Haščákovi právnici a manželka verbálne napádali policajtov, sťažuje sa vyšetrovateľka Gorily

13.01.2021 | 09:48
  0
Polícia zažila profesionálnu obhajobu, ktorá garantuje procesné práva a čistotu práve cez zdokumentovanie postupu polície a teraz brnká na struny etického konania advokáta?, pýta sa novinárka Jana Teleki.

Obštrukcie a vyhrážanie advokátov Penty policajtom sprevádzali podľa vyšetrovateľky prehliadku sídla spoločnosti v bratislavskom Digital Parku 1. decembra, keď zadržali aj Jaroslava Haščáka. Na takéto správanie právnikov sa sťažuje v podnete Slovenskej advokátskej komore vyšetrovateľka kauzy Gorila Martina Babacsová, ktorá prehliadku v Digital Parku viedla. Píše o tom web dennikn.sk.

„Počas výkonu prehliadky nebytových priestorov advokáti obvineného Mgr. Jaroslava Haščáka verbálne napádali orgány činné v trestnom konaní, vytvárali niekoľkohodinové obštrukcie, nerešpektovali výzvy a poučenia zo strany OČTK, fyzicky bránili vstupu do kancelárií v administratívnom komplexe a nerešpektovali neverejnosť prípravného konania,“ sťažuje sa podľa citovaného zdroja vyšetrovateľka Babacsová.

Medzi právnikmi bol podľa nej hlavný advokát Penty Martin Škubla a manželka obvineného podnikateľa Valéria Haščáková, ktorá má tiež advokátsku licenciu a právne zastupuje svojho muža. Haščáka na mieste zastupovali aj ďalší štyria právnici. O priebehu prehliadky informovali aj Aktuality.sk.

Z Babacsovej podania vyplývajú viaceré podozrenia zo spolupráce polície s Pentou v minulých rokoch. Tvrdí dennikn.sk. „Po zahájení úkonu o začatí prehliadky nebytových priestorov JUDr. Valéria Haščáková položila otázku vyšetrovateľke PZ, ako je možné, že neboli vopred o úkone informovaní, nakoľko vždy vedeli o každej akcii vopred a teraz ich nikto z vedenia neinformoval,“ píše sa v podnete.

Hneď potom sa podľa policajnej vyšetrovateľky obrátila na Haščáka s poznámkou „veď vieš, že vždy nás informovali“. Babacsová tieto poznámky vyhodnocuje tak, že z nich vyplýva, že v minulosti disponovali predstavitelia Penty informáciami z prostredia polície vrátane utajovaných skutočnosti.

Babacsová sa zároveň sťažuje, že si advokáti prehliadku nahrávali na mobilný telefón, hoci ich polícia upozornila, že to nesmú robiť, lebo prehliadka nie je verejným úkonom. Haščáková však podľa vyšetrovateľky povedala, že ona to môže zavesiť, kam chce. „No, čo spravíte?“ pýtala sa advokátka. Advokáti si podľa podnetu odovzdávali mobil, na ktorý prehliadku nahrávali, a telefón dávali policajtom priamo pred tváre. Informuje dennikn.sk.

Vyšetrovateľka ďalej podľa citovaného zdroja naznačuje, že Valéria Haščáková policajtov zastrašovala. „Vy budete v pohode, lebo vy máte nad sebou vyšetrovateľku, ktorá vás riadi, ale oni nebudú v pohode, pričom ukázala na vyšetrovateľky, možno 5 – 10 rokov áno, ale potom nie,“ píše sa v sťažnosti.

Podľa podania na advokátsku komoru Babacsová píše aj o možnom vydieraní či zastrašovaní prokurátora Ondreja Repu, ktorý vyšetruje, či Haščák kúpil nahrávky Gorily od ľudí z prostredia SIS, a žiadal tiež súd, aby vzal finančníka do väzby. Keď totiž jeho advokáti našli podpis na súhlase s prehliadkou, jeden z nich povedal „toho poznáme, niečo na neho vytiahneme zo študentských čias“.

Babacsová za pokus o ovplvňovanie vyšetrovania či zastrašovanie považuje aj to, že jej Valéria Haščáková opakovane telefonovala na jej súkromný mobil, ktorý advokáti nemali vôbec mať. Haščáková jej podľa podania mala volať trikrát 3. decembra a potom jej poslala tri SMS správy, v ktorých ju žiadala o stretnutie s manželom. Na to mala nárok len pre to, že je zároveň jeho advokátkou, keďže obvinení v kolúznej väzbe môžu väčšinou komunikovať iba s obhajcami.

Denník N požiadal o reakciu advokáta Škublu, ktorý je dlhé roky hlavným advokátom Penty. Odpísal, že odpovie neskôr, ale ešte nevie kedy, keďže je pracovne zaneprázdnený.

„Naše kroky a aj správanie dňa 1. 12. 2020 počas prehliadky priestorov Digital Park II vychádzali z presvedčenia, že išlo o neprimeraný zásah a postup ako zo strany komanda Lynx, tak aj zo strany vyšetrovateľov,” napísal Škubla pre Aktuality.sk. Tvrdil, že „účastníci majú právo vyhotovovať pri takýchto úkonoch záznam a takýto postup je plne v súlade s verejným záujmom, pretože slúži na kontrolu zákonnosti vykonávania takýchto úkonov“.

Haščák sa do výkonného vedenia Penty nevráti. Na slobode sa bude snažiť najmä o vlastné obhajovanie.

Haščák je obvinený z podplácania a prania špinavých peňazí. NAKA ho obvinila pre podozrenie, že s bývalým šéfom kontrarozviedky SIS Ľubomírom Arpášom a jeho manželkou Danou Arpášovou zobchodoval zvukové nahrávky kauzy Gorila. V nahrávke sa hovorí o podozreniach z korupcie v čase druhej Dzurindovej vlády.

Podľa spisu o korupcii hovoril Haščák v konšpiračnom byte Penty s vtedajšou šéfkou Fondu národného majetku či s ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom.

Penta od zverejnenia dokumentu v písomnej forme na sklonku roku 2011 popierala, že by sa niečo také dialo. Pripomína zdroj článku, web dennikn.sk.

______________________

Každého policajta a jeho konanie počas služby možno zaznamenávať na obrazový a zvukový záznam

Novinárka Jana Teleki z portálu Eurorešpekt sa vo svojom článku vyjadrila k uvedeným informáciám aj na základe vlastných skúseností s praktikami orgánov činných v trestnom konaní:

Vyšetrovateľka zrejme značne preexponovala vlastnú autoritu a práva a povinnosti polície. Platí totiž zásada, že každého policajta a jeho konanie počas služby možno zaznamenávať na obrazový a zvukový záznam. Mne samej sa tieto situácie pravidelne stávali a každý úradný styk o konaní policajta mám zaznamenaný. Ak poznáte prácu polície, pokyny dávané bežným príslušníkom, postupy počas prípravného konania aj keď je neverejné, tak zainteresovaným je jasné, že sa musí stretnúť  s najrôznejšími prejavmi amaterizmu, povrchnosti, ale aj účelového konania policajta.

Výsledkom má byť dosiahnutie zámeru pre zoslabenie procesného postavenia a práv obvineného alebo poškodeného. Sama som v roku 2013 zažila, ako funguje policajná šikana, keď za účasti prokurátorky vykonávajúcej dozor boli voči mne zneužívané právomoci vyšetrovateľa, bola som zadržaná a hodiny pripútaná k radiátoru, nakoniec aj protizákonne skúmaná psychiatricky.

Vrcholom tohto velediela a zneužitia právomocí bolo, keď  dňa 9.9.2013 počas výsluchu som nebola ani poučená o svojich právach a bol zmarený celý môj výsluch.

Našťastie som tento úkon nahrala a každý môže posúdiť, ako polícia pracuje:

Až po mesiacoch boja na inšpekcii a generálnej prokuratúra som dosiahla, že nezákonné postupy dozorujúcej prokurátorky, vyšetrovateľa, ako aj obvinenie voči mne boli zrušené:

https://janateleki.blog.sme.sk/c/353353/prokuratura-dala-za-pravdu-nepricetnej.html

Prečo to všetko uvádzam?

Nepatrím ani medzi mocných, ale mám zdravý rozum. A každý kto prišiel do kontaktu s policajným vyšetrovateľom vie, že  nesmie dôverovať. Musí si sám chrániť svoje právo, preto čí sa to policajtovi páči  alebo nie, tak si ho nahrávajte. Ja som to robila vždy na niekoľko zariadení. Dokonca sa mi podarilo po mojom pripútaní k radiátoru priebežne nahrávať a posielať informácie manželovi, ktorý ich súbežne protokoloval do zápisnice o trestnom oznámení  na inšpekcii MV SR.

Manžel roky pomáha rôznym poškodeným v trestných konaniach a účastníkom v civilných konaniach a aj jeho skúsenosť ukazuje, že procesný svet je plný povrchností a porušení práv. Dokonca podľa neho posledné výsluchy realizované procesne správne sa robili v dobe, keď sa protokolovalo na písacích strojoch, pretože   tie nedovoľovali výsluch editovať, kopírovanie cudzích textov a zahltenie uznesení rôznymi akademickými úvahami novopečených policajtov. Čo sa napísalo, diktátom sa opravilo, alebo na konci sa uviedlo vyjadrenie. Podstatné bolo vlastne aj to, že nemohlo dôjsť k späť vzatiu otázky, alebo výrokov, ktoré boli protokolované. Zažila som aj dobu, keď oznámenie, že podám podnet na inšpekcii vyvolával hysterické reakcie a snažili sa ma zastrašiť, že vydieram. Treba si uvedomiť rozdiel medzi legálnou hrozbou ( podanie trestného oznámenia, sťažnosti, podnety atd .) a skutočnou vyhrážkou spojenou s násilím, alebo obmedzovaním práv je iný.

Kedy začína deformovanie zákona ?

Vôbec sa preto nedivím, že Haščákovi právnici zdokumentovali všetko. Polícia by na to mala byť pripravená a to nielen v prípade mocných, ale aj obyčajných ľudí. A nielen polícia, ale aj súdy. Vždy tvrdím, že konanie je iba vtedy zákonné, keˇd je v medziach zákona,na základe zákona a v súlade so zákonom . Ak akýkoľvek verejný činiteľ nekoná v medziach svojich právomocí a ich prekročí, tak zneužil svoje  postavenie a také konanie je zo zákona neplatné. Ak robí niečo čo mu zákon nedovoľuje, prípadne ak aj neurobí niečo čo mu zákon vyslovene prikazuje, tak rovnako sa dopustí zneužitia právomocí. To však treba vždy dokázať. Preto vo všeobecnosti platí, že každý si svoje práva musí strážiť sám. Inak korupčný systém postavený práve na takýáchto “zanedbaniach”  brachiálnymi zložkami bude kvitnúť ďalej

Advokátska komora by mala preskúmať podnet vyšetrovateľky

Aj to urobí. Ak by sa ale právnici dopustili niečoho nezákonného, tak by mali byť stíhaní za marenie spravodlivosti. Či nie? Alebo je to trošku inak? Polícia zažila profesionálnu obhajobu, ktorá garantuje procesné práva a čistotu práve cez zdokumentovanie postupu polície a teraz brnká na struny etického konania advokáta? Nepochybujem vôbec o tom, že reakcia bude kvalifikovaná a vyčerpávajúca- a to ešte nepoznáme detailný obsah rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil, že Haščákova väzba bola nedôvodná.

Tak kto za toto zaplatí priatelia?

PS: Niekto konečne musí naučiť radového policajta aj policajného funkcionára, prokurátora aj sudcu to, že právo, ktoré je dané sa nesmie ani porušovať, ani obchádzať, ani zľahčovať.

Pred právom aj oni musia skloniť hlavu a dodržiavať ho.

Zdroj: hlavnydennik.sk / eurorespekt.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti