Harabin: Čaputová považuje stíhanie Kováča ml. len za formalitu. Ďalší z bezprecedentných zásahov do nezávislosti justície

04.09.2019 | 12:00
  5
Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin vo svojom blogu o právnych znalostiach Zuzany Čaputovej a o tom, ako si prezidentka ctí zákon.

Slovenská justícia trpí vážnymi nedostatkami a pracuje, bohužiaľ, nespoľahlivo. V rozhovore s rakúskym denníkom Kurier to vyhlásila Zuzana Čaputová. „Potrebujeme zodpovednú justíciu. Ako prezidentka mám aspoň posledné slovo pri menovaní sudcov,“ uviedla s tým, že treba prikročiť k reformám.

Čaputová už ukázala ako si ctí zákon, keď sa nechala inaugurovať, hoci volebný proces nebol ukončený. Ústavný súd nerozhodol o volebnej sťažnosti, ale to Čaputová zrejme ako aj trestné stíhanie v prípade Kováča ml. považuje už len za formalitu. Napokon ako inak ako o zamietnutí sťažnosti na priebeh volieb môžu už teraz sudcovia ústavného súdu na čele s Fiačanom rozhodnúť, keď sa sami na nezákonnej inaugurácii zúčastnili a Fiačan prijal od Čaputovej sľub.

Za veľvyslanca vymenovala Čaputová Kováča ml., pretože jeho stíhanie považovala len za formalitu. Syn prezidenta Kováča je opäť obvinený v kauze Technopol, kde dostali spolu so svojim komplicom Kočnerom milosť. Spolu s Mečiarovými amnestiami parlament zrušil aj milosť Kováčov ml., nie však Kočnerovi. Podľa Čaputovej je len otázkou času, kedy obvinenie Kováčovi ml. zrušia:

„Nemecký súd už vo veci Michala Kováča ml. právoplatne rozhodol v jeho prospech a nemôže byť v rovnakej veci o ňom rozhodnuté inak.“

Takto preukázala Čaputová svoje právne znalosti, čo vysvetľuje prečo aj advokátsku prax musela získať podvodom. Pretože nemecky súd neuznal Kováča za nevinného, ale nemecky súd stíhanie zastavil, lebo dospel k záveru, že ho nebude možné odsúdiť. (zloženie kaucie spoluobvinenými v jeho prospech, výmenou za amnestie od prezidenta Kováča a udelenie diplomatickej imunity obvinenému) Túto skutočnosť Čaputovej hovorca Strižinec ekvilibristicky odprezentoval- „že súd rozhodol v jeho prospech“, a teda ani na Slovensku už nemôže súd rozhodnúť inak.

Vymenovaním Kováča ml. Čaputová dala najavo, že očakáva, že ho slovenský súd ktorý bude kauzu znovu posudzovať zbaví obvinenia. Veď aj firma Technopol v tom čase vydala neuveriteľné stanovisko, že jej vraj nevznikla žiadna škoda! Čaputová defacto zastrašuje sudcov, aby rozhodli tak ako ona prejudikuje, lebo ako povedala: „Ako prezidentka mám aspoň posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov.“

Toto právo už využila, keď vymenovala za člena Súdnej rady trestne stíhaného sudcu Meszárosa, ktorý bude onedlho spolurozhodovať pri voľbe nového predsedu Najvyššieho súdu. Čím vyslala jasný signál orgánom činným v trestnom konaní, vrátane súdu, že ňou vymenovaný člen Súdnej rady má byť oslobodený.

Keď som ohlásil kandidatúru na predsedu Najvyššieho súdu, tak Čaputová už preventívne vyhlásila, že v prípade že voľby na predsedu Najvyššieho súdu nedopadnú podľa jej predstáv, to znamená že ak si Súdna rada zvolí niekoho iného než očakáva ona, tak víťaza nevymenuje.

Pripomínam, že nedávno celý parlament zahlasoval za lex Harabin, zákon ktorý mal byť prijatý kvôli mne, aby v prípade že by som kandidoval do parlamentných volieb, som natrvalo prišiel o funkciu sudcu.

Kvôli mne navrhuje Čaputová zriadenie aj akéhosi Správneho súdu, kde by ňou vybraní sudcovia pojednávali disciplinárne konania, keďže v súčasnosti je stav týchto politicky motivovaných konaní 14:0 v môj prospech.

V krátkom čase sú to už štyri bezprecedentné zásahy do nezávislosti justície.

Súdnu nezávislosť si evidentne Čaputová predstavuje tak, že sudcovia budú potvrdzovať rozsudkami iba to, čo ona v médiách vyhlási za správne. Nevedno či tak koná z neznalosti fungovania súdnej moci, alebo z dôvodu, že sa nevie odpútať od svojho predchádzajúceho mimovládkového zamestnávateľa, ktorý zrejme aj zabezpečil jej podvodné zapísanie do Komory advokátov a takto si spoločne predstavovali reformu justície.

Zasahovanie výkonnej moci do moci súdnej je však neprípustné, za čo by poslanci mali iniciovať jej odvolanie za úmyselné porušovanie ústavy.

Články súvisiace s tematikou:

 

Zdroj: stefanharabin.blog.pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti