Haag varoval Izrael: Ničenie majetku a násilné presuny obyvateľstva na okupovanom území sú vojnovým zločinom

18.10.2018 | 13:00
  0
Prokurátorka aktuálne vykonáva predbežné vyšetrovanie ďalších obvinení zo spáchania vojnových zločinov v oblastiach okupovaných izraelskými vojakmi.

Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu varoval v stredu Izrael pred vysťahovaním a zničením beduínskej osady Chán al-Ahmar na západnom brehu Jordánu, ktorá je určená na demoláciu, pretože jej nútená evakuácia sa môže posudzovať ako vojnový zločin. Informovala o tom agentúra DPA.

„Rozsiahle ničenie majetku bez vojenskej nevyhnutnosti a presuny obyvateľstva na okupovanom území predstavujú podľa Rímskeho štatútu vojnové zločiny,“ uviedla hlavná prokurátorka ICC Fatou Bensoudová vo vyhlásení zverejnenom na stránke svojho úradu.

Prokurátorka aktuálne vykonáva predbežné vyšetrovanie ďalších obvinení zo spáchania vojnových zločinov v oblastiach okupovaných izraelskými vojakmi. Či ICC naozaj začne viesť kriminálne vyšetrovanie, bude známe neskôr.

Ako doplnila DPA, Izrael síce ICC neuznáva, vedenie Palestínskej samosprávy však áno. Tribunál teda proces voči Izraelu spustiť môže. Izrael tvrdí, že beduínska osada z plechových chatrčí bola postavená ilegálne, a jej obyvateľom ponúka presťahovanie do 12 kilometrov vzdialenej lokality. Chán al-Ahmar leží medzi židovskými osadami Maale Adumim a Kfar Adumim. Židovský štát je pre plány na zbúranie tejto dediny vystavený tvrdej kritike najvýznamnejších európskych krajín.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti