Fracúzsko priznalo, že nemá hodnoverné dôkazy o použití chlóru sýrskou armádou

09.02.2018 | 18:45
  0
Prekročenie červenej línie zo strany sýrskej vlády nedokáže Paríž zhodnotiť.

Francúzsko nemá žiadne spoľahlivé dôkazy o tom, že by sýrska armáda pri svojich útokoch na povstalcov použila chlór, preto nie je dôvod hovoriť o prekročení červenej čiary. Vyhlásila to v piatok francúzska ministerka obrany Florence Parlyová.

„Máme určité náznaky možného použitia chlóru v Sýrii, ale nemáme to potvrdené. Takže spolu s ostatnými pracujeme na tom, aby sme to potvrdili, pretože potrebujeme k tomu fakty,“ vyhlásila Parlyová. Nešpecifikovala však s kým v tejto záležitosti chce Francúzsko spolupracovať.

Podľa šéfky rezortu obrany Paríž nie je pripravený uplatniť tvrdú odpoveď o akej sa zmienil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten v máji minulého roku vyhlásil, že používanie chemických zbraní je “červená čiara”, ktorej prekročenie bude mať za následok francúzsku odvetu.

Ako poznamenala Parlyová, Francúzsko si v tejto záležitosti nie je isté, a preto nie je v pozícii niečo také teraz hodnotiť.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v stredu pripustil, že sýrska armáda pri najnovších útokoch na pozície protivládnych povstalcov použila zrejme chlór. V tejto súvislosti však vyzval na opatrnosť, nakoľko priznal, že neboli zhromaždené potrebné dôkazy.

S obvineniami o možnom použití chlóru prišli v januári tohto roku kontroverzné zdroje z prostredia militantov, ako aj neslávne známe Biele Helmy a tiež Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti