Haščák mal ponúknuť väznici v Ilave finančný dar do 100-tisíc eur. Riaditeľ to nahlásil NAKA

03.02.2021 | 19:45
  5
Podľa Denníka N nie je jasné, či išlo Haščákovi o možnosť získať lepšie podmienky v cele alebo či chcel pôsobiť ako filantrop.

Spoluvlastník finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák chcel údajne ilavskej väznici darovať 50-100-tisíc eur. Riaditeľ väznice peniaze odmietol a podnikateľovu ponuku nahlásil Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Informáciu priniesol Denník N.

Haščák mal ponúknuť riaditeľovi väznice dar na nákup nových obliečok alebo počítača.

Podľa Denníka N nie je jasné, či išlo Haščákovi o možnosť získať lepšie podmienky v cele alebo či chcel pôsobiť ako filantrop. „Patrí k najbohatším ľuďom zadržaným v posledných mesiacoch, ktorí si museli zvyknúť na surové podmienky v slovenských ústavoch na výkon väzby,“ konštatuje denník.

Dar riaditeľ väznice odmietol ako neetický 

Podnikateľa polícia zatkla 1. decembra, NAKA vtedy urobila raziu v sídle Penty. Po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) bol vo väzbe, kde strávil Vianoce aj Silvestra. Podľa zistení Denníka N, Haščák približne po prvom týždni listom požiadal riaditeľa väznice Róberta Mudrončeka o stretnutie.

Zdôvodnil to snahou poskytnúť väznici pomoc. Na osobnom stretnutí mu Haščák mal ponúknuť dar v hodnote 50 až 100-tisíc eur, ktorý by darovala jeho nadácia väznici. Mudroček to odmietol ako neetické. Riaditeľ väznice radšej list posunul NAKA. 

Matrac a staré oblečenie

Hačšák prostredníctvom svojho právneho zástupcu argumentoval, že chcel pomôcť väznici a odsúdeným, ktorí spia na neštandardnom matraci a nosia niekoľko rokov staré oblečenie.   

Na začiatku januára (7.januára)  Hačšáka súd prepustil. „Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí, na podklade sťažností obvinených Jaroslava H. a Dany A., zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu zo 4. decembra 2020 a prepustil oboch obvinených z väzby na slobodu. Senát dospel k záveru, že existencia väzobných dôvodov u obvinených nie je daná,“ uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová v tlačovej správe.

Vyšetrovateľ ho obvinil z korupcie a prania špinavých peňazí. Spolu s ním vyšetrovateľ obvinil aj bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša a jeho manželku Danu, ktorá v minulosti tiež pracovala pre tajnú službu. Aj ona je stíhaná na slobode.

Prepustením z väzby sa tak kauza nekončí, Haščák aj ďalší aktéri sú naďalej obvinení.

Zdroj: startitup.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti