Haščák dal zabiť Kuciaka, hovorí exsiskár Forisch

08.11.2019 | 10:05
  5
Bývalý príslušník SIS Pavol Forisch, ktorý je so svojimi spolupracovníkmi v konflikte s finančnou skupinou Penta aj väzobne stíhaným podnikateľom Marianom Kočnerom, v rozhovore pre Denník S potvrdil svoje predchádzajúce tvrdenia pre InfoVojnu.

Pôsobil v Slovenskej informačnej službe, odkiaľ sa posunul do súkromnej sféry. Prezentuje sa ako lovec gaunerov, no jeho kritici ho označujú za konšpirátora a závadovú osobu. Jedna vec však pri Pavlovi Forischovi nepochybne platí – finančnú skupinu Penta nemá rád.

Pán Forisch, kto ste?

Som bývalý príslušník SIS, ktorý teraz na voľnej nohe pod občianskym združením Prinášame nádej odhaľuje trestnú činnosť. Začali sme Kočnerom a Bašternákom, pokračujeme Pentou a Haščákom. Čiže sme hľadači pravdy, podávači trestných oznámení, odhaľujeme tu trestnú činnosť a dokladáme ju pomocou trestných oznámení aj s dôkazmi.

A tomu máme veriť?

Tomu musíte veriť. Viete niečo iné, čo by som bol?

Kde je váš záujem?

Môj záujem je v prvom rade pri Marianovi Kočnerovi, odhaľovať tú jeho trestnú činnosť, pretože nás s kolegom pripravil o peniaze pri jednej zálohe na byt.

Ako?

Kolega to opisoval v nejakých reláciách, mali sme od neho niekoľko bytov, čo sme kupovali. Neskôr sa predali a na jeden z nich som si vtedy požičal od kolegu peniaze. Odišiel som do zahraničia a on musel bojovať s Kočnerom, aby dostal tú zálohu späť. Keďže nekonal, teda nechcel to vrátiť, a keď vrátil, tak len časť. Tak sme sa rozhodli, že mu nakopeme riť.

Prečo ste sa vôbec rozhodli s Kočnerom obchodovať?

Nie s Kočnerom, my sme obchodovali s firmami, za ktorými stál Kočner, to sme ale vtedy neriešili.

To ste mali toľko peňazí z SIS, aby ste si kupovali byty?

Hej, to boli hypotéky hlavne.

Koľko zarábal taký agent SIS?

To vám nemôžem povedať, ale to boli najmä hypotekárne úvery. Ešte aj na tú jednu zálohu som si musel požičať od pána Žiarana.

Váš konflikt teda spočíva v tom, že ste sa kvôli týmto bytom pohádali s Kočnerom?

Hej, vyslovene kvôli nevráteniu zálohy.

To znie ako taký detail. V rámci všetkého, čo sa tu deje…

Nejako to začať treba. Kuciaka riešime tu, ale to sa stalo až potom. To bol rok nejak 2008. Tam bola vražda Valka, to je tiež jedna vec, o ktorej sa veľmi nehovorí.

Hovorili ste teraz nedávno o Pente, Nicholsonovej, Sulíkovi, Lipšicovi. Zabásli vás a vyšla Gorila. Nahrávku ste vydali vy?

Nie.

Kto ju teda vydal?

To sa treba spýtať toho, kto to vydal. Aj keby som to vedel, tak vám to nepoviem, môže to byť predmetom nejakých spravodajských hier. Ani touto informáciou nedisponujeme, resp. ani nemôžem poskytnúť nič, čo by som vedel ohľadom Gorily, lebo sa to týka mojej spravodajskej činnosti.

A to je náhoda, že vás zobrali a potom to vyšlo?

Náhodička náhody.

Také náhody sa dejú?

Evidentne áno.

Dobre, čo si myslíte teda o tom publikovaní. Prečo to vyšlo?

Lebo nás zabásli? To sa nevylučuje, že sme to nevydali my, a bolo to preto. Je to druh spravodajskej hry a jedného dňa by to malo ísť aj tak von. Takto aspoň každý pochopí, že nás môžete zavrieť aj na tisíc rokov a sú tu ďalší ľudia, ktorí budú konať v prospech spravodlivosti.

Boli tam extrémne závažné obvinenia, drogy, vydieranie a teraz ste vonku. Potvrdilo sa z toho niečo?

Veď to bola zahratá vec.

Vám nenašli drogy?

Nie, našli to nejakému Vasovi, čo je nejaký 20-ročný chlapec, nevieme ani kto to je. Býval u našej susedy, prenajal si tam izbu cez Air bnb, cez tú stránku, asi týždeň predtým, a zrazu sa tam objavili, podhodili tam drogy. Lenže si asi neuvedomili, že my už v tej bytovke nebývame, takže aj keby robili čokoľvek, tak by nám to neprišili.

Takže podľa vás sa vám policajti snažili podhodiť drogy?

Nie, nám sa tam zjavila osoba, ktorú nikto nepoznal, s drogami. Tak, inak nám to nevychádza, keď si niekto prenajme izbu a zjaví sa tam s 30 gramami trávy…

Váš spolupracovník?

Nie, normálne susede v dome, kde som kedysi býval ja, ale už tam dlho nebývam a ani kolega. Takže časovo im to trošku nevyšlo. A už nám to nemali teda ako prišiť. Lebo inak mi to nevychádza. Ten chalan údajne ani nevedel, čo má v tom sáčku, čo niesol.

Takže polícia podhodila drogy susede?

To hovoríte vy. On tam začal bývať, lebo ona prenajímala izbu. Normálne si objednal izbu, začal tam bývať a so sebou mal nejaký balíček. A v čase, keď tam došla polícia, keď vtrhli do jej bytu, on tam bol a ten balíček mal pri sebe. Aspoň podľa toho, čo vieme. Toho človeka nepoznáme a nikdy sme ho nevideli.

A prečo vás teda zatkli v tom momente?

Lebo 19-tého je konkurzný súd, posledný, ktorý podľa všetkého Penta prehrá. Iný dôvod nie je, novinársky nám to už spravili pri iných konkurzoch, že týždeň alebo dva pred konkurznými súdmi vždy o nás vyšiel nejaký článok.

Samozrejme, bolo to tiež o vydieraní a všade sa spomínalo, že som bol namočený vo Valkovej vražde, pritom to píše tá pomätená pani, ktorá evidentne podľa Kočnerovej Threemy bola jeho otrok. Tak to je jediný dôvod: diskreditácia, kriminalizácia, likvidácia.

Diskreditácia nastala tým, že vytiahli prvý prípad – drogy, zbrane. Tie zbrane, ktoré tam sú odfotené sú síce moje, ale napísané na tú slečnu, lebo ja si teraz len obnovujem zbroják.

Na vás teda nič nemajú?

Presne, žiadnu inú zbraň nenašli, nič. Drogy, zbrane, nič, vydieranie… Máme niekde behať so samopalmi vydierať? Už sme párkrát tak odľahčili, že ako by ste vydierali bez samopalov? Evidentne toto niekto zachytil a aplikoval, ale to nevadí.

Takže nevydierali ste nikoho?

Nie, na tejto úrovni? Načo? Nepotrebujem vydierať. Veď my od nikoho nič nežiadame. My dávame trestné oznámenia na základe skutočností, ktoré zisťujeme v rámci toho, že tým, že robíme konkurz, tak sme účastníci konania a tým pádom vidíme všetky dokumenty a všetky tie podvody.

Vy tvrdíte, že Kuciak mal informácie od vás.

Áno, to bolo medializované. Lebo písal o tom, že tam majú lystériu. Keď sme išli na tvrdo, že sme dávali všetko tomu Kuciakovi.

On sa s vami priamo stretával, vo vašom byte?

Nie, ja som ho raz navštívil, potom sme sa stretli v redakcii a potom sme si všetko len písali mailami a whatsappom.

Ako ste sa naňho nakontaktovali?

Oslovil som ho mailom, lebo on písal o Kočnerovi a bol ten z novinárov, ktorý sa nebál. On bol jediný ochotný o tom písať. Takých nie je veľa. Ani sa vám nedivím, že s tým máte troška problém.

Takže zabijú aj mňa?

Nemyslíme si, ale 100-percentné to nie je (smiech). Ale povedzte mi, čo dostalo Kočnera do basy?

Zmenky.

A reálne, čo ho dostalo? No predsa tlak verejnej mienky. Všetci o tom vedeli, že je podvodník. Tá situácia bola neúprosná a kto to spôsobil? No médiá. Tým, že uverejňovali správy typu – pozrite sa, čo zase Kočner urobil.

Médiá sú super v tomto...

Áno, keď to uverejnia, no nesmú sa všetci posrať. Tu nie je záujem uverejňovať niečo na Haščáka, lebo zmenky sa použili na to, veď ja som odovzdal tú nahrávku, kde mi Kočner povedal, tesne, možno týždeň dva tri pred zatknutím ma požiadal, či nezrazím toho Rajtára a chcel zdiskreditovať Kyselicu.

A vtedy mi on povedal jednu zásadnú vec, že keby kauza zmenky, nevyšla von, tak to celé dokončia, lebo on sa dohodol s Haščákom, že to strelia Číňanom. Ale dohadovali sa aj s Markízou, lebo z dvoch miliárd korún treba potom zaplatiť dane, keď on to potom zoberie…

Preto Lipšic sedí pri Šantovi stále. Vlastne on je prokurátor a zástupca Markízy sedí pri ňom? On má sledovať ten priebeh, aby nešlo toto von. On to teraz nenatrel, ale mne to povedal na rovinu. Dve nahrávky boli (Kočner, Kyselica, vražda, ešte niečo (?) a oboje zmizli z generálnej prokuratúry. Aj z NAKY aj zo SISky. Zovšadiaľ zmizli, to je aká pravdepodobnosť?

A vy ich nemáte?

Nie, všetko čo robíme máme len do určitého štádia a potom sa to zlikviduje, alebo schová. Ale teraz, keď ich vytiahnem, tak znova idem, a ja sa tiež nenechám zabiť, takže ich jeb*m a aj celý tento štát. Takže chceme dokončiť túto vec, vrátiť ľuďom nemocnice, zobrať ich Pente.

Je podľa vás Kočner konečný zadávateľ vraždy Kuciaka?

Nie. Je to Haščák (šéf finančnej skupiny Penta, pozn. redakcie). Kočner vykonal, možno sa aj raz potvrdí, čo sme povedali v jednej relácii

A prečo by to chcel spraviť Haščák, veď Kuciak písal primárne o Kočnerovi.

Nešlo tu o písanie. Písanie bola jedna vec a druhá vec bola, že to bol dobrý spôsob, ako sa zbaviť Kočnera, keďže on (Haščák, pozn. redakcie) sa Kočnera zbavoval. A to mohlo slúžiť na ten prevrat. Aby urobili prevrat, to je celé. Budaj to v jednom rozhovore povedal najlepšie, že keď netečie krv, nemôže byť revolúcia.

Prečo by tu robili prevrat?

Načo budete zabíjať niekoho, kto písal o Kočnerovi. O ňom už napísali všetko. A teraz začal písať o Pente. Čo je väčší problém? To čo písal, alebo to, čo bude písať?

Takto sa bránil aj Kočner, že pozrime sa na to, čo bude písať a potom sa všetci upriamili na Vadalovcov.

Ale ten článok bol už celý hotový, aj keď vyšiel po jeho smrti. Ale čo chcel písať, to je podstatné. A pozrime sa, kto písal tiež o Vadalovcoch, penťácke noviny, všade, aby tam neboli tie otázky…

 

Denník S o reakciu požiadal aj Jaroslava Haščáka. Po zaslaní odpovede ju doplníme.

 

Ako spomenul v rozhovore Pavol Forisch, o indícii vedúcej v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka k Jaroslavovi Haščákovi hovoril už koncom marca tohto roku v relácii Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom.

 

Finančnú skupinu Penta označili bývalí siskári za zločineckú organizáciu v relácii Informačná Vojna vysielanej 30. novembra 2018.

Zdroj: denniks.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti