Globsec zverejnil analýzu, ktorá hovorí o vyššom vplyve alternatívnych médií na Facebooku v porovnaní s výtlakom mainstreamu

13.12.2019 | 17:39
  10
Mimovládny think-tank Globsec zverejnil analýzu v kontexte predvolebnej kampane, v ktorej nemainstreamové weby označil ako pochybné a publikujúce klamstvá, hoaxy a dezinformácie.

Stránky na sociálnej sieti Facebook a webstránky s pochybným obsahom majú viac interakcií na svojich príspevkoch ako mainstreamové spravodajské portály. Vyplýva to z analýzy Globsecu, ktorý monitoroval 601 zdrojov z Facebooku a webových stránok v kontexte predvolebnej kampane za október a november.

Analytici Globsecu hovoria, že tak ako pri prezidentských voľbách, tak aj pri kampani k parlamentným voľbám dochádza k spochybňovaniu samotného volebného procesu. V príspevkoch sa podľa nich naznačuje, že celé voľby sú nejakým spôsobom zmanipulované. "Najčastejšie spomínanými údajnými vinníkmi tejto manipulácie sú mimovládne organizácie a predvolebné prieskumy verejnej mienky," uvádzajú analytici.

Priemerný výtlak z desiatich najpopulárnejších príspevkov na stránkach na Facebooku dosiahol 1512 interakcií. Web stránky publikujúce problematický obsah, ako sú klamstvá, hoaxy, dezinformácie, sa umiestnil na druhom mieste s priemerným počtom 967 reagovaní, vyplynulo ďalej z analýzy. Tradičné mainstreamové média sa ocitli na treťom mieste a mali priemerne za článok 861 interakcií. Na štvrtom mieste sa podľa analýzy Globsecu ocitli otvorené skupiny na Facebooku, ktoré zdieľajú problematický obsah.

"V skupinách na Facebooku sme zistili, že sú indivíduá, ktoré zdieľajú ten istý typ obsahu tým, že to prezdieľavajú vo viacerých skupinách. V tých skupinách je síce ten výtlak malý, ale postupne sa to nazbiera a častokrát tento post môže mať aj tisíc interakcií," uviedla výskumná analytička Miroslava Sawiris.

Podotkla tiež, že prieskum ukázal, že naratívy o manipulácii volieb zo strany mimovládnych organizácii sa najintenzívnejšie šíria v otvorených skupinách s pochybným obsahom na sociálnej sieti. "Výtlak dezinformačných stránok je naozaj výrazný na celú populáciu," povedala Sawiris.

V celkovom výtlaku monitorovaných stránok vedú v počte reakcií spravodajské portály, poznamenala Sawiris. Majú 43 percent z celkového počtu interakcií. "Je to aj preto, lebo produkujú oveľa viac obsahu, aj keď s menším priemerným počtom interakcií, ktoré nazbierajú za celé obdobie," vysvetlila analytička.

Kľúčové zistenia Globsecu

• Stránky na Facebooku s problematickým (klamlivým, zavádzajúcim či dezinformačným) obsahom mali za monitorované obdobie (1.10. – 14.11.2019) najvyšší priemerný výtlak, čiže ich najvirálnejšie príspevky mali priemerne viac interakcií než príspevky mainstreamových médií.  

• Najvyšší celkový výtlak na Facebooku majú mainstreamové médiá a spravodajské portály, s podielom 43% celkových interakcií, pretože publikujú viac príspevkov. 

• V monitorovanom období bol najdominantnejší naratív o údajnom zasahovaní do blížiacich sa volieb (podobne ako v prezidentských voľbách 2019).

• Naratívy o údajnej manipulácii volieb, najmä zo strany mimovládnych organizácií  či predvolebných prieskumov, sa najintenzívnejšie šíria na Facebooku, na stránkach a otvorených skupinách publikujúcich obsah, ktorý je podľa odborníkov1 problematický. 

• V týchto skupinách je v najpozitívnejšom svetle zobrazovaná strana Vlasť, keďže zopár skupín tohto typu vzniklo s cieľom podpory Harabinovej strany v online priestore. 

• Na stránkach s problematickým obsahom na Facebooku je naopak najpozitívnejšie zobrazovaná strana ĽSNS. Dôvodom je opäť vysoký počet stránok priamo či nepriamo napojených na stranu ĽSNS. 

• Mainstreamové médiá produkujú množstvo spravodajských príspevkov o blížiacich sa parlamentných voľbách, celkovo zodpovedajú 80% celého obsahu. Tie sú doplnené o 16% autorských komentárov. Webstránky produkujúce problematický obsah, ktoré ale častokrát imitujú legitímne spravodajstvo designom svojej stránky, produkujú spravodajstvo v oveľa menšej miere.  

• Komentáre politického diania v skupine webstránok s problematickým obsahom tvoria až 40% všetkého obsahu. Ich autorstvo je však sporné, keďže v 50% prípadov je ich autor anonymný. 

• Predvolebné prieskumy sú zdieľané v približne rovnakej miere naprieč informačným spektrom.

• Napriek tomu, že stránky s pochybným obsahom častokrát tvrdia, že výsledky predvolebných prieskumov sú zmanipulované, citujú ich rovnako často ako mainstreamové médiá 

Kompletnú analýzu si môžete prečítať TU.


Zdroj: sme.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti