Glváč sa vzdal funkcie podpredsedu parlamentu a vyzval na odchod Bugára. Ak zdochne moja krava, nech aj susedova, reagoval šéf Most-Híd

07.11.2019 | 17:13
  6
Smer-SD pripraví návrh na odvolanie Borisa Kollára z funkcie predsedu Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer) odstúpil z funkcie, ponúkol tiež svoje miesto v parlamentnom výbore pre kontrolu vojenského spravodajstva, má však podmienku. Na odchod zároveň vyzval aj Bélu Bugára (Most-Híd) a naznačil, že ak to neurobí sám, môže mu k tomu pomôcť poslanecký klub Smeru. Tlak na odchod Glváča z podpredsedníckej pozície vznikol po tom, ako sa prevalilo, že v minulosti komunikoval s Marianom Kočnerom, v súčasnosti obžalovaným z objednania vraždy Jána Kuciaka. Smer zatiaľ nevie, koho nominuje na uvoľnený post.

Rezignáciu oznámil Glváč dnes cez sociálnu sieť. Predbehol tak opozíciu, ktorá už mala vyzbierané podpisy na zvolanie v poradí druhej mimoriadnej schôdze. Na nej ho aj za pomoci vládneho Mosta-Híd plánovala odvolať.

„Záleží mi na tom, aby Smer v budúcoročných voľbách zvíťazil a aj preto som sa rozhodol vzdať funkcie podpredsedu Národnej rady. Som pripravený vzdať sa aj členstva vo výbore pre kontrolu vojenského spravodajstva, ak z kontrolných a bezpečnostných výborov odídu poslanci, ktorí mali kontakty s Marianom Kočnerom,“ napísal Glváč.

Podľa jeho slov v celej tejto kauze nejde o jeho osobu, ale o špinavú predvolebnú kampaň. Pripomenul, že komunikáciu s Kočnerom v minulosti priznali aj šéf SaS Richard Sulík a predseda OĽaNO Igor Matovič. Uviedol tiež, že pripraví návrh na odvolanie Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie predsedu parlamentného výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj, keďže práve Kollár ho mal s Kočnerom zoznámiť.

Glváč zároveň zaútočil na lídra Mosta-Híd a podpredsedu parlamentu Bélu Bugára, ktorý tento týždeň potvrdil, že ak bude mimoriadna schôdza, jeho poslanci budú hlasovať za odvolanie Glváča. Bugárovi odkázal, že aj on by si mal pobaliť kufre.

„Beriem na vedomie aj postoj koaličného partnera, ktorý mi prezentoval predseda Mostu-Híd Béla Bugár a som presvedčený, že tak ako v mojom prípade, bude on i jeho strana rovnako principiálny aj pri sebe a ostatných politikoch. Preto očakávam, že aj on sám sa vzdá funkcie podpredsedu Národnej rady, lebo práve predseda Mostu-Híd sa po vražde s Kočnerom stretol a diskutoval,“ vyhlásil Glváč s tým, že dáva Bugárovi priestor na to, aby odstúpil sám. Ak nie, nevylúčil, že v prípade, že v parlamente sa objaví návrh na Bugárovo odvolanie, poslanecký klub Smer takýto návrh podporí.

"Ak zdochne moja krava, nech aj susedova? " pýta sa Bugár

Béla Bugár dávnejšie priznal, že sa krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej stretol s Marianom Kočnerom na dovolenke na Maldivách. Podľa neho išlo o náhodné stretnutie, s Kočnerom údajne iba prehodil zopár viet. Porovnanie s Glváčovou kauzou odmietol.

„Ja som si s Kočnerom nikdy nepísal ani cez Threemu ani cez Viber, nestretával som sa s ním ako on, takže nikto a hlavne nie on, ma nemá čo spájať s Kočnerom, to odmietam. To, čo dnes Glváč urobil, mal urobiť oveľa skôr,“ povedal pre Pravdu Bugár.

Poznámka o tom, že Smer môže podporiť jeho odvolávanie, Bugára rozosmiala. „Hovorí sa, že pomsta je sladká, no nech sa páči, kľudne. Aspoň vidíme jeho vnútro, ako rozmýšľa. Ak zdochne moja krava, nech aj susedova?“ pýta sa Bugár.

Vypočujte si, ako Bugár reagoval na Glváča:


Definitívny odchod Glváča z parlamentu nežiada. „To už neriešim. V parlamente sú aj iní poslanci, ktorí sa stretávali s Kočnerom. Vzhľadom k tomu, čo všetko vyšlo najavo, mal ako podpredseda odísť. Keby tak neurobil, hlasovali by sme za jeho odvolanie. V prípade poslanca nemožno hlasovať za jeho vylúčenie z Národnej rady, takže je to irelevantná otázka,“ dodal Bugár.

Hovorca Smeru Ján Mažgút tvrdí, že Glváčovu výzvu predsedovi Mosta-Híd nemožno brať ako oficiálne stanovisko Smeru. Kto Glváča na podpredsedníckej stoličke nahradí, zatiaľ nespresnil. „Tým, že je to aktuálne, zatiaľ nemám takéto informácie. Uvidíme, ako sa to bude ešte vyvíjať. Niečo bližšie k tomu budeme mať možno v piatok,“ povedal pre Pravdu Mažgút.

Rana reputácii Smeru

Glváč patrí roky medzi známejšie tváre Smeru, je členom predsedníctva a v rokoch 2012 až 2016 pôsobil ako minister obrany. Napriek tomu na seba príliš veľa voličov neviazal, v ostatných parlamentných voľbách získal len niečo vyše 7100 preferenčných krúžkov. Pre porovnanie, lídra Roberta Fica krúžkovalo viac ako 502-tisíc voličov, Roberta Kaliňáka viac ako 357-tisíc voličov a Petra Pellegriniho vyše 193-tisíc voličov Smeru.

Politologička Aneta Világi považuje Glváčov odchod skôr za ranu reputácii strany, než jej preferenciám. „V súčasnej situácii, pri tejto citlivosti voličov aj celkovo spoločnosti na prepojenie voličov s Kočnerom, je jeho odstúpenie racionálnym rozhodnutím. Ide, tak ako povedal, o rozhodnutie s ohľadom na stranu. Táto jeho osobná prehra ale nie je až takou signifikantnou stratou pre Smer v podobe odlivu preferenčných hlasov, pretože on nebol tým ťahúňom na kandidátke Smeru,“ skonštatovala politologička. Doplnila, že na druhej strane je to ďalšia symbolická rana strane, pretože jeden z ich hlavných straníckych aj parlamentných funkcionárov bol nútený odísť kvôli škandálu spojeným s Kočnerom.

Výzvy voči iným politikom podľa Világi môžeme vnímať ako snahu pripomenúť svojim voličom i kritikom, že aj iní mali nejaké styky s Kočnerom. „Zdôrazňuje tým, že zlodej kričí: chyťte zlodeja. Je to snaha o zachovanie si tváre. Výzvu samotnému Bugárovi by som nenazvala pomstou, ale to, že ho adresne menoval, možno čítať ako spôsob sebaobrany,“ uzavrela politologička.

Čo všetko sa už prevalilo

Glváč, Kočner, Zsuzsová

• Stolička pod Martinom Glváčom sa začala prvýkrát triasť už začiatkom januára, keď sa začalo jeho meno spájať s objednávateľkou vraždy novinára Jána Kuciaka Alenou Zsuzsovou. Tá mala na polícii vypovedať, že sa s politikom trikrát stretla, čo Glváč poprel. Na verejnosť prenikli prepisy ich súkromných konverzácií. Glváč jej zasielal svoje fotografie z parlamentu a dôverné vyznania. Zsuzsová mu zas posielala šteklivé fotografie a v jej telefóne figuroval pod prezývkou Maznák. Glváč sa bránil tým, že táto konverzácia nepredstavovala žiadne bezpečnostné riziko a že o nej vedeli príslušné orgány a viedli ju „tretie osoby“.

• Minulý mesiac sa ukázalo, že poslanec si písal s podnikateľom Marianom Kočnerom, obžalovaným v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice. Prepis 900 správ zverejnil líder OĽaNO Igor Matovič. Nachádza sa medzi nimi debata o dosadzovaní nominanta na post zástupcu riaditeľa Slovenskej informačnej služby, o rekonštrukcii vlády, ich pisatelia sa dohadovali na stretnutiach. Glváč tvrdil, že správy nesedia s realitou. Označil to za cielenú diskreditáciu svojej osoby a podal trestné oznámenie.

• Začiatkom tohto týždňa sa objavili ďalšie správy medzi Zsuzsovou a podnikateľom Marianom Kočnerom. V nich sa píše, že Glváč bol jedným z najväčších úspechov Zsuzsovej, sama ho odporúčala za ministra vnútra. V textoch zdôrazňovala, že má na niekdajšieho podpredsedu parlamentu množstvo diskreditujúcich informácií, a že ho tým „doslova drží za gule“ či „ten už je do chrumkava na ražni“. Kočner jej požiadavke vyhovieť nechcel, tvrdil, že Glváč je „intrigán“. Komunikáciu zverejnil denník Sme.

Stretnutie Bugára s Kočnerom

• Béla Bugár vysvetľoval svoje stretnutie s podnikateľom v polovici augusta. Šéf Mosta-Híd sa krátko po vražde novinára stretol na Maldivách s Kočnerom. Keď sa to prevalilo, tvrdil, že sa len pozdravili a "Kočner sa opýtal, čo je nové na Slovensku“. Zdôraznil, že išlo o náhodné stretnutie a svedkom toho mala byť aj Bugárova manželka. Odmietol podozrenia vyplývajúce z Threemy, že s Kočnerom raňajkoval, konzultoval s ním na dovolenke ďalší politický vývoj v krajine či dal si od neho radiť. Celú komunikáciu označil za vymyslenú. Zároveň dodal, že je prekvapený, ako veľmi sa verí tomu, čo „človek obvinený z vraždy píše svojej volavke“. Kočner je podľa neho zlo a nič s ním podľa vlastných slov nemal.

Zdroj: spravy.pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti