Hackeri zverejnili dokumenty stoviek nemeckých poslancov

04.01.2019 | 10:16
  0
Kto je za masívny únik informácií zodpovedný, nie je podľa stanice RBB zatiaľ jasné, tiež aj to, čo bolo cieľom ich zverejnenia.

Neznámi hackeri ukradli dáta stoviek poslancov nemeckého Spolkového snemu a mnoho dokumentov s adresami, číslami kreditných kariet a ďalšími osobnými dátami zverejnili na internete. Informovala o tom dnes nemecká rozhlasová stanica RBB. Podľa nej sú útokom postihnutí poslanci všetkých parlamentných strán s výnimkou protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD).

Na internete sa podľa RBB objavil okrem iného rad interných straníckych dokumentov, napríklad zoznamy členov jednotlivých strán a ich adries. V rade textov možno nájsť citlivé osobné údaje, na internete sa objavili tiež obsahy súkromných chatov poslancov s ich rodinnými príslušníkmi, listy, účty či kópie občianskych preukazov nemeckých zákonodarcov.

Kto je za masívny únik informácií zodpovedný, nie je podľa stanice RBB zatiaľ jasné, tiež aj to, čo bolo cieľom ich zverejnenia. Nie je jasné ani to, či je v tom, aké dokumenty boli zverejnené, nejaký systém. Zdá sa však, že boli zverejnené všetky dáta, ku ktorým sa hackeri dostali, uviedla RBB. Podľa nej sa na internete objavili aj dokumenty niekoľko rokov staré.

Politicky výbušné materiály novinári RBB pri prvom prehľadaní zverejnených dokumentov nenašli.

Odkazy na stránky, na ktorých boli ukradnuté informácie zverejnené, hackeri rozšírili pomocou sociálnej siete Twitter. Podľa RBB boli tieto odkazy zverejnené už pred Vianocami a to vo forme akéhosi adventného kalendára, pozornosť vyvolali však až tento štvrtok večer. Twitterový účet, ktorý dáta zverejnil, sa podľa RBB sám označuje za satiru, umenie a bezpečnostný výskum. Osobné údaje viac či menej známych osobností sa na tomto účte objavujú už od leta 2017.

Jasné zatiaľ nie je, odkiaľ ukradnuté dáta pochádzajú. Podľa RBB množstvo zverejnených dokumentov dáva tušiť, že nie sú z jedného zdroja. Postihnutí hackerským útokom boli poslanci piatich parlamentné frakcií: CDU/CSU, SPD, Zelených, Ľavice a FDP. Dokumenty poslancov AFD sa na internete podľa RBB neobjavili.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti