Grécko kvôli migrantom znárodní pozemky a vybuduje na nich nové prijímacie centrá pre utečencov

11.02.2020 | 08:35
  1
Strediská na ostrovoch Lesbos, Chios, Samos a Kos v Egejskom mori by mali byť dokončené v priebehu 90 dní od začiatku výstavby.

Grécko začne v marci budovať nové prijímacie strediská pre vybavovanie migrantov. Pre miestne médiá, ktoré cituje tlačová agentúra DPA, to v pondelok povedal grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis.

Strediská na ostrovoch Lesbos, Chios, Samos a Kos v Egejskom mori by mali byť dokončené v priebehu 90 dní od začiatku výstavby, dodal minister.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis chce zatvoriť takzvané "hotspoty" zriadené na týchto ostrovoch v roku 2016. Slúžia na vybavovanie žiadostí o azyl desaťtisícov migrantov prichádzajúcich cez Turecko z iných krajín, ako je napríklad vojnou zmietaná Sýria.

Tieto tábory však už nedokážu zvládať počet prichádzajúcich osôb a ich kapacita je niekoľkonásobne prekročená. Nové zariadenia sú súčasťou vládnych plánov na urýchlenie vybavovania migrantov a ich deportácií. "Plánujeme deportovať späť do Turecka 200 migrantov týždenne," uviedol Mitarakis.

Na rozdiel od existujúcich táborov budú môcť ich obyvatelia - keď dostanú povolenie - nové prijímacie strediská opustiť, ale iba počas dňa.

Grécka vláda s cieľom urýchliť výstavbu nových centier vydala v pondelok dekrét umožňujúci v prípade potreby znárodnenie pozemkov a odškodnenie vlastníkov. Vláda, so zámerom znížiť nával ľudí, posilnila tiež na daných ostrovoch a pozdĺž pozemnej hranice s Tureckom pohraničnú políciu o 1200 príslušníkov.

Mitarakisov námestník obvinil mimovládky prevážajúce migrantov: Správajú sa ako pijavice

Námestník gréckeho ministra pre migráciu Jorgos Kumutsakos minulý týždeň obvinil mimovládky prevážajúce migrantov zo zneužívania situácie na odčerpávanie prostriedkov z fondov EÚ.

Grécke orgány nariadili všetkým mimovládnym organizáciám (MVO), ktoré pomáhajú migrantom v Egejskom mori, aby sa bezodkladne zaregistrovali na príslušných miestach.

"Tieto organizácie sa vyrojili ako huby po daždi. Niektoré sa správajú ako pijavice," konštatoval Mitarakisov námestník.

Časť organizácií pôsobiacich na gréckych ostrovoch, kde sa po preplavení z Turecka ocitli desaťtisíce migrantov, Kumutsakos obvinil zo zneužívania súčasnej situácie na odčerpávanie prostriedkov z fondov EÚ. Zapochyboval tiež o tom, že dávnejší masový protest migrantov na ostrove Lesbos vypukol spontánne.

V roku 2018 prišlo z Turecka do Grécka približne 50.000 ľudí, zatiaľ čo vlani to bolo viac než 74.000 - najviac od roku 2016.

Zdroj: sme.sk / InfoVojna

Články súvisiace s tematikou:


 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti