Grécka vláda obvinila migrantov zo založenia požiaru v utečeneckom tábore na ostrove Lesbos

14.09.2020 | 19:32
  0
Tábor Moria bol prechodným domovom pre približne 12.700 ľudí.

Grécko obvinilo v pondelok migrantov, že minulý týždeň úmyselne spálili svoj preplnený tábor Moria na ostrove Lesbos, informovala agentúra AFP.

Rozsiahly požiar v noci na 9. septembra utečenecký tábor Moria takmer úplne zničil. Viac ako 12.000 obyvateľov je odvtedy nútených prespávať v opustených budovách, pri cestách a dokonca na strechách budov, píše AFP.

"Tábor podpálili utečenci a migranti, ktorí chceli vydierať vládu s cieľom, aby boli urýchlene prevezení z ostrova na pevninu," povedal hovorca gréckej vlády Stelios Petsas. Ďalšie informácie však Petsas neposkytol.

Grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis minulý týždeň takisto povedal, že požiar spôsobili migranti. Vyšetrovanie prípadu však ešte nie je ukončené, píše AFP.

Úrady stavajú nový tábor s bielymi stanmi neďaleko dediny na východnom pobreží ostrova Lesbos. Mnohí utečenci však podľa AFP odmietajú presun na toto miesto z dôvodu obáv, že na ne úrady zabudnú.

Nový tábor môže v súčasnosti podľa Mitarakisa prijať viac ako 5000 migrantov, v najbližších dňoch bude jeho kapacita rozšírená tak, aby prijal všetkých 12.000 migrantov na ostrove, uviedla agentúra DPA. Zatiaľ sa tam však presťahovalo len 600 migrantov.

Tábor Moria bol prechodným domovom pre približne 12.700 ľudí vrátane zhruba 4000 maloletých, prevažne zo Sýrie a Afganistanu, čo viac ako štvornásobne prevyšovalo jeho kapacitu.

Desať členských štátov Európskej únie sa v piatok 11. septembra dohodlo na prijatí celkovo 400 maloletých migrantov bez sprievodu dospelej osoby zo zničeného tábora. Podľa niektorých ľudskoprávnych organizácií je však takáto odozva nedostatočná.

Zdroj: dnes24.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti