Gajdoš považuje USA za strategického partnera Slovenska. So šéfom Pentagonu hovoril o zvyšovaní výdavkov na obranu

29.10.2018 | 10:44
  0
Americký minister obrany Mattis sa na stretnutí zaujímal o stav pripravovaného kontraktu na nákup stíhacích lietadiel.

Modernizačné projekty, plnenie záväzkov voči NATO a zvyšovanie výdavkov na obranu boli témy, o ktorých rokovali minister obrany SR Peter Gajdoš a jeho americký partner James Mattis v nedeľu v Prahe. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa MO SR Danka Capáková, v Českej republike sa stretli pri príležitosti osláv 100. výročia vzniku Československej republiky.

Nákup stíhačiek F-16

Ozbrojené sily SR už majú vo výzbroje prvé štyri vrtuľníky americkej výroby UH-60M Black Hawk a v lete prijala vláda SR strategické rozhodnutie o nákupe stíhacích lietadiel F-16.

„Spojené štáty americké sú naším strategickým partnerom a rozhodnutie modernizovať našu taktickú bojovú letku práve americkými stíhacími lietadlami F-16 vzájomné vzťahy ešte posilnilo. V súčasnosti pokračujeme v rokovaniach o konečnej podobe zmluvy. Veľmi však oceňujem, že vláda SR sa stotožnila s naším návrhom a prijala rozhodnutie kúpiť práve tieto špičkové stroje,” povedal Gajdoš.

Amerického ministra tiež informoval o ďalšej modernizácii v zmysle Dlhodobého plánu rozvoja obrany do roku 2030 s dôrazom na 3D radary a obstaranie novej pozemnej techniky.

Zvýšenie výdavkov na obrany

Americký minister obrany Mattis sa na stretnutí zaujímal o stav pripravovaného kontraktu na nákup stíhacích lietadiel. Zároveň potvrdil, že Spojené štáty sú v zmysle zmluvy pripravené na zabezpečenie výcviku pilotov a príslušného technického pozemného personálu.

Ocenil tiež zvyšovanie výdavkov na obranu, ktoré bude v budúcom roku vo výške 1,73 percenta HDP, čo v peniazoch predstavuje medziročný nárast o viac ako 500 000 eur. „Ste dôkazom toho, že aj malá krajina môže priniesť veľké správy,” povedal.

Témou spoločného stretnutia bolo aj 100. výročie vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. V Prahe dnes vyvrcholili oslavy výročia a ich súčasťou bola aj vojenská prehliadka, na ktorej sa spolu s českými kolegami zúčastnili aj príslušníci Ozbrojených síl SR so svojou technikou.

„Obdobie vzniku samostatnej Československej republiky bolo jedným z rozhodujúcich v našich dejinách. Som preto veľmi rád, že na momenty, ktoré zásadne formovali našu budúcnosť nezabúdame, či už dnes tu v Prahe, alebo 30. októbra v Martine, kde si pripomenieme 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie,“ uviedol slovenský minister obrany.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti