Inštitút Václava Klausa o vete proti európskemu zotročeniu

22.11.2020 | 10:06
  2
Ivo Strejček v stanovisku Inštitútu Václava Klausa reaguje na podmienku čerpania peňazí z rozpočtu EÚ dodržiavaním "princípov právneho štátu", ktorú vetovali Poľsko a Maďarsko.

Poľsko a Maďarsko vetovali návrhy sedemročného európskeho rozpočtu vo výške 1.1 bilióna eur a fondu Next Generation EÚ v rozsahu 750 miliárd eur. Oba štáty tak urobili po tom, čo sa súčasťou európskeho rozpočtu stalo ustanovenia podmieňujúce čerpanie dodržiavaním "princípov právneho štátu", píše Ivo Strejček v stanovisku Inštitútu Václava Klausa (IVK) uverejnenom na jeho stránke.

Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro zdôvodnil poľskú pozíciu jasne: "Nejde tu o vládu práva. Jedinou otázkou je, či sa Poľsko stane predmetom politického a inštitucionalizovaného zotročenia ... Vláda práva, to je len zámienka, ktorá je v skutočnosti radikálnym obmedzením národnej suverenity."

Bleskový prieskum verejnej mienky v Poľsku potvrdil, že to väčšina Poliakov cíti rovnako. 57% z nich "podporuje poľskej veto aj v prípade, že by viacročný finančný rámec a fond obnovy neboli kvôli poľskému vetu prijaté".

Reakcia maďarskej ministerky spravodlivosti Judit Vargová bola rovnako rozhodná: "Mechanizmus krížového plnenia je navrhnutý tak, aby vyhladovall, ublížil a zrovnal do laty niektoré členské štáty ... je to vhodný spôsob, ako prijímať sankcie na ideologickej báze alebo vyvíjať ideologický tlak."

Sledovanie "stavu právneho štátu" v jednotlivých členských štátoch EÚ má na starosti česká eurokomisárka Věra Jourová (poveriť ju práve touto agendou bol premyslený ťah von der Leyenovej, ako vraziť klin do V4).

Jourovej majú Maďari aj Poliaci z vlastnej skúsenosti veľa dôvodov nedôverovať. Tieto dve krajiny kritizuje pri každej príležitosti. Bola to ona, kto pred nedávnom drzo zaútočil na premiéra Orbána slovami, že "(Orbán) nebuduje neliberálnu demokraciu, on buduje chorú demokraciu". Bola to opäť Jourová, ktorá nazvala snahy poľskej vlády o reformu domáceho súdneho systému za "vládnu manipuláciu s nezávislosťou súdov".

Tým sa postavila na stranu poľskej "tuskovskej" opozície a úplne otvorene sa tak vmiesila do tamojšieho vnútropolitického boja.

K zablokovaniu čerpania peňazí z európskeho rozpočtu (mimochodom z rozpočtu, do ktorého povinne prispievajú Maďarsko i Poľsko a sú to teda čiastočne aj ich vlastné peniaze) podľa vetovaného návrhu stačí, keď "Európska komisia usúdi, že v členskom štáte existuje riziko (!!! ) ohrozenie finančných záujmov Únie kvôli porušovaniu princípov právneho štátu ".

Ako asi Jourová a spol. posúdi neochotu poľskej vlády legalizovať potraty? Ako sa Jourová postaví k maďarskému zákazu adopcie detí homosexuálnymi pármi?

V rozpore s bruselským výkladom právneho štátu určite bude aj tvrdohlavý odpor krajín V4 proti povinným kvótam na príjem migrantov. Použitie práva veta pre schválenie viacročného rozpočtu EÚ a podivného fondu obnovy Next Generation EÚ je správnym rozhodnutím.

Maďari a Poliaci vyslali Európskej komisii signál, že o domácich veciach si chcú rozhodovať doma sami, že rozhodujúce sú záujmy ich voličov, a že si Bruselom nedajú rozkazovať. Voliči - nie Jourová - totiž rozhodli o tom, kto im má v ich krajinách vládnuť. Im sa Orbánova a Morawieckého vlády budú zodpovedať.

Impozantné použitie práva veta, ktoré Maďari a Poliaci Bruselu predviedli, je nielen bytostnou obranou národných záujmov týchto krajín, je témou principiálnou. Takýto postup by Česká republika mala aj vo svojom záujme podporiť. Vyzerá to však tak, že ani vláda, ani opozícia sa k niečomu podobnému nechystajú. K našej škode!

Zdroj: konzervativnyweb.sk / Inštitút Václava Klausa

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti