Gabriel sa spýtal, či je Izrael ochotný zaplatiť cenu za okupáciu Palestíny

02.02.2018 | 11:36
  0
Nemecký minister zahraničných vecí to uviedol počas svojej návštevy židovského štátu.

Sigmar Gabriel vo svojom prejave v izraelskom Inštitúte pre národno bezpečnostné štúdie vyhlásil, že Tel Aviv by mal v rámci arabsko-izraelského mierového procesu posúvať veci vpred, pretože v opačnom prípade bude z dôvodu nerovnoprávneho prístupu čeliť nekonečnému konfliktu.

S odkazom na model riešenia v podobe dvoch štátov, ktorý by mal definitívne ukončiť dlhoročný konflikt medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, Gabriel povedal, že Berlín - ako priateľ Izraela - chce vedieť, či židovský štát má ešte stále záujem riešiť túto otázku vzájomnými rokovaniami.

„Pýtam sa tých, ktorí sú proti palestínskemu štátu: ako chcete, aby vyzerala budúcnosť Izraela? Ste pripravení zaplatiť cenu za trvalé okupovanie a konflikt? Cenu, ktorá bude naďalej rásť, ak nebude pre Palestínčanov existovať žiadna nádej na sebaurčenie?“ spýtal sa šéf nemeckej diplomacie.

Poznamenal, že aj viaceré európske štáty podporujú proces vytvorenia dvoch štátov a dodal, že „medzi Európanmi začína narastať frustrácia nad krokmi Izraela“.

Izrael teraz podľa neho čelí dvom perspektívam - buď bude znášať dôsledky okupácie a existencie jedného štátu založeného na nerovnoprávnosti, alebo bude akceptovať existenciu samostaného štátu Palestína.

Ako dodal, Berlín "sa teší na deň, kedy bude môcť presunúť svoje veľvyslanectvo do Jeruzalema, ale iba v tom prípade ak bude toto mesto hlavným mestom oboch štátov".

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti