Generálny prokurátor Žilinka vyhlásil, že Lipšic bezprecedentne postupoval v rozpore so zákonom

28.07.2021 | 20:30
  5
Daniel Lipšic podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic bezprecedentne postupoval v rozpore so zákonným princípom zdržanlivosti prokurátora a spôsobom, ktorý neprispieva k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry. Generálny prokurátor Maroš Žilinka to uviedol na sociálnej sieti s tým, že to nebude tolerovať.

Reagoval tak na Lipšicove vyjadrenie k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia voči svedkom vo viacerých kauzách.

Ako zdôraznil Žilinka, princíp zdržanlivosti platí pre všetkých prokurátorov.

"Spôsob, akým sa dnes v médiách špeciálny prokurátor vyjadril k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia, považujem za neakceptovateľný. Nielenže sa špeciálny prokurátor vyjadroval k veci, v ktorej Úrad špeciálnej prokuratúry nevykonáva dozor (dozor vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava), ale špekulatívne polemizoval s jednotlivými dôkazmi neprípustný spôsobom vlastným pre obhajobu," uvádza Žilinka.

Podľa neho Lipšic zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym. "Špeciálny prokurátor, navyše, verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatné skončená," dodáva Žilinka na svojom profile.

Lipšic sa zľakol vyšetrovania vedeného policajnou inšpekciou proti ľuďom zodpovedných za marenie vyšetrovania v kauze manipulovania trestných konaní a vyrábania svedkov a kajúcnikov

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) so znepokojením vníma sústavné snahy spomaliť a zabrzdiť vyšetrovanie mimoriadnej závažnej trestnej činnosti, ktorú vyšetrujú vyšetrovatelia NAKA pracovnej skupiny Očistec pod dozorom prokurátorov ÚŠP. TASR o tom informoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Sme presvedčení, že relevantné podozrenia týkajúce sa integrity vedených trestných stíhaní je potrebné preveriť. Malo by sa tak však diať len zákonným spôsobom a bez toho, aby bola verejnosť zavádzaná nepravdivými informáciami,“ povedal Lipšic.

Z vyhlásenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vyplýva, že zásah Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) na pôde Národnej kriminálnej agentúry, pri ktorom vyšetrovatelia inšpekcie pod dozorom prokurátora vzali aj živé spisy, aby si ich mohli skopírovať, nebol oprávnený. Lipšic tvrdí, že NAKA inšpekcii vychádzala v ústrety, ale v tomto prípade nedostala žiadosť o dodanie spisového materiálu.

Výsledkom je obvinenie, ktoré vzniesol tím z úradu inšpekcie. Podľa Lipšica je kľúčovým svedkom v obvinení špecializovaného tímu ÚIS bývalý vedúci jedného z operatívnych oddelení NAKA Ján Kaľavský.

„Zo zverejneného uznesenia je zrejmé, že kľúčovým svedkom v danej veci je bývalý vedúci jedného z operatívnych oddelení NAKA Ján Kaľavský. Tento vypovedá, že známa SMS medzi ním a vyšetrovateľom NAKA Jánom Čurillom zo dňa 22. 8. 2020 bola zaslaná ešte pred výsluchom svedka Csabu Dömötöra, a teda zápisnica z výsluchu tohto svedka zo dňa 20. 8. 2020 bola antedatovaná. Samotné uznesenie však z evidencie vstupu osoby C. Dömötor konštatuje, že táto osoba bola v budove NAKA len dňa 18. 8. 2020 a dňa 20. 8. 2020 (teda v deň vykonania výsluchu),“ reagoval oficiálne Lipšic.

Úrad špeciálnej prokuratúry zdôrazňuje, že každý svedok musí niesť trestnoprávnu zodpovednosť, ak vo svojej výpovedi uvedie nepravdu o okolnosti, ktorá má podstatný význam pre rozhodnutie.

Prokurátor Remeta: Policajný prezident Kovařík zmaril zadržanie podozrivej osoby

Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Rastislav Remeta oznámil začatie trestného stíhania v prípade prerušenia zaisťovacieho úkonu zo strany Prezídia Policajného zboru v prípade zásahu voči svedkom v kauzách Očistec a Judáš.

"Od 20. júla, keď došlo k vzneseniu obvinenia trom osobám a boli voči nim urobené zaisťovacie úkony, vyšlo najavo viac skutočností, ktoré súviseli práve s priebehom zaisťovacieho úkonu. Ten bol po zadržaní prvej osoby prerušený," uviedol krajský prokurátor.

Podľa krajského prokurátora budú okolnosti prerušenia zásahu z 20. júla predmetom samostatného konania. "Aby bolo jasné, či bolo možné prebiehajúci zásah veľmi neštandardne prerušiť a následne ho po hodine a pol povoliť,“ doplnil Remeta.

Prokurátor Remeta v rozhovore pre Aktuality.sk potvrdil, že keď dal policajný prezident Kovařík stopnúť zásah, obvinený ušiel jednotke priamo pred očami.

"Tá osoba bola videná, ale jednotky nemohli pokračovať v zásahu. Museli sa stiahnuť. Ohrození boli aj zasahujúci policajti, lebo v okolí miesta, kde malo dôjsť k zadržaniu, sa neskôr objavili viaceré podozrivé motorové vozidlá a bol videný aj jeden z obvinených. Vyskytovali sa tam osoby, ktorých výstroj mohla vzbudzovať dojem možného ohrozenia," vysvetlil prokurátor.

"Vyšetrovateľka a velitelia jednotlivých zásahov spracovali záznam o konkrétnych vozidlách, skutočnostiach a osobách, ktoré vedeli identifikovať. Vrátane toho, že pokyn na prerušenie zásahu vydal sám policajný prezident," doplnil Remeta.

Prokurátor na otázku, či akciu zmaril svojim pokynom policajný prezident Peter Kovařík, uviedol, že "minimálne jedna osoba mohla byť zadržaná - takže účel zaisťovacieho úkonu zmarený bol."

Dodal, že podľa jeho informácií "predbežné výsledky kontroly Inšpekčnej služby nezistili žiadne pochybenia vyšetrovateľky, ktoré by sa týkali nasadenia síl a prostriedkov a výkonu zasahujúcej jednotky."

Viac sa dočítate v rozhovore TU.

"Informácie, ktorými disponuje Rastislav Remeta, ja nepoznám a nebudem ich preto ani bližšie komentovať. O možnom začatí trestného stíhania viem len z médií. Som však pripravený celú záležitosť s preverením použitia zásahovej jednotky a kroky, ktoré ma viedli k mojim pochybnostiam o zásahu vysvetliť orgánom činným v trestnom konaní. Nebudem sa vyjadrovať do médií, na to sú tu orgány činné v trestnom konaní, aby situáciu preverili a ja som im plne k dispozícii," reagoval prezident Policajného zboru Peter Kovařík.

Zdôraznil, že sa nebude obhajovať prostredníctvom médií, pretože nechce, aby boli jeho slová prekrúcané a zneužívané na politický boj.

Remeta minulý týždeň kritizoval, že zo strany Prezídia Policajného zboru, došlo k prerušeniu prebiehajúceho zásahu pri zadržiavaní obvinených osôb, v dôsledku čoho sú práve dvaja obvinení na úteku. Kovařík potvrdil, že išlo o jeho rozhodnutie.

Hlas-SD vyzýva na okamžitú rezignáciu prezidenta Policajného zboru Kovaříka

Vedenie mimoparlamentného Hlasu - SD vyzýva na okamžitú rezignáciu prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka. Tvrdí, že neoprávnene a v rozpore so zákonom zastavil zásah inšpekcie Policajného zboru pri zaisťovaní kajúcnikov, u ktorých je podozrenie, že účelovo krivo vypovedali. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Strana žiada tiež okamžité odstúpenie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Zároveň aj vyšetrenie podozrenia ich protiprávnej činnosti. Chce tiež, aby prestali policajné čistky a šikana vyšetrovateľky, ktorá si iba robí svoju prácu.

„Žiadame o vyvodenie politickej zodpovednosti Igora Matoviča (OĽANO), ktorý je podozrivý, že stojí za celým procesom manipulácie,“ tvrdí vedenie strany.

„Hlavnú zodpovednosť za tento stav a to, čo sa deje v polícii, nesie priamo samotný minister, ktorý je najslabším ministrom vnútra v histórii Slovenska a svojimi zákulisnými mocenskými hrami pri vyšetrovaní politických káuz, manažérskou neschopnosťou a morálnou dezintegritou už dávno nemá čo robiť na čele rezortu,“ dodali z Hlasu-SD.

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil tri osoby v kauze manipulovania svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi 

Úrad inšpekčnej služby vykonával minulý týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. Dôvodom malo byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil tri osoby – členov zločineckej skupiny takáčovcov Csabu Dömötöra, Mateja Zeman a podnikateľa Petra Petrova.

Csabu Dömötöra 20. júla zadržali a je vo väzbe, po ďalších dvoch obvinených pátrajú. Hľadaný Zeman je svedkom aj v kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Zdroj: hnonline.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti