Fico ponúkol eurokomisárovi Šefčovičovi, aby kandidoval na prezidenta

08.01.2019 | 20:08
  0
Bývalý premiér a šéf Smeru-SD sa v minulosti nechal počuť, že by si Šefčoviča či šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka vedel predstaviť ako kandidátov Smeru-SD na prezidenta Slovenska vo voľbách v roku 2019.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič dostal ponuku kandidatúry na prezidenta od predsedu Smeru Roberta Fica.

Šefčovič ponuku neodmietol a povedal, že potrebuje viac času na rozhodnutie, informuje Denník N

"S plnou vážnosťou som si vypočul ponuku kandidovať od strany Smer," povedal Šefčovič.

„Verím, že je pochopiteľné, že potrebujem čas dôsledne zvážiť všetky aspekty takejto ponuky, a to netrvá deň ani dva,“ dodal pre Denník N.

Šefčovič informáciu potvrdil aj pre denník Pravda.

„Dlhodobo registrujem hlasy v prospech mojej možnej kandidatúry na post prezidenta SR a vždy som k nim pristupoval s rešpektom a vážim si ich. Aj v poslednom období sa na mňa obrátilo viacero osobností s tým, že Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý prispeje k celospoločenskému zmieru, ešte jasnejšiemu ukotveniu v rámci Európy a tiež k ďalšiemu posilňovaniu jeho pozície vo svete. Celý svoj profesionálny život som zasvätil verejnej službe. Vždy som robil maximum pre to, aby Slovensko vyniklo ako úspešná moderná krajina. Záleží mi na jeho budúcnosti, a preto je prirodzené, že s plnou vážnosťou som si vypočul aj ponuku kandidovať od strany Smer," uviedol pre Pravdu Šefčovič.

"Keďže takáto služba si vyžaduje celého človeka – ide o závažné rozhodnutie s veľkým presahom nielen na mňa, moju rodinu, ale aj na súčasné aktivity a samozrejme, na spoločnosť – verím, že je pochopiteľné, že potrebujem čas dôsledne zvážiť všetky aspekty takejto ponuky a to netrvá deň ani dva. Bez ohľadu na to, ako sa v dohľadnom čase rozhodnem, som presvedčený, že Slovensko potrebuje jasne povedať, že patrí do modernej, vyspelej a sebavedomej Európy,“ dodal.

Lajčák kandidatúru odmietol

Bývalý premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico sa v minulosti nechal počuť, že by si Šefčoviča či šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka vedel predstaviť ako kandidátov Smeru-SD na prezidenta Slovenska vo voľbách v roku 2019.

Lajčák niekoľkokrát odmietol, že by chcel bojovať o prezidentský úrad. 

Šefčovič Junckera nenahradí

Fico v minulosti povedal, že krajina chce po ďalších eurovoľbách nominovať Šefčoviča na posty v Európskej komisii. Sám Šefčovič povedal, že sa chce venovať svojej existujúcej práci.

Šefčovič však šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera nenahradí, pretože lídrom Strany európskych socialistov (PES) vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) s možnosťou uchádzať sa o post predsedu Európskej komisie sa stal súčasný prvý podpredseda exekutívy EÚ Frans Timmermans. 

Zdroj: hnonline.sk / pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti