FOTO: V centre Bratislavy posprejovali kostoly a kláštor LGBTI heslami: Boh je trans, Homosexuálna revolúcia prichádza, či Homosexuálna sila

03.08.2021 | 17:14
  19
Nápisy sa objavili na fasáde kláštora uršulínok, teologickej fakulty, Kostola sv. Štefana Uhorského či Kostola navštívenia Panny Márie.

V centre Bratislavy vyčíňali vandali, ktorí LGBTI heslami posprejovali viaceré kostoly a kláštor. Červené nápisy sa objavili aj na budove starej radnice.

Vandali zanechali anglické nápisy "trans is beauty", "queer power", "god is trans", "queer revolution is coming", či "queer power". V preklade "trans je krása", "boh je trans", "homosexuálna revolúcia prichádza", či "homosexuálna sila".

Františkán Simeon Peter Brindzák nevedel povedať, či ide len o vandalizmus, alebo o niečo účelovejšie. Rozprávali sme sa s ním napoludnie. Ako uviedol, políciu volali ráno, keď zistili, že majú posprejovaný kostol a napoludnie ešte čakali na vyšetrovateľa.

„Neviem, čo k tomu povedať, čakáme na vyjadrenie polície,“ povedal pre Svet kresťanstva. „Ide o pohoršenie pre nás aj pre komunitu veriacich,“ dodal brat Simeon.

„Ráno som dostal správu, že uršulínky majú posprejovanú fasádu kláštora, bol som pozrieť aj náš objekt a zbadal som tento nápis. Nemilo nás to prekvapilo,“ priblížil františkán okolnosti, ako objavili vandalské dielo na objekte najstaršieho stojaceho kostola v Bratislave.

Františkáni pozerali aj na svoj kamerový záznam, tam však nič neobjavili. Brat Simeon ešte nevedel odhadnúť škodu, ale podľa neho ide najmä o morálnu škodu.

Počas júla sa v Bratislave konalo podujatie Dúhový PRIDE. Pre pandemickú situáciu pripravili organizátori viac ako 30 menších sprievodných podujatí. Hlavný program sa v sobotu 24. júla konal online formou.

O vyjadrenie sme požiadali aj Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Bratislave a rovnako hovorcu Starého mesta v Bratislave. Ich vyjadrenia doplníme.

Riaditeľ arcibiskupského úradu v Bratislave Tibor Hajdu tento čin považuje za poľutovaniahodný. „Bude náročné a veľmi pracné poškodené priečelia obnoviť. Vec vyšetruje polícia, komunikuje s vlastníkmi budov. Dúfame, že páchateľov nájde a takýto vandalizmus sa už nebude opakovať,“ uviedol pre Svet kresťanstva.

Mestská polícia Bratislava uviedla pre TASR, že zaznamenala v okolí Primaciálneho paláca (Kostolná ulica, Uršulínska ulica, stena budovy magistrátu) nové grafity a situáciu rieši v spolupráci so štátnou políciou. „V danej lokalite sa nachádza mestský kamerový systém a v súčasnosti analyzujeme zábery, ktoré môžu pomôcť zadržať páchateľa,“ uviedli pre TASR z bratislavskej mestskej polície.

Bratislavská mestská časť Staré Mesto priblížila, že budovy a pamiatky v správe mestskej časti popísané neboli. „Keďže poškodené nehnuteľnosti sú súkromným majetkom, evidenciu k dispozícii nemáme,“ uviedli pre TASR z miestneho úradu.

Staromestská samospráva takéto počínanie odsudzuje. „Za žiadnych okolností nie je možné sympatizovať s ničením a devastáciou. Okrem toho, že posprejované objekty sú vizuálnym smogom, majiteľom poškodených budov vznikajú reálne škody a majú náklady s odstraňovaním," podotkla mestská časť.

FOTO:

Kostol Navštívenia Panny Márie (milosrdní bratia) v Bratislave na Námestí SNP.

 

Kláštor urušulínok v Bratislave.

 

Kláštor urušulínok v Bratislave.

 

Kláštor urušulínok v Bratislave

 

Okoloidúci si obzerá grafity na radnici v Bratislave

 

Kapucínsky kostol v Bratislave.

 

Fasáda Teologickej fakulty Trnavskej univerzity v Bratislave

Zdroj: postoj.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti