Kaczyňski odkázal eurokratom, že Poľsko bude o súdnych reformách rozhodovať po svojom

26.01.2018 | 16:51
  0
Šéf PiS to uviedol v rozhovore pre poľský denník.

Poľsko nebude vo svojom spore s Európskou úniou ohľadne súdnych reforiem robiť žiadne ústupky. Uviedol v piatok predseda poľskej vlády strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski.

„Program hlbkových zmien v našej krajine sa nespomalí, práve naopak. Nemôžeme hovoriť o dosiahnutí dohody s tými silami, ktoré po celé roky považovali Poľsko za svoju vlastnú bábku,“ povedal Kaczynski denníku Gazeta Polska Codziennie.

V decembri sa Poľsko stalo prvým členským štátom EÚ, proti ktorému Európska únia spustila proces uplatnenia Článku 7 Lisabonskej zmluvy. Brusel tvrdí, že justičné reformy porušujú normy právneho štátu.

Nový poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz minulý týždeň uviedol, že v rámci konania proti Poľsku by mal byť zapojený Súdny dvor EÚ ako „jediná oprávnená inštitúcia“ rozhodnúť o tom, či Varšava dodržiava právne predpisy a normy Európskej únie.

Kaczyňski v tejto súvislosti vyhlásil, že Czaputowiczove vyjadrenia neboli presné.

„Poľsko v žiadnom prípade nedáva právomoc rozhodovať v tejto otázke Súdnemu dvoru. Je to naša vnútorná právomoc garantovaná právom EÚ,“ spresnil šéf PiS.

Napriek tomu, že predseda strany Právo a Spravodlivosť nezastáva v poľskej vláde žiadnu pozíciu, po víťazstve jeho strany vo voľbách v roku 2015 je fakticky považovaný za hlavného lídra.

Aktiváciu Článku 7, ktorý môže viesť k pozastavenie hlasovacích práv Varšavy v EÚ, prisľúbilo vetovať Maďarsko.

Zdroj: reuters.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti