Izrael zavedie na blížiace sa židovské sviatky drastické protiepidemiologické opatrenia

14.09.2020 | 11:36
  0
Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua odhlasovala druhú celoštátnu karanténu.

Izrael zavedie svoju druhú celoštátnu karanténu na celé trojtýždňové židovské sviatočné obdobie a začne sa v piatok 18. septembra. Toto opatrenie proti prudkému šíreniu nového druhu koronavírusu oznámil v nedeľu izraelský premiér Benjamin Netanjahu, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Po niekoľkých hodinách búrlivej debaty Netanjahuov kabinet hlasoval za toto drastické opatrenie, ktoré sa začne na židovský Nový rok 18. septembra a skončí sa sviatkom Sukot (Sviatkom stánkov) 9. októbra.

Ministri, ktorí hlasovali za toto zatvorenie krajiny (lockdown), sa obávajú, že veľké rodinné stretnutia za spoločným stolom, hromadné modlitby na Deň zmierenia (Jom kipur) a tesná blízkosť veriacich v malých prístreškoch na Sviatok stánkov pomôžu šíriť koronavírus ešte viac, než sa šíri teraz. Izrael totiž v máji zmiernil celoštátnu karanténu zavedenú v polovici marca.

Izrael zažíva druhú vlnu pandémie nového koronavírusu, pričom tento týždeň počet denných prípadov nákazy presiahol hranicu 4000 - prvýkrát od februára, keď pandémia zasiahla Izrael.

Izraelčania protestovali proti Netanjahuovi a opatreniam vlády

Tisíce Izraelčanov demonštrovali v sobotu večer pred sídlom predsedu vlády Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme. Žiadali jeho rezignáciu v súvislosti s obvineniami z korupcie a za to, že podľa nich nezvláda krízu spôsobenú novým koronavírusom, informovala agentúra AP.

Demonštranti sa zišli pred Netanjahuovým sídlom už dvanásty týždeň po sebe. Policajti niekoľko protestujúcich zadržali.

Netanjahuova popularita sa v poslednom období výrazne prepadla. Súvisí to so začiatkom jeho súdneho procesu (čelí v troch rôznych korupčných kauzách obžalobe z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva), ale aj s kritikou na adresu jeho koaličnej vlády za nedostatok pomoci Izraelčanom, ktorí pre pandémiu koronavírusu prišli o prácu.

Izrael bol na začiatku pandémie uvádzaný ako príklad za zavedenie prísnych obmedzení pohybu ľudí a za celoštátny tzv. lockdown. Po opätovnom otváraní ekonomiky v máji, ktoré kritici označili za unáhlené, sa však počet nových prípadov nákazy v krajine výrazne zvýšil, v dôsledku čoho vláda obnovila niektoré opatrenia. Obmedzenia zavedené v boji proti šíreniu pandémie pritom značne zasiahli ekonomiku a nezamestnanosť prudko stúpla na takmer 20 percent.

Protestujúci tvrdia, že ponuka finančnej pomoci zo strany vlády zďaleka nedosahuje potrebnú úroveň.

Súčasné protesty proti Netanjahu sú najmohutnejšie od roku 2011, keď Izraelčania v uliciach miest žiadali ekonomickú reformu.

Zdroj: info.sk / cas.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti