Hackeri publikovali druhú sériu tajných dokumentov o útokoch z 11. septembra 2001

10.01.2019 | 15:15
  0
Celkovo ide o päť obsiahlych súborov na zverejnenie, takže publikovať majú ešte tri série.

Hackerská skupina Dark Overlord (Temný vládca) zverejnila heslé pre druhú sériu dokumentov vzťahujúcich sa k udalostiam z 11. septembra 2001. Tentoraz ide o viac ako 7 500 súborov. Hackeri pred tým sľúbili, že druhá várka bude za finančnú kompenzáciu obsahovať „viac tajomstiev“ a „viac pravdy“.

Dark Overord zverejnila minulý týždeň prvú sériu z celkového počtu 18-tisíc tajných dokumentov súvisiacich s teroristickými útokmi z 11. septembra 2001. Publikované dokumenty sú pravdepodobne ukradnuté materiály od poisťovní, právnickych kancelárii a vládnych agentúr. Hackeri za nezverejnenie citlivých materiálov pôvodne požadovali bližšie nešpecifikovanú finančnú čiastku v bitcoinoch.

Po svojej neúspešnej požiadavke sa obrátila táto skupina na verejnosť s opačnou požiadavkou, že v prípade obdržania dostatočného finančného obnosu, dokumenty zverejnia. Hackeri po vyzbieraní 12-tisíc dolárov dali pre prvú várku dokumentov k dispozícii na internet dešifrovacie kľúče. Napriek nesplnenému konečnému cieľu zaistiť si celkovo 2 milióny dolárov v bitcoinoch, publikovali aj druhú sériu. Tá však napriek sľubu odhaliť viac „viac tajomstiev“ a „viac pravdy“, neobsahuje žiadne informácie o sprisahaní alebo angažovaní vlády USA v teroristických útokoch.

Dokumenty sa týkajú právnych krokov, ktoré poisťovne v dôsledku spôsobených škôd pripravujú voči leteckým spoločnostiam, výrobcom lietadiel, Federálnemu úradu pre letectvo, teroristom a zahraničným subjektom.

Právnici v nich rozoberajú, že lietadlá Boeing 757 a 767 použité v útokoch neboli vybavené automatickými transpondérmi, ktoré by mohli varovať úrady skôr, že niečo nie je v poriadku.

Diskutuje sa v nich taktiež o tom, či mal vtedajší prezident George W. Bush poznatky o chystaných útokoch alebo o tom, či je v nich zaangažovaná saudskoarabská kráľovská rodina. Diskusia v tejto súvislosti prebieha medzi zainteresovanými subjektmi iba v špekulatívnej rovine a nie sú odhalené žiadne nové nepríjemné pravdy.

Zverejnené dokumenty boli najprv zmazané z platforiem Reddit, Pastebin a Twitter. Neskôr ich hackeri umiestnili na platforme Steemit, avšak 9. januára im bol účet zrušený aj tam. V čase písania tohto článku sa nachádzajú na webovej stránke Busy.org, ktorá funguje na rovnakom princípe ako Steemit.

Celkovo ide o päť obsiahlych súborov na zverejnenie, takže publikovať majú ešte tri série.

Skupina môže mať pravdepodobne ťažkosti s platením svojich členov, ak nebudú ich finančné požiadavky splnené. Stránka Cyberscoop v tejto súvislosti v utorok informovala, že v novembri hackeri zverejenili inzeráty ohľade záujmu získať štyroch kvalifikovaných kybernetických útočníkov. Mesačný plat mal predstavovať 55-tisíc eur a po dvoch rokov práce pre hackerov sa mal zvýšiť na 77-tisíc eur.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti