Getá s migrantmi sú nukleárnou bombou budúcnosti, varuje európska komisárka

12.02.2018 | 11:54
  0
Európska únia chce s týmto problémom bojovať znižovaním sociálnej nerovnosti.

Eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretuová varovala, že utečenecké getá sa môžu stať jadrovou bombou pre ďalšie nepokoje v Európe. 

Predstaviteľka Európskej komisie v tejto súvislosti pripomenula potrebu uplatnenie tzv. kohéznej politiky, ktorej zámerom je znížiť sociálnu nerovnosť v rámci eurobloku. Cretuová sa domnieva, že vyčlenenie finančných prostriedkov EÚ je rozhodujúcim krokom pre zastavenie segregácie migrantov, ktorý žijú v nebezpečných getách.

Tieto peniaze by mali plynúť predovšetkým do do krajín východnej a južnej Európy. Podľa komisárky je tento krok dôležitým predovšetkým zhľadiska sociálnej integrácie. Do roku 2020 má ísť približne o 360 miliárd eur.

„Ak povolíme getá alebo segregáciu migrantov, stane sa z toho v budúcnosti jadrová bomba,“ vyhlásila Cretuová.

Britský denník Daily Mail poukázal na to, že azylový systém sa na vrchole utečeneckej kríze v roku 2015 ocitol na pokraji kolapsu, keď do Európy prišlo viac ako milión utečencov a najväčší nápor neskôr zaznamenali Grécko a Taliansko. Noviny pripomenuli, že Poľsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko sa dostali do konfliktu s Bruselom, keď krajiny Vyšehradskej štvorky odmietli prijať ďalších migrantov. Tento spor vyústil do žaloby na európsky súd, čo oslabilo jednotu eurobloku.

Ministri vnútra Európskej únie sa teraz snažia o reformu azylového systému.

Podľa Cretuovej vyjadrenia sa Európska únia snaží teraz uplatniť nový prístup na meranie nerovnosti a obnoviť napríklad zastaralú infraštruktúru v niektorých východoeurópskych krajinách. Eurokomisárka tvrdí, že v Európe existujú ľudia, ktorí ešte stále umierajú kvôli kvalite vody, spôsobenej niekoľko desaťročí starou infraštruktúrou.

Zdroj: dailymail.co.uk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti