Irán pohrozil odstúpením od jadrovej dohody, ak tak spravia USA

04.05.2018 | 11:48
  0
Jadrová dohoda z roku 2015 je výsledkom dohovoru medzi Iránom a šiestimi svetovými veľmocami - Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA.

Irán vo štvrtok pohrozil, že zruší prelomovú jadrovú dohodu so svetovými veľmocami, ak prezident USA Donald Trump odstúpi od tohto dokumentu. Teherán zároveň skritizoval európske štáty za ich ústupky voči Američanom, informovala stanica France 24.

Trump varoval, že Spojené štáty môžu od predmetnej dohody odstúpiť, keď bude 12. mája obnovovaná jej platnosť. Šéf Bieleho domu požaduje, aby európski spojenci jeho krajiny "napravili obrovské nedostatky" tejto dohody, inak je pripravený opäť uvaliť na Irán sankcie.

Jadrová dohoda z roku 2015 je výsledkom dohovoru medzi Iránom a šiestimi svetovými veľmocami - Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA. Na jej základe boli stiahnuté medzinárodné sankčné opatrenia voči Teheránu výmenou za záväzok, že sa Irán nebude usilovať o vývoj jadrových zbraní.

"Ak Spojené štáty vycúvajú z jadrovej dohody, potom ani my nezostaneme jej signatármi," uviedol pre tamojšie médiá Alí Akbar Velajátí, poradca ajatolláha Alího Chameneího pre zahraničnú politiku.

Chameneí ako najvyšší vodca Iránu má posledné slovo pri všetkých otázkach politiky krajiny - zahraničnej i domácej - vrátane jadrovej dohody.

Šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf takisto vo štvrtok vydal varovanie adresované Spojeným štátom. V anglicky nahovorenom videu zverejnenom na stránke YouTube Zaríf vyhlásil: "Ak budú USA pokračovať v porušovaní danej dohody, uplatníme svoje právo reagovať podľa vlastného uváženia." Podľa neho Washington sústavne koná v rozpore s jadrovou dohodou, najmä keď iných zastrašuje pred obchodovaním s Iránom.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti