Izraelský minister školstva chce homosexuálov posielať na terapiu, LGBT komunita žiada jeho demisiu

14.07.2019 | 13:47
  4
Benjamin Netanjahu označil ministrove výroky za neprijateľné a odporujúce názorom vlády.

Novovymenovaný minister školstva v izraelskej vláde je terčom ostrej kritiky za svoje vyjadrenie ohľadom konverznej terapie homosexuálov. Komunita LGBT organizuje v nedeľu večer v Tel Avive zhromaždenie, na ktorom chce žiadať demisiu ministra školstva Rafiho Pereca. Informovala o tom agentúra DPA.

Nový izraelský minister školstva sa domnieva, že by homosexuáli mali prejsť psychoterapiou, ktorá ich sexuálnu orientáciu zmení. Domnieva sa tiež, že Izrael by mal vládnuť aj na Západnom brehu Jordánu a že Palestínčania by mali mať svoje práva, ale nie právo voliť.

"Myslím, že sexuálnu orientáciu ľudí (z komunity) LGBT je možné meniť," uviedol Perec a dodal, že aj on sám túto terapiu poskytoval. Spresnil súčasne, že by nebolo vhodné túto terapiu vnucovať. Zdôraznil tiež, že žiadne dieťa, bez ohľadu na svoju pohlavnú orientáciu, by nemalo byť vylúčené zo vzdelávacieho systému.

Perec to povedal v sobotňajšom rozhovore s televíznou stanicou Channel 12. Premiér Benjamin Netanjahu označil ministrove výroky za neprijateľné a odporujúce názorom vlády.

Perec je ortodoxný rabín a povedal, že s výchovou má veľké skúsenosti. Na otázku, či si myslí, že je možné zmeniť sexuálnu orientáciu človeka terapiou, pritakal. Povedal, že v minulosti takúto terapiu vykonával a poskytol dotknutým podporu aj konzultáciu.

Dodatočne potom v rozhovore s denníkom The Jerusalem Post povedal, že si nemyslí, že by všetci homosexuálne orientovaní mladí ľudia museli byť poslaní na terapeutické sedenie.

K otázkam týkajúcim sa izraelsko-palestínskych vzťahov Perec povedal, že sa bude usilovať o rozšírenie izraelskej zvrchovanosti nad Judeou a Samáriou, čo je historické označenie palestínskeho Západného brehu Jordánu, kde chcú mať Palestínčania vlastný štát. Perec vraj chce zachovať ich práva, ale nie právo volebné.

Nepoprel, že by sa tak vytvorili podmienky apartheidu. "Žijeme v dobe veľmi zložitých pomerov v izraelskej spoločnosti a budeme musieť nájsť riešenie: Kde budeme mať zvrchovanosť a či sa bude vzťahovať na ľudí alebo na územie," povedal.

Netanjahu s Perecom po odvysielaní rozhovoru hovoril a minister vraj objasnil, že školstvo bude naďalej vzdelávať chlapcov a dievčatá bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu. K výrokom o apartheide sa Netanjahu nevyjadril.

Izrael čakajú v septembri opakované voľby, pretože po tých aprílových sa Netanjahuovi nepodarilo zostaviť vládnu koalíciu.

Na Perecove slová reagovalo niekoľko politikov. Bývalý premiér Ehud Barak, ktorý ide do volieb s novozaloženou stranou, odkázal Netanjahuovi aj Perecovi, že "nikoho pretvárať nebudú". "To my zmeníme vašu temnú vládu na vládu osvietenú, postavenú na rovnosti, hodnotách a demokracii," povedal.

Šéf centristického Merecu Nican Horovic, ktorý je prvý z Izraelčanov, ktorí sa otvorene hlásia k svojej homosexualite a stojí na čele politickej strany, Netanjahua vyzval, aby Pereca z funkcie odvolal.

"Terapia v mene zmeny sexuálnej orientácie je nebezpečná vec, ktorá môže mladých ľudí dohnať aj k samovražde. Ministrove výroky sú nielen nezodpovedné, ale môžu ohroziť životy. Nemôže zodpovedať za budúcnosť našich detí," povedal Horovic.

Zdroj: ČTK / 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti