Gastroprevádzky volajú o pomoc a žiadajú nižšie dane, inak sektor skolabuje

02.11.2021 | 15:10
  24
Ohrozená je existencia viac ako 52 % prevádzok, v prípade obmedzenej zimnej sezóny v regiónoch to bude ešte viac.

Gastrosektor v tretej vlne pandémie bude mať už v 24 okresoch povinne zatvorené prevádzky. Napriek zdvojnásobeniu čiernych okresov sektor najviac postihnutý pandémiou nedostáva od štátu žiadnu pomoc, upozorňujú podnikatelia.

Dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH), ku ktorému pristúpila tretina krajín EÚ, by gastrosektor pomohlo stabilizovať. „Slovensko je dnes krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro v EÚ, preto určite existuje priestor na jej aspoň dočasné zníženie. V okolitých krajinách je vo výške 5 alebo 10 %, u nás je DPH 20 %. Dlhodobé zníženie na 10 % by pre hotely, reštaurácie, bary či akýkoľvek malý stánok s jedlom malo obrovský význam. Priemerná úroveň DPH na stravovacie služby v EÚ sa pohybuje asi na úrovni 12 %,“ uviedol prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

Počas druhej vlny pandémie mohol podľa Viliama Pavlovského, prezidenta Aliancie slovenskej gastronómie, gastrosektor využiť niekoľko schém štátnej pomoci. Napriek opatreniam až 9 % prevádzok po druhej vlne pandémie podľa neho nedokázalo znovu otvoriť. V tretej vlne však štát prevádzky v čiernych okresoch zatvára bez akejkoľvek funkčnej pomoci. Opatrenia zo strany štátu však musia byť podľa neho rýchle a funkčné.

Gastroprevádzky by napríklad len minimálne pocítili povolenie vstupu očkovaným v čiernej farbe, keďže zaočkovanosť v týchto okresoch je veľmi nízka. Pravidlo de minimis EÚ zasa neumožňuje počas troch rokov získať pomoc zo strany štátu viac ako 200.000 eur pre jeden podnik. Po dvoch vlnách pandémie by mnoho subjektov v gastrosektore či cestovnom ruchu túto formu pomoci čerpať nemohlo.

„Nedá sa neustále podnikať s obrovským strachom z budúcnosti, neraz o celé rodiny, gastro potrebuje od vlády pomoc. Zníženie DPH na stravovacie služby od budúceho roku, snáď už menej zasiahnutého pandémiou, by pomohlo prevádzkovateľom splatiť obrovské dlhy aj odložené dane a odvody, či vyššie mzdy zamestnancom,“ upozornil Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

„V gastrosektore pracuje viac ako 40-tisíc ľudí vo všetkých regiónoch krajiny. Celoštátny lockdown síce nie je, ale gastroprevádzky v 24 čiernych okresoch ho už zažívajú. Prevádzky nám hlásia, že návštevnosť je medziročne nižšia o viac ako polovicu, zahraniční turisti prakticky absentujú. Ohrozená je existencia viac ako 52 % prevádzok, v prípade obmedzenej zimnej sezóny v regiónoch to bude ešte viac. Ak štát nezačne situáciu okamžite riešiť, hrozí kolaps gastrosektora na Slovensku,“ zdôraznila Magdaléna Koreny z iniciatívy Pomoc pre gastro.

VIDEO: Sektor gastro žiada štát o pomoc

Zdroj: pravda.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti