Google ako Ministerstvo Pravdy Nového svetového poriadku

30.06.2020 | 15:17
  9
„Ak pôsobíte v spravodajskom biznise, poslúchate Google. Keď vám Google prikáže niečo urobiť, urobíte to. Nemáte totiž na výber“.

Na konci mája stály predstaviteľ Ruska v OBSE Alexander Lukaševič uviedol, že spoločnosti Facebook, YouTube a Google prešli na cenzúru médií, ktoré sú pre nich nepohodlné.. „V skutočnosti internetová databáza videí YouTube , ovládaná Spojenými štátmi, zrušila účty krymskej televíznej stanici „Krym-24“, ako aj dvom ruskojazyčným tlačovým agentúram Anna News a News Front,“ uviedol A. Lukaševič.

16.júna Trucker Carlson, populárny televízny moderátor amerického kanála spoločnosti American Fox News, povedal, ako spoločnosť Google zavádza skoro totálnu cenzúru prostredníctvom kontroly takmer všetkej online reklamy: „Väčšina mediálnych spoločností je závislá od spoločnosti Google. Spoločnosť Google kontroluje 70% všetkej online reklamy. Takže ak ste v spravodajskom priemysle, poslúchate spoločnosť Google. Keď vám spoločnosť Google povie, aby ste niečo urobili, urobíte to. Nemáte totiž na výber. Môžu vás zničiť cez noc. A oni vás aj zničia.“

Na potvrdenie svojich slov opísal, ako televízny kanál NBC News, ktorý ovládajú najväčšie svetové investičné spoločnosti (The Vanguard Group, Inc., State Street Corporation Fidelity Investments, atď.), použil moc spoločnosti Google na „odstránenie“ webov Federalist a Zero Hedge.

Tucker Carlson sa spýtal administratívy spoločnosti Google konkrétne na to, v čom boli tieto dve potrestané webové stránky vinné. „Bolo nám povedané, že tieto dve stránky majú neobmedzované sekcie komentárov. Inými slovami, čitatelia mohli povedať, čo chceli. Google je presvedčený, že s tým sa  nedá zmieriť,“ uviedol Carlson s úžasom.

Google nemá žiadnu zodpovednosť

Spoločnosť Google však tvrdí, že webové stránky majú byť zodpovedné za komentáre svojich čitateľov. Zároveň Google vyhlasuje, že nezodpovedá za jej obsah. Stalo sa tak vďaka článku 230 „Zákona o slušnosti v telekomunikáciách“, prijatý Kongresom USA. „To znamená, že ak vás napríklad niekto uráža a toto  ohováranie prechádza servermi spoločnosti Google, nemôžete za to žalovať spoločnosť Google. Za akékoľvek následky je spoločnosť Google  nedotknuteľná “, – poznamenáva Carlson.

Už sme písali o tom, že spoločnosť Google sa zaoberá skrytou cenzúrou na internete. Toto vyšlo najavo, keď prudko klesla navštevovanosť internetových zdrojov socialistickej a protivojnovej orientácie v dôsledku zmien, ktoré Google vniesol do systému svojho vyhľadávača.

Dôvodom zmien v algoritmoch vyhľadávacieho nástroja bola výzva na ochranu používateľa pred urážlivými a nepresnými informáciami a pred „konšpiračnými teóriami“. Viceprezident spoločnosti  Ben Gomez  ubezpečil, že spoločnosť Google „zlepšila metódy hodnotenia a aktualizovala algoritmy, aby poskytla spoľahlivejšie informácie“.  V skutočnosti  spoločnosť Google  nevyvinula systém ochrany používateľov, ale tvrdú ideologickú sadu nástrojov, ktorá chráni ľudí pred „nevhodným“ obsahom.

Likvidácia nepohodlných názorov

V dôsledku toho sa návštevnosť  na portáli wsws.org znížila o 67%,  alternet.org o 67% a globalresearch.ca o 62% (webová stránka Michela Chossudovského). „Od mája 2017 klesla návštevnosť portálu  spoločnosti Common Dreams prostredníctvom vyhľadávacích nástrojov Google takmer o 50%,“  hovorí editor webových stránok Aaron Kaufman.

Výrazne sa znížila návštevnosť  iných zdrojov kritizujúcich politiku kolektívneho Západu : consotriumnews.com (mínus 47%), socialistworker.org (mínus 47%), wikileaks.org (mínus 30%), truth-out.org (mínus 25%), counterpunch.org (mínus 21%). Z trinástich informačných zdrojov, ktoré boli najviac ovplyvnené inováciami spoločnosti Google, sa ukázalo, že všetky boli antikapitalistické a protivojnové.

V novembri minulého roka novinári z The Wall Street Journal uskutočnili vyšetrovanie, podľa ktorého spoločnosť Google ovplyvňuje výsledky zverejňovania a hodnotenia online stránok vo svojom vyhľadávacom nástroji oveľa viac, ako o tom hovorí.

Za distribúciu stránok vo výsledkoch vyhľadávania sú zodpovední dodávateľské spoločnosti, ktoré si prispôsobujú vyhľadávacie algoritmy podľa svojich  predstáv . „Internetový gigant používa čierne listiny, nastavenia algoritmov a armádu zhotoviteľov na formovanie toho, čo vidíte,“ píšu investigatívni novinári Kirsten Grind, Sam Schechner, Robert Macmillan a John West.

Takáto firemná svojvoľnosť sa stala možnou v dôsledku tej skutočnosti, že v posledných rokoch sa spoločnosť Google stala takmer výhradným monopolným poskytovateľom online reklamy.

V roku 2002 boli dve tretiny používateľov internetu rovnomerne rozdelené medzi vyhľadávacie platformy Yahoo, Google a MSN. Zvyšok smeroval do menej populárnych vyhľadávacích nástrojov, ako sú AOL, AskJeeves, Altavista, Lycos atď.

Dominancia spoločnosti Google je dnes absolútna.

Do októbra 2019 Googlu Search patrilo takmer 93% všetkých vyhľadávaní na svete. Ďaleko  vzadu  nasledujú Bing (2,55%), Yahoo (1,61%), Baidu (0,9%), Yandex.Ru (0,5%) a DuckDuckGo (0,4%).

Po 100 rozhovoroch s insidermi a ich vlastnej analýze hodnotenia stránok na platformách Google, Bing a DuckDuckGo v období od júla do septembra 2019 dospeli autori vyšetrovania  k záveru, že spoločnosť Google zasahuje do výsledkov vyhľadávania „omnoho viac, ako je ochotná priznať“.

Tím Google sa oveľa lepšie správa k webových stránkam veľkých spoločností ako k online stránkam malých spoločností. Výsledkom je, že stránky najväčších online obchodov, ako sú Amazon alebo eBay, obsadzujú prvé miesto vo výsledkoch vyhľadávania, zatiaľ čo menej populárne platformy, bez ohľadu na ich kvalitu, sú umiestnené na konci výsledkov vyhľadávania. Veľkí inzerenti majú priame kontakty s vedením spoločnosti Google a lobujú za svoje záujmy. Malé spoločnosti takéto príležitosti nemajú.

Google pravidelne a tajne manipuluje s vyhľadávaním

Autori vyšetrovania tvrdia, že spoločnosť Google pravidelne a tajne upravuje informácie, ktoré sa objavujú na pozadí výsledkov vyhľadávania: spravodajské bloky, videá a tipy na vyhľadávanie. Webové stránky, ktoré sú na čiernej listine spoločnosti Google, by sa nemali zobrazovať vo výsledkoch vyhľadávania. Podľa denníka The Wall Street Journal spoločnosť Google nahlásila nepravdivé informácie o 0,1 až 0,25% všetkých otázok. Toto sú dve miliardy vyhľadávaní ročne.

Spoločnosť Google robí každý rok  stále viac a viac zmien vo vyhľadávacích algoritmoch, čím dosahuje prísne filtrovanie nevhodného obsahu. V roku 2010  Google vykonal viac ako 500 zmien algoritmov,  v roku 2017 sa tento počet zvýšil na 2 400 a v roku 2018  až  na 3 200.

Nedávno denník The Wall Street Journal zistil, že spoločnosť Google v rámci programu s kódovým názvom Project Nightingale tajne zhromažďuje lekárske záznamy miliónov Američanov, aby spustila lekársky vyhľadávací nástroj. Navyše Američania o tom nič nevedia.

Popredná dcérska spoločnosť Google Android za 12 rokov existencie vytvorila pre mobilné zariadenia najpopulárnejší operačný systém na svete a spoľahlivo  upevnila pozíciu spoločnosti Google na svetovom trhu. Dnes sú najpredávanejšie gadgety  už v továrni vybavené balíkom Google a YouTube, ktoré vlastní spoločnosť Google, a to ani pre vlastníkov iPhone nedáva prakticky žiadnu inú alternatívu..

V roku 2013 švédski lingvisti pridali do slovníkov nové slovo – Ungoogleable (non-google), čo znamená že čokoľvek s týmto slovom je vo svete používateľov  Google jednoducho nedostupné. V auguste 2014 sa dokonca BBC sťažovala, že spoločnosť Google z ich stránok odstránila niekoľko odkazov.

Informačné monštrum

Vyšetrovanie The Wall Street Journal bolo zverejnené deň po tom, čo 50 amerických generálnych prokurátorov informovalo o úmysle rozšíriť svoje protimonopolné vyšetrovanie na  činnosť  vyhľadávacej platformy  Google a Android. Toto vyšetrovanie začalo minulý rok ministerstvo spravodlivosti USA, ale je len malá pravdepodobnosť, že bude dokončené.

Informačné monštrum, na ktoré sa  Google  zmenil,  dnes vystupuje  v úlohe  Ministerstva pravdy a ako nástroj diktatúry Veľkého Brata , ak by sme použili  jazyk  románu „1984“ od Georga Orwella.

Autor: Vladimír Prochvatilov

Zdroj: fondsk.ru
Preklad: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti