Fico: Predstava USA, západnej Európy a Čapútovcov a Korčkovcov, že v Iraku, Líbyi, či Afganistane vybudujú liberálnu spoločnosť podľa ich predstáv, je zvrátená a nezrealizovateľná

16.08.2021 | 09:20
  9
Bývalý premiér a predseda Smeru Robert Fico považuje Afganistan za príklad totálneho zlyhania NATO a USA. Situáciu komentuje aj poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) a politický analytik Eduard Chmelár.

Dianie v Afganistane je podľa predsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica príkladom totálneho zlyhania Organizácie Severoatlantickej zmluvy a Spojených štátov amerických. V tlačovej správe o tom informoval tlačový odbor strany Smer-SD.

Podľa Fica získal Taliban celý Afganistan doslova v priebehu pár týždňov a pokladá to za obrovskú prehru a stratu dôveryhodnosti USA. Dodáva, že krajinu čaká buď občianska vojna, alebo tvrdý islamský diktát a poriadok Talibanu. „A Korčok môže nariekať koľko chce. Nič na tom nezmení,“ uvádza Fico.

Militantné hnutie Taliban v nedeľu 15. augusta po kolapse afganskej vlády a úteku prezidenta preniklo do hlavného mesta Kábul. Ťažko ozbrojení bojovníci sa rozptýlili po meste a viacerí vstúpili aj do opusteného prezidentského paláca.

Hovorca a vyjednávač Talibanu Suhajl Šahín povedal pre agentúru The Associated Press, že militanti plánujú v nadchádzajúcich dňoch rokovania zamerané na vytvorenie „otvorenej, inkluzívnej islamskej vlády“.

Fico: Afganistan je príkladom totálneho zlyhania NATO a USA

Prečítajte si celý status bývalého trojnásobného premiéra SR:

Ministra zahraničných vecí Korčoka trápi, čo bude so ženami a dievčatami v Afganistane po nástupe Talibanu. No, asi by mal zabúchať svojej nadriadenej na ambasáde USA v Bratislave a spýtať sa jej.

Afganistan je príkladom totálneho zlyhania NATO a USA. Keby vojenské aktivity v Afganistane nemali pokrytie NATO, určite by som ako predseda vlády rozhodol o stiahnutí našich vojakov z tejto krajiny. Ako som to urobil v Iraku, kde nešlo o akciu NATO a ja som odmietal podporovať ropné dobrodružstvo USA a v roku 2007 som zabezpečil návrat našich vojakov domov.

Líbya, Irak, Afganistan a ďalšie krajiny, všade tam, kde sa USA rozhodli šíriť svoje predstavy o slobode a demokracii, všade zostali ruiny a plné vrecká amerických zbrojoviek. Koho dnes trápia správy z Iraku o atentátoch, desiatkach mŕtvych v Bagdade, rozvrátenej bezpečnostnej situácii?

Koho dnes trápi, že Líbya, do zavraždenia Kaddáfího stabilná diktatúra, ako štát v podstate neexistuje a je arénou vojenských súbojov znepriatelených militantných skupín? A dnes začínajú všetci plakať nad Afganistanom. USA ukončili svoje vojenské pôsobenie v Afganistane, lebo nič nedosiahli. Americké zbrojovky zarobili miliardy na modernizácii afgánskej armády, ktorá dnes uteká a všetku výzbroj zanechá Talibanu.

Predstava USA, západnej Európy a Čapútovcov a Korčkovcov, že v Iraku, Líbyi, či Afganistane vybudujú liberálnu spoločnosť podľa ich predstáv, je zvrátená a nezrealizovateľná.

Taliban získal celý Afganistan doslova v priebehu pár týždňov. Je to obrovská prehra a strata dôveryhodnosti USA. Afganistan čaká buď občianska vojna alebo, čo je pravdepodobnejšie, tvrdý islamský diktát a poriadok Talibanu. A Korčok môže nariekať koľko chce. Nič na tom nezmení. A kým začne jačať ako Viktorka na splave, odporúčam mu, aby si prečítal hlavné americké médiá, čo hovoria o zlyhaní USA.

Blaha: Američania utekajú z Afganistanu ako potkany, ako kedysi z Vietnamu

Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha komentoval situáciu v Afgantistene na sociálnej sieti:

Američania utekajú z Afganistanu ako potkany. Presne tak ako kedysi z Vietnamu. Až sem počuť, ako pištia strachom.

1. Slávna americká armáda dostala výprask od mudžahedínov, ktorých kedysi sama vycvičila proti Sovietom. Epické.

2. Pamätám si, ako v roku 2013, kedy som bol neznámy poslanec, na mňa zaútočila Tódová, lebo som vyhlásil, že vojna v Afganistane je agresiou Západu, a že tam slovenskí vojaci nemajú čo hľadať.

3. Tódova prskala, že ma má premiér Robert Fico odvolať z funkcie predsedu európskeho výboru. Ten sa jej samozrejme vysmial.

4. Ja len, že dnes sa potvrdzujú moje slová do bodky. Americká agresia v Afganistane krajinu rozvrátila a po 20 rokoch krviprelievania americkí okupanti s hanbou utekajú.

5. Medzitým americké vojny v Iraku a Afganistane stáli život vyše milióna ľudí a priniesli regiónu nekonečné utrpenie.

6. Vďaka americkej zurvalosti a hlúposti je dnes islamizmus silnejší a ten Taliban, ktorý kedysi v Kábule nenávideli, je dnes odrazu mnohými Afgáncami vnímaný ako národno-oslobodzovacie hnutie bojujúce proti americkej okupácii.

7. Gratulujeme, toto sa americkej armáde fakt podarilo. Usáma bín Ládin by bol na nich hrdý. Nikto neurobil toľko pre nárast džihádizmu ako americké vojny.

8. Ja len tak rozmýšľam, čo asi tak teraz robí Tódová. Plače do vankúša? Škrabe nechtami o stenu? Jej milovaní Američania to pokašľali na plnej čiare, ich slávna "vojna proti terorizmu" je fiasko a jej nenávidený Blaha mal pravdu.

9. Monika bude mať zlý večer, možno aj zavolá Danielovi, aby sa vyplakala. Alebo si odskočí na romantický víkend s Pamelou, nech príde na veselšie myšlienky. Úbohá Monča.

10. Asi málokto má v obľube Taliban, všetci si spomíname na to, ako barbarsky rúcali historické sochy a prznili kultúru - skoro ako deviant Kalmus na Slovensku.

11. Ale Amerika nemá právo útočiť na iné krajiny, lebo sa im nepáčia. Ak by chceli Američania bombardovať každého, kto porušuje ľudské práva vo svete, museli by začať Washingtonom.

12. Dnes to vyzerá, že Taliban ovládne Kábul a celú krajinu. A bude to po dohode s ostatnými - čo by mohla byť predzvesť ukončenia vojny. Krvi už bolo dosť. Afganistan sa proste dobyť nedá.

13. Ale aj tak je vtipné, že Američania do afganskej armády na boj proti Talibanu investovali 88 miliárd dolárov za 20 rokov - a Taliban túto armádu sfúkol za jeden mesiac. Šarmantné.

14. Presne ako kedysi vo Vietname. Američania si zjavne každé polstoročie musia zakúsiť poriadnu hanbu. Už by fakt mohli dať pokoj - robia zlobu na Ukrajine, na Kube, v Iraku, všade.

15. Spojené štáty americké by si už konečne mohli uvedomiť, že vojna je zlo. A že nemajú žiadne právo rozvážať tankami slobodu a demokraciu - nech sa starajú o seba, majú krajinu v rozvrate, milióny chudobných a jediné, čo robia, sú vojny, nenávisť, rusofóbia a zbrojenie.

Už stačilo. Dajte svetu pokoj. Svet potrebuje mier.

Chmelár: Konies špinavej imperiálnej vojny v Afganistane

Publicista a politický analytik Eduard Chmelár vo svojom statuse poukazuje na tragikomický doklad zlyhania celého systému založeného na surovej vojenskej nadvláde, ekonomickom vykorisťovaní a spektakulárnych mediálnych klamstvách:

Titulná strana prestížneho týždenníka Time z 27. decembra 2001 „Posledné dni Talibanu“ je dnes už nielen historickou karikatúrou plánov amerického imperializmu spred dvadsiatich rokov. Je tragikomickým dokladom zlyhania celého systému založeného na surovej vojenskej nadvláde, ekonomickom vykorisťovaní a spektakulárnych mediálnych klamstvách (vtedy sa im ešte nehovorilo hoaxy). Ďalším z nich môže byť známy výrok Georga Busha, ktorý mesiac po invázii do Iraku na vojnovej lodi vyhlásil – „Moji drahí Američania, misia sa skončila“ – a nasledovala hororová vojna s desaťtisícmi mŕtvych na strane západných spojencov a státisícmi mŕtvych na strane Iračanov, ktorá mala za následok vzostup medzinárodného terorizmu, totálny rozvrat regiónu a vznik Islamského štátu.

Ustavične pripomínam, že pred dvadsiatimi rokmi to bola len hŕstka z nás, ktorá predvídavo upozorňovala na nezmyselnosť a nemorálnosť tejto vojny tak z humanistického, ako aj strategického hľadiska (napokon sa ukázalo, že Usáma bin Ládin sa schovával celý čas v Pakistane a na jeho dolapenie stačilo komando, nie ničivá vojna). Najznámejších odporcov vojny – profesorov Jana Kellera, Václava Bělohradského, Erazima Koháka a mňa – nazvali médiá „intelektuálnymi extrémistami“. Prečo to pripomínam? Lebo dnes nám vládnu tí istí ctihodní luhári, médiá sa opäť usilujú, aby sa lož nedala rozoznať od pravdy, znovu osočujú tých, ktorí ju hľadajú a nazdávajú sa, že tým prehlušia svoju zodpovednosť za všetku propagandu, ktorou nás dlhé roky kŕmili.

Je až neuveriteľné, čo za hlúposti produkujú slovenské médiá a politici zoči-voči panike, ktorú spôsobilo opätovné ovládnutie Afganistanu hnutím Taliban. Už som naozaj alergický na nekompetentné mudrovanie, že odísť z tejto krajiny bolo chybou. Tak po prvé, západní spojenci z Afganistanu neodchádzajú, ale utekajú, a po druhé – už dávno tam nemáme čo robiť a nikdy sme tam nemali ani ísť. Tvrdil som to od začiatku, ale pred troma rokmi som to ako jediný z prezidentských kandidátov povedal úplne jasne: Je najvyšší čas odísť z Afganistanu.

Kŕmiť národ rozprávkou, že si tam plníme spojenecké záväzky voči napadnutému členskému štátu NATO, sa dalo len do chvíle, keď v roku 2016 Kongres USA odtajnil posledných 28 strán správy o vyšetrovaní útokov z 11. septembra 2001. Tá totiž jednoznačne priniesla dôkazy o tom, že za tento bezprecedentný teroristický čin je zodpovedná Saudská Arábia, nie Afganistan, že únoscovia mali väzby priamo na saudských vládnych činiteľov a ich tajné služby, že peniaze pre teroristov pochádzali priamo z bankového konta vtedajšieho veľvyslanca Saudskej Arábie v USA a blízkeho priateľa Georga Busha, princa Bandara bin Sultána. Asi neprekvapí, že ten istý princ Bandar už vo funkcii šéfa saudskej tajnej služby financoval prevoz zbraní pre Daeš a povstalcov v Sýrii.

Celé to bol od začiatku jeden veľký podvod. V Afganistane sme nebojovali ani za našu slobodu, ani za našu bezpečnosť, ani za obranu nášho spojenca. Bojovali a umierali sme v jednej špinavej neokoloniálnej vojne za geopolitické a obchodné záujmy USA. Nešlo tu o výcvikové tábory Al-Kaidy, nešlo tu o Usámu bin Ládina, ktorý sa aj tak skrýval v Pakistane, išlo len o zabratie strategického územia, v ktorom sa križujú ruské, čínske a iránske záujmy. Udržať sa tu s priateľsky naklonenou vládou však bolo vždy mimoriadne nákladné. Na tejto krajine si vylámal zuby už grécky vojvodca Alexander Veľký, premiér britského impéria Benjamin Disraeli, sovietsky vodca Leonid Brežnev i americký prezident George Bush a jeho nasledovníci. Takmer dvadsať rokov trvajúca vojna (najdlhšia v americkej histórii) si vyžiadala desaťtisíce mŕtvych, bilióny dolárov (nie miliardy – bilióny), nepredstaviteľné materiálne škody. Koľko stojí nasadenie jedného slovenského vojaka v Afganistane ročne, naše ministerstvo obrany nikdy nezverejnilo (resp. novinári sa na to nepýtajú), v prípade americkej armády je to 2,1 milióna dolárov na hlavu.

Tí, ktorí mudrujú, že sme tam mali ostať, by mali najprv odpovedať, čo by sme tam asi tak mali robiť, keď sme za dvadsať rokov okupácie tam, kde sme boli na začiatku, na spacifikovanie krajiny nestačilo ani 150 tisíc vojakov a zmizli v nej celkom zbytočne miliardy dolárov, o obrovských obetiach na ľudských životoch ani nehovoriac. Už aj americký denník Washington Post, ktorý sa dostal k tajným vládnym dokumentom, obvinil vládu, že klamala o Afganistane tak ako klamala o vojne vo Vietname. A nezabúdajme, že klamali aj slovenskí politici a novinári, ktorí si vymýšľali bájky o úspešnom vývoji. Spomínaný Washington Post tvrdí, že Spojené štáty investovali do Afganistanu priamo viac než bilión dolárov. Kde sa tie peniaze podeli? Na rozvoji jednej z najzaostalejších a najchudobnejších krajín sveta to vôbec nevidno. Bujnie korupcia nevídaných rozmerov a produkcia ópia je neporovnateľne vyššia ako pred inváziou.

Až primitívne bájky kolujú v našom prostredí o hnutí Taliban. Tak v prvom rade, Taliban vznikol v deväťdesiatych rokoch minulého storočia ako neskorumpované povstalecké hnutie, ktoré ovládlo celú krajinu a ukončilo občiansku vojnu. Isteže sa nám z pohľadu našej civilizácie nepáči jeho charakter sprevádzaný násilím, teokraciou a zlým postavením žien, ale to je náš problém. Afganistan sa nepodarilo udržať Britom, Sovietom ani Američanom nie preto, že by bol nedobytný, ale preto, že sme mu v štýle našich neokoloniálnych tradícií chceli vnucovať našu kultúru a politický systém. Horekovanie našich politikov a novinárov, že teraz hrozí Afganistanu občianska vojna, sú obyčajné kraviny. Občianska vojna tam bola doteraz, Taliban miestni obyvatelia vítajú, lebo im prináša stabilitu, ktorú im nedala okupácia západných mocností. Reči o tom, ako hrôzostrašný Taliban dobyl nejakú provinciu a predstavy o dajakom fronte sú úplne smiešne. To nie je vojna, ale odovzdávanie moci. Práve preto si preberajú krajinu oveľa ľahšie, jednoduchšie a rýchlejšie ako im ju pred dvoma desaťročiami vzali. Podľa svedectiev pozorovateľov OSN to prebieha tak, že napríklad do jedného afganského mesta prišli traja talibovia taxíkom (sic!), oznámili starostovi, že preberajú miestnu správu, a ten im pokojne vyhovel. V iných mestách ich vítali ako osloboditeľov. Vyzerá snáď takto krvilačná vojna?

Všetky tie táraniny, že budú vysielať teroristov do Európy, sú absolútnym nezmyslom. Taliban nie je invazívna sila, nie je to globálna teroristická sieť, bojuje iba za svoju krajinu a má pri tom sympatie väčšiny obyvateľstva. Taliban NIKDY neútočil mimo hraníc Afganistanu, je to hnutie zamerané iba na „oslobodenie“ svojej vlasti od zahraničných votrelcov. Okrem toho, súčasťou dohody z 29. februára 2020 medzi USA a Talibanom je aj podmienka, že Taliban bude bojovať proti Islamskému štátu a Al-Káide, čo aj robí. Proamerickí pätolízači si neuvedomujú, že Washington nezakázal Talibanu bojovať proti vláde. To v dohode nie je. Navyše, zmluva bola uzavretá bez prítomnosti oficiálnej afganskej vlády, čím jej dali Spojené štáty najavo, čo si myslia o jej suverenite. Napokon, po tom, čo len pred malou chvíľou utiekol z krajiny afganský prezident, ktorého domáce obyvateľstvo prezývalo „afganský starosta“ a ktorý má po skúsenosti, ako dopadli jeho predchodcovia, záujem iba na jedinom – aby vyviazol z hlavného mesta živý - už môžeme považovať víťazstvo Talibanu za dovŕšené.

Keď pokrytci typu Ivana Korčoka u nás moralizujú, že „Slovensko ako krajina, ktorá si cení ľudský život a slobodu... nebude akceptovať žiadny režim, ktorý bude prevzatý na násilnom prevzatí moci“, pýtam sa, o čom tárajú. Jednak to bola práve invázia do Afganistanu, v rozpore s oficiálnou propagandou bez priameho mandátu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá bola násilným prevzatím moci. A jednak, aj správy OSN hovoria jasnou rečou, že najviac civilistov v uplynulých rokoch nezabil Taliban, ale západní spojenci. Dnes sa situácia konečne upokojuje, iba služobníci imperializmu ako pán Korčok nariekajú, že je to "zlá správa pre mier". Aký mier?! To bezprecedentné zabíjanie civilistov zo strany Severoatlantickej aliancie a nálety dronov na afganské dediny nazýva mierom?? Vari môže byť ešte horšie ako doteraz? Dosť bolo klamstiev! Práve prítomnosť západných okupantov bola hlavná prekážka mieru. Kým my moralizujeme, Washington je s Talibanom dávno dohodnutý a vie ho za istých okolností akceptovať. Jeho ústup je totiž aj odrazom jeho slabnúcej sily v medzinárodných vzťahoch. Američania sú vojensky zacyklení v Sýrii, Iraku, Líbyi, vedú rivalitu s Ruskom a Čínou a museli si určiť priority, už nemôžu byť všade. Spojené štáty na viacerých miestach Blízkeho východu a východnej Ázie ustupujú a nútia svojich súčasných spojencov hľadať si cesty k Rusku, Číne alebo Iránu.

Joe Biden chcel vojnu v Afganistane symbolicky ukončiť 11. septembra 2021 – na dvadsiate výročie teroristických útokov v New Yorku a Washingtone. Je jasné, že Taliban mu túto idylku prekazil. Ale o symboliku tu už dávno nejde. Je dobre, že sa táto vojna skončila a poučenie z nej by malo smerovať k tomu, aby sa imperiálne invázie viac neopakovali, aby sme definitívne opustili túto koloniálnu mentalitu a namiesto toho, aby sme sa starali do iných, sa usilovali zlepšovať vlastnú situáciu. Fakt, že nám tu dominujú politici ako Michal Šimečka, ktorý nazval bieloruského prezidenta „jedným z najhorších diktátorov sveta“, no nikdy nekritizoval saudskoarabskú tyraniu, nevšimol si zverstvá krvavého tureckého psychopata Erdogana, mlčí o väznení Assangea, Murraya či katalánskych demokratických politikov – svedčí o tom, že zmeniť to nebude jednoduché. Dnes vieme povedať s istotou jedno. Vojenská operácia "Trvalá sloboda" sa po dvadsiatich rokoch končí bezhlavým útekom. Je to nielen strašná hanba a fiasko. Bol to zločin proti ľudskosti. Všetci tí, ktorí túto hanebnú vojnu rozpútali a podporovali, by mali niesť politickú zodpovednosť a všetci tí, ktorí tam páchali vojnové zločiny, by mali stáť pred medzinárodným tribunálom. Toto sa nesmie skončiť zabudnutím!

Zdroj: dennikpolitika.sk / InfoVojna / Facebook Robert Fico, Ľuboš Blaha & Eduard Chmelár


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti