Irán je po obvineniach USA z útoku na ropné zariadenia v Saudskej Arábi pripravený na plnohodnotnú vojnu

15.09.2019 | 13:08
  0
Veliteľ letectva iránskych revolučných gárd Amír Alí Hádžízáde vyhlásil, že americké základne a lietadlové lode v regióne až do vzdialenosti 2000 kilometrov sú v dosahu iránskych rakiet.

Sobotňajšie útoky na dve ropné zariadenia spoločnosti Saudi Aramco na východe Saudskej Arábie znížili produkciu ropy o 5,7 milióna barelov denne. Skoršie informácie svetových médií potvrdil saudskoarabský minister energetiky, princ Abdalazíz bin Salmán, informovala agentúra Reuters.

Pokles zodpovedá asi polovici dennej ťažby krajiny a viac než piatim percentám globálnych dodávok ropy. USA, ktoré z incidentu obvinili Irán, v reakcii oznámili, že sú pripravené uvoľniť ropu zo svojich strategických rezerv. Teherán dnes obvinenia Washingtonu odmietol.

"Takéto zbytočné obvinenia sú bezvýznamné a nepochopiteľné, sú nezmyselné," povedal dnes podľa Reuters hovorca teheránskeho ministerstva zahraničia Abbás Musáví.

Veliteľ letectva iránskych revolučných gárd Amír Alí Hádžízáde vyhlásil, že americké základne a lietadlové lode v regióne až do vzdialenosti 2000 kilometrov sú v dosahu iránskych rakiet. Irán je vždy pripravený na "plnohodnotnú" vojnu, citovala polooficiálna iránska agentúra Tasnima Hádžízádeho, ktorý však výslovne nespomenul vo svojom vyhlásení útoky na zariadenia spoločnosti Saudi Aramco.

Ropné zariadenia Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požiar po tom, čo ich zasiahli strely z bezpilotných lietadiel. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila jemenská povstalecká skupina Husíovia. Americký minister zahraničia Mike Pompeo zo zodpovednosti obvinil Irán.

Siahnu po rezervách

Saudská Arábia je najväčším svetovým vývozcom ropy a útoky zasiahli jedny z najdôležitejších miest jej ropného priemyslu. Výpadok chce kráľovstvo vykryť čerpaním z ropných zásob spoločnosti Saudi Aramco.

Okrem ťažby ropy útoky podľa ministra Abdalazíza bin Salmána obmedzili aj ťažbu plynu. Jeho produkcia sa znížila asi o dve miliardy kubických stôp denne (56,6 milióna kubických metrov).

Generálny riaditeľ spoločnosti Saudi Aramco Amín Násir uviedol, že detailné informácie o rozsahu škôd budú známe do 48 hodín. Obete si podľa neho útoky z dronov ani následné požiare nevyžiadali.

Vykryť straty chcú aj USA

Americké ministerstvo energetiky dnes oznámilo, že Spojené štáty sú pripravené uvoľniť ropu zo svojich strategických rezerv, ak to bude potrebné.

Podľa hovorkyne úradu Shaylyn Hynesovej je minister Rick Perry ochotný uvoľniť ropu z rezerv, aby "vyvážil akékoľvek problémy na ropnom trhu, ktoré by vznikli ako následok tejto agresie".

Perry chce prípadnú "kolektívnu globálnu akciu" koordinovať s Medzinárodnou agentúrou pre energiu (IEA). Inštitúcia, ktorá sídli v Paríži, už skôr uviedla, že sa vážnejšieho vplyvu na globálny trh neobáva. Ropný trh je podľa nej teraz dobre zásobený dostatočnými komerčnými zásobami.

Vlani Saudská Arábia vyťažila v priemere 10,3 milióna barelov denne, z toho tri štvrtiny boli určené na vývoz. Aramco je najväčšou ropnou firmou na svete a pripravuje sa na primárnu ponuku akcií.

Konflikt v Jemene

V jemenskom konflikte proti sebe stoja šiitskí Húsíovia podporovaní Iránom a vládne vojská medzinárodne uznávaného prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, ktorému od roku 2015 pomáha koalícia v čele so sunnitskou Saudskou Arábiou.

Útoky povstalcov na ciele v Saudskej Arábii v posledných mesiacoch naberajú na intenzite, koalíciA v reakcii na to mieri na vojenské ciele povstalcov v Jemene, predovšetkým v okolí hlavného mesta Saná, ktoré je pod ich kontrolou.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti