Francúzsko zriaďuje úrad na boj proti prejavom nenávisti

04.12.2019 | 16:45
  2
V regióne Alsasko už niekoľko mesiacov registrujú nárast počtu nápisov s antisemitským či rasistickým obsahom.

Francúzska vláda zriaďuje národný úrad na boj proti prejavom nenávisti. Tento úrad bude pôsobiť v rámci francúzskej žandarmérie, informovala v stredu agentúra.

Minister vnútra Christophe Castaner o zriadení úradu informoval v stredu v meste Westhoffen, kde vandali v utorok poškodili náhrobky na 107 hroboch, keď na ne nasprejovali hákové kríže a antisemitské nápisy.

Castaner v rozhovore s vodcami židovskej komunity odsúdil zhanobenie cintorína a označil ho za dôkaz "nenávisti je na území nášho štátu" a uviedol, že týmto aktom bola "zneuctená celá republika". Vo svojom príhovore minister zdôraznil nutnosť rešpektovať slobodu vierovyznania.

Cintorín vo Westhoffene vznikol v 16. storočí. Sú tam pochovaní členovia rodiny Karla Marxa či politika Léona Bluma.

Ako napísal týždenník Le Point v regióne Alsasko už niekoľko mesiacov registrujú nárast počtu nápisov s antisemitským či rasistickým obsahom.

Castaner podľa AP uviedol, že incidentom vo Westhoffene sa začal zaoberať novozriadený úrad na boj proti prejavom nenávisti. Dodal, že agendu úradu bude tvoriť vyšetrovanie útokov namierených proti židom, kresťanom, či moslimom, ale aj koordinácia činností s políciou a justíciou.

Vo Francúzsku žije najpočetnejšia židovská komunita v Európe, ale v posledných rokoch počet útokov voči nej rastie. V dôsledku toho sa mnohí francúzski židia rozhodujú pre odchod z Francúzska, buď do Izraela alebo inej krajiny, ktorú považujú za bezpečnejšiu.

Francúzsky parlament deklaroval, že antisionizmus je novou formou antisemitizmu

Francúzske Národné zhromaždenie v utorok schválilo uznesenie, v ktorom sa konštatuje, že antisionizmus je modernou formou antisemitizmu. Informoval o tom denník Le Monde.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v reakcii tento krok francúzskeho parlamentu uvítal. Podľa denníka Jediot achronot minister Kac uviedol, že má v úmysle zasadiť sa za to, aby aj ďalšie krajiny pochopili a podporili tézu, že antisemitizmom sú aj prejavy antiizraelizmu a nenávisti k Izraelu.

Izraelský minister pre verejnú bezpečnosť Gilad Erdan takisto ocenil rozhodnutie francúzskeho parlamentu a apeloval zasadiť sa dôraznejšie proti medzinárodnému hnutiu BDS - Boycott, Divestment and Sanctions (bojkot, odliv kapitálu a sankcie).

Izraelskí občania (Boycott from Within – izraelskí občania podporujúci palestínsku výzvu he Boycott, Divestment, Sanctions - bojkot, odliv kapitálu a sankcie) oslovili v októbri minulého roku listom poslancov a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky, v súvislosti so schvaľovaním návrhu uznesenia k pracovnej definícii antisemitizmu vypracovanej medzinárodnou alianciou IHRA (Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu). Vyzvali ich v ňom na zamietnutie tohto návrhu.

OSN označila v roku 1975 sionizmus za formu rasizmu

V roku 1975 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov schválilo rezolúciu č. 3379, ktorá sionizmus označila za formu rasizmu.

„Spojené štáty sa nepodrobia, nezmieria s týmto odporným aktom. Do sveta sa vypustilo veľké zlo. Odpornosti antisemitizmu sa dostalo zdania, že je medzinárodne schválená. To nie je útok na sionizmus, ale na Izrael ako taký, je to všeobecný útok väčšiny štátov na zásady liberálnej demokracie, ktorú možno teraz nájsť len v zmenšujúcom sa počte štátov,“ reagoval vtedy Daniel Moynihan, zástupca USA pri OSN.

„Pre nás, židovský národ, tomuto uzneseniu, založenému na nenávisti, lži a arogancii, chýba akákoľvek morálna či právna hodnota,“ vyhlásil Chajim Herzog, zástupca Izraela pri OSN.

16. decembra 1991 bol dokument z roku 1975 revokovaný (zrušený) rezolúciou č. 46/86. V histórii OSN išlo o o jedinú revokovanú rezolúciu. Revokáciou tejto rezolúcie Izrael podmienil svoju účasť na Madridskej mierovej konferencii v roku 1991.

 

Zdroj: sme.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti