Fico: Z Afganistanu bude radikálny islamský štát riadený Talibanom. To je výsledok dvadsaťročného úsilia USA a NATO

17.08.2021 | 09:29
  12
Bývalý trojnásobný premiér a predseda Smeru Robert Fico komentuje chaotický odchod Američanov z Afganistanu po tom, ako hlavné mesto Kábul obsadilo militantné hnutie Taliban.

Víťazstvo nad afganskou vládou vyhlásili v nedeľu z prezidentského paláca v Kábule desiatky bojovníkov islamistického hnutia Taliban. Zábery z tlačovej konferencie odvysielala televízia al-Džazíra.

"Naša krajina bola oslobodená a mudžahedíni v Afganistane zvíťazili," povedal katarskej stanici jeden z militantov priamo v budove dobytého paláca. Členovia Talibanu novinárom počas prehliadky paláca ukazovali svoje zbrane, píše agentúra AFP.

"Zaistenie Kábulu je ohromnou zodpovednosťou. Je to iné mesto než aké sme tu zanechali pred 20 rokmi," uviedol jeden z členov Talibanu. Bezpečnostný predstaviteľ tohto hnutia poznamenal, že prevzatie paláca nesprevádzalo "nijaké krviprelievanie". Dodal, že "v krajine prebieha pokojné odovzdanie vládnych zariadení".

Hovorca Talibanu a vyjednávač Suhajl Šáhín pre agentúru AP uviedol, že hnutie vedie rozhovory zamerané na sformovanie "otvorenej, inkluzívnej islamskej vlády" v Afganistane. Jeden z príslušníkov Talibanu predtým avizoval, že z prezidentského paláca chcú vyhlásiť Islamský emirát Afganistan, avšak zatiaľ sa tak nestalo.

Prezidentský palác sa nachádza v prísne stráženej zóne v centre Kábulu, kde sídli i oficiálna rezidencia prezidenta či úrad poradcu národnej bezpečnosti.

Len niekoľko hodín pred vstupom Talibancov do paláca prezident Ašraf Ghaní z krajiny utiekol. Chcel tak podľa vlastných slov zabrániť krviprelievaniu. Al-Džazíra, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters, najnovšie priniesla informáciu, že prezident sa spolu so svojou manželkou, šéfom svojej kancelárie a poradcom pre národnú bezpečnosť nachádza v hlavnom meste Uzbekistanu Taškent. Predtým sa objavili správy, že odcestoval do Tadžikistanu. Samotný Ghaní nespresnil, kde sa momentálne nachádza.

Agentúra TASS citovala z vyhlásenia hovorcu Talibanu na Twitteri Zabíhulláha Mudžáhida, podľa ktorého cudzincom v krajine nehrozí nebezpečenstvo. "Garantujeme bezpečnosť všetkým veľvyslanectvám, diplomatickým misiám a cudzincom v Kábule. Všetci, čo sú v súčasnosti v Kábule by mali vedieť, že nie sú v ohrození," napísal hovorca militantnej skupiny.

Bývalý trojnásobný premiér a predseda Smeru Robert Fico komentoval na sociálnej sieti chaotický odchod Američanov z Afganistanu po tom, ako hlavné mesto Kábul obsadilo militantné hnutie Taliban:

OSUD AFGANISTANU JE SPEČATENÝ

Bude z neho radikálny islamský štát riadený Talibanom. Bodka. To je výsledok dvadsaťročného úsilia NATO a predovšetkým USA.

Situácia je vážna. Nehovorím to preto, že nevieme predpokladať, čo sa stane v Afganistane. Nepochybne to bude krajina, kde ľudské práva nebudú nikomu nič hovoriť. Ale bude to minimálne riadená islamská diktatúra, ktorá s vysokou pravdepodobnosťou vylúči možnosť chaosu a štátneho rozvratu ako to vidíme v Iraku, či Líbyi – dvoch príznačných výsledkoch liberálov vnútiť iným krajinám za každú cenu svoju predstavu o riadení štátu.

Situácia je vážna preto, lebo celé NATO a USA preukázali neschopnosť urobiť poriadok v jednej hornatej krajine s Talibanom. Pravdepodobne dostali bojovníci Talibanu od USA perfektný výcvik a výzbroj, keď ich podporovali v boji proti ruskej invázii. Táto nemohúcnosť NATO a USA láka k historickým prirovnaniam, za ktoré sa, dúfam, nikto neurazí.

Mnohí ma poznajú ako milovníka umenia a vždy mi imponoval obraz od ruského maliara Repina „Záporožskí kozáci píšu list tureckému sultánovi“, ktorý uverejňujeme ako prvý.

Záporožskí kozáci v 17. storočí odpisujú na ultimátum tureckého sultána, aby sa vzdali. Či ide len o legendu alebo pravdu, o tom sa môžeme sporiť. Fakt je, že odpoveď kozákov sa často používa ako príklad diplomatickej korešpondencie.

List kozákov sa nedá celý citovať. Hochštaplerské Aktuality by hneď napísali, že som vulgárny. Vyberiem ale z neho jednu vetu, ktorá charakterizuje jeho obsah. Kozáci píšu sultánovi, okrem iného, toto: „Čo si Ty (turecký sultán – pozn. autora) za rytiera, keď holou riťou ani ježka nezabiješ....“.

Súvis s umením mi prišiel na um, keď som videl fotografiu Talibanu, po víťaznom príchode do Kábulu. Pozrite si druhú fotografiu.

Čo tak podľa Vás asi hovoria a odkazujú svetovládcom? Tým svetovládcom, ktorí Taliban v minulosti velebili, ako to vidíme aj na tejto poslednej (tretej) historickej fotografii, kde americký prezident na stretnutí afgánskymi rebelmi v roku 1985 hovorí: "Títo páni sú morálnym ekvivalentom otcov zakladateľov Ameriky." No uvidíme, či ich tak budú v USA brať aj v roku 2021. Želám pekný deň Slovensko!

Zdroj: Facebook Robert Fico / postoj.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti