Francúzsko sa búri. Z matky a otca sa má na školách stať rodič 1 a 2

22.02.2019 | 13:32
  0
Ako prvý útok na tradičnú rodinu bolo v tejto súvislosti považované zavedenie homosexuálnych manželstiev v roku 2013, ktorý vyvolal v krajine viacero protestov.

Návrh zákona, ktorý chce zrušiť označenia “matka” a “otec” z verejných škôl, vyvolal vo Francúzsku vlnu pobúrenia. Reforma s názvom “Škola dôvery” predpokladá, že sa má v budúcnosti v školských formulároch brať ohľad na páry rovnakého pohlavia a má sa zaviesť označenie “rodič 1” a “rodič 2”. Najmä v pravicovom spektre strán narazil návrh na odpor.
 
Najnovší návrh vládnej strany En Marche (založil ju súčasný prezident Emmanuel Macron) nalial vodu na mlyn tým konzervatívnym politikom, ktorí sa už niekoľko rokov sťažujú, že vo Francúzsku je ohrozená tradičná rodina ako základná bunka spoločnosti.

Rozruch pri zavádzaní homosexuálnych manželstiev

Ako prvý útok na tradičnú rodinu bolo v tejto súvislosti považované zavedenie homosexuálnych manželstiev v roku 2013, ktorý vyvolal v krajine viacero protestov. Mnohí Francúzi požadovali referendum k tejto téme. Vtedajší prezident Francois Hallande to ale nepovažoval za nutné a reformu presadil.

Strach z civilizačnej zmeny

Pravicové strany majú veľký strach, že na konci vznikne “rodovo neutralizovaná spoločnosť”. Šéfka Rassemblement National, Marine Le Penová, vyjadrila zhnusenie z “civilizačnej zmeny”, v ktorej pokračuje aj vláda pod vedením prezidenta Emmanuela Macrona, zatiaľ čo spoločnosť sa zameriava hlavne na protesty “žltých viest”.

Poslankyňa strany En Marche, Valerie Petit, presadila v parlamente pozmeňujúci návrh, ktorý ešte zostruje plán reformy. Zdôraznila, že na školách je treba zohľadiť “rodovú diverzitu”. Preto je nutné kvôli rovnosti všetkých žiakov upustiť od “diskriminačných termínov ako sú otec a matka”.

Povinné vlajky Európskej únie v triedach

Ďalšia zmena – tentoraz z radov konzervatívnej strany Les Republicains – sa týka vyvesovania vlajok vo všetkých triedach. Okrem francúzskej by mala v každej učebni visieť aj vlajka Európskej únie. Povinne by mala byť v triedach vystavená aj posledná sloha národnej hymny. Cieľom týchto opatrení je posilnenie národnej súdržnosti.

Odborovým zväzom učiteľov sa tento nápad nepáči. Nakoľko už teraz chýbajú finančné prostriedky na učebné pomôcky, učitelia nevedia pochopiť nákupy drahých vlajok.

Zdroj: glob.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti