Heger poveril Matoviča, aby v Maďarsku rokoval o posúdení vakcíny Sputnik. Demeš hovorí o Matovičovej traume zo straty premiérskeho kresla a porušení domácich pravidiel

09.04.2021 | 14:02
  11
Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽaNO) má prerokovať možnosť posúdenia vakcíny Sputnik tak, aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti o transparentnosti a odbornosti testovania vakcíny.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) poveril ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) preverením aktuálnej dostupnosti vakcín na trhu vrátane vakcíny Sputnik V.

Súčasne poveril Matoviča, aby v Budapešti s maďarskými partnermi prerokoval možnosť posúdenia vakcíny Sputnik. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

"Premiér Eduard Heger v záujme ochrany života a zdravia občanov má eminentný záujem na masívnej vakcinácii občanov, ktorá je podmienkou získania kolektívnej imunity. Rovnako vníma záujem občanov o očkovanie vakcínou Sputnik V," uviedol úrad s tým, že je preto povinnosťou štátu túto vakcínu zabezpečiť v požadovanom množstve a kvalite.

K piatkovému rokovaniu s maďarskými partnermi úrad uviedol, že Matovič má prerokovať možnosť posúdenia vakcíny Sputnik tak, aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti o transparentnosti a odbornosti testovania vakcíny.

Úrad vlády hovorí o snahe čím skôr zastaviť pandémiu a jej negatívne dôsledky na verejné financie.

Heger zároveň ubezpečuje, že na Slovensku sa budú povoľovať iba tie vakcíny, ktoré prejdú štandardným procesom schvaľovania v certifikovanom laboratóriu, prípadne budú mať povolenie Európskej liekovej agentúry (EMA).

Matovič je traumatizovaný stratou premiérskeho postu, tvrdí Demeš

Minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽANO) je traumatizovaný stratou premiérskeho postu a chce sa naďalej výrazne angažovať vo vakcinačnom úsilí, aj keď to primárne nepatrí do jeho kompetencie. Uviedol to zahraničnopolitický analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš.

Reagoval tak na prvú zahraničnú cestu ministra financií do Moskvy, pričom ju neschválila vláda. Matovič tam rokoval o vakcíne Sputnik V.

"Šlo jednoznačne o porušenie domácich pravidiel, kompetenčného zákona a medzinárodných zvyklostí. Igor Matovič v súvislosti s vakcínou Sputnik V už urobil sériu domácich a medzinárodných chýb, ktoré nevrhajú dobré svetlo na Slovenskú republiku, ale najmä na neho samého," konštatoval Demeš.

Analytik zároveň poukázal na to, že podľa štvrtkových informácií mandát od vlády na toto vyjednávanie nedostal. "Čím skôr zjedná premiér Heger, vláda a koaliční partneri nápravu s takýmto netradičným správaním ľubovoľného člena kabinetu, tým lepšie pre Slovensko. Sme už predsa rešpektovaný člen Únie s kvalitnou diplomaciou," uzavrel.

Zdroj: hnonline.sk (1), (2)

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti