Horst Seehofer končí vo funkcii predsedu bavorskej CSU

07.11.2018 | 15:52
  0
Nemecký minister vnútra týmto krokom nasleduje spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá kvôli prepadu Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) vo voľbách končí ako jej predsedníčka.

Predseda bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer odíde podľa magazínu Die Zeit z čela strany. Ministrom vnútra chce ale zostať.

Šesťdesiatdeväťroč­ný politik tak urobí veľmi podobný krok ako kancelárka Angela Merkelová, ktorá končí ako šéfka Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), ale na čele vlády zatiaľ zostáva.

Oficiálne ale ešte informácie magazínu Die Zeit, ktorý sa odvoláva na politikov blízkych Seehoferovi, nikto nepotvrdil. Podľa svojho hovorcu sa Seehofer ešte nerozhodol.

Dôvody Mekrelovej aj Seehofera sú veľmi podobné. Konzervatívna únia CDU/CSU sa vlani prepadla v spolkových voľbách, keď so ziskom 32,9 percenta hlasov dosiahla najhorší výsledok od roku 1949.

Seehofer sa musel kvôli tomu tento rok na jar vzdať funkcie bavorského premiéra. Ešte viac dlhodobému kritikovi migračnej politiky nemeckej kancelárky priťažil výsledok CSU v Bavorsku, teda v jedinej zo 16 spolkových krajín, kde táto strana pôsobí. Dlhodobo najsilnejšia bavorská strana tam v polovici októbra dostala 37,2 percenta hlasov, čo je najmenej za takmer 70 rokov. Zo stavu CSU pritom práve Seehofera vinili dve tretiny Bavorov.

Preto sa o odchode muža, ktorý tento rok výrazne prispel aj k dvojici kríz vo veľkej koalícii CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD), v posledných týždňoch hovorilo čoraz častejšie. On sám sa k možným personálnym zmenám v strane chcel vyjadriť začiatkom budúceho týždňa.

Podľa Die Zeit mu rozhodovanie uľahčila i Merkelová. Za žiadnu cenu totiž nechcel skončiť pred ňou avšak krok šéfky CDU, ktorá stranu viedla 18 rokov, ukázal, ako podobné rozhodnutie môže stranu oživiť, čím sa znovu vystupňoval tlak na neho samotného.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti