr zadržali aj Milana Lučanského, ktorý sa dobrovoľne vrátil z Chorvátska a vydal sa trestnému stíhaniu.

Prečítajte si tiež článok Lučanský sa pýta, či tútorom vyšetrovateľa vraždy Kuciaka nebol jeden z právnych zástupcov poškodených

Zdroj: noviny.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti