Fico o nahrávke Gorily: Na Haščáka sa pýtajte Radičovej, tá mu varila klobásky. Šéf Penty chcel Smer zničiť

17.10.2019 | 11:53
  3
Predseda Smeru Robert Fico sa na tlačovej konferencii vyjadril k údajnej nahrávke kauzy Gorila.

Predseda Smeru Robert Fico tvrdí, že svojimi vyjadreniami ku kauze Gorila nechce relativizovať význam nahrávky. 

„Nechcem to relativizovať, chcem, aby sa Gorila vyšetrila. Ak je aj pravda, čo je tam, nič neetické a protiprávne som neurobil,“ zdôraznil Fico na tlačovej konferencii. Zároveň tvrdí, že na nahrávke sú prvky, ktoré nesedia.

"Smer nemá s Gorilou nič spoločné. Či som pil alebo nepil colu, je nepodstatné," dodal. "Nie všetko sedí, čo je tam," povedal o nahrávke s tým, že ju nepočul a informácie má len z médií. "Sú veci, čo nesedia a ja nechcem robiť vyhlásenia, ktoré by marili vyšetrovanie," podotkol. 

Fico hovorí, že ak by nahrávka bola pravdivá, tak morálne ani právne nezlyhal. "Médiá celý čas zakrývali špinavosti Dzurindovej vlády. Nerobte si zo mňa očistec. Prečo chcete prekryť obrovské krádeže štátneho majetku tým, či niekto pil alebo nepil colu," dodal. 

Expremiér priznal, že sa s Jaroslavom Haščákom stretával na rôznych spoločenských akciách. "Je to významný podnikateľ, ktorý nás chce zničiť," povedal Fico o šéfovi Penty.

Fico zopakoval svoje vyhlásenie, že Gorila je kauzou vlády Mikuláš Dzurindu. "Prečo ste neboli za Dzurindom, Miklošom, Hrušovským. Pýtajte sa Radičovej, tá Haščákovi varila klobásky," tvrdí. 

S informáciou o údajnej návšteve Haščáka v dome expremiérky Ivety Radičovej operoval Fico už v roku 2012. Radičová vtedy priznala, že v dome ju navštívili aj ľudia z finančnej skupiny Penta.  

Predseda Smeru zároveň dnes na brífingu odmietol informácie o pochybnostiach pri financovaní strany. "Naše účtovníctvo bolo minimálne 15-krát prehnané cez kontrolu. Žiadny kontrolný orgán nevyčítal nejaké pochybnosti o financovaní," podotkol. 

„Smer nevládol, Smer bol v opozícii. Jediné, čo vás trápi je moje pitie Coly,“ dodal na záver Fico. Zároveň novinárov vyzval, aby šli a robili si svoju prácu.

Šéf OĽaNO Igor Matovič v stredu Fica obvinil, že sa mal v nahrávke Gorily priznať, že načierno financoval kampaň svojej politickej strany. 

22. marca 2006 mal Fico v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave šéfovi Penty Jaroslavovi Haščákovi povedať: "Fedor Flašík vybral 250 na stranu a osem (alebo osemdesiat) si dodatočne nechal."

"Toto je trestný čin. Fico sa priznáva, že skresľoval účtovníctvo, ktoré pravidelne podpisoval," tvrdí Matovič. Ide podľa neho o kľúčový dôkaz "priamo hlasom Roberta Fica."

Poslanec Smeru Erik Tomáš však tvrdí, že veta, na ktorú sa Matovič odvoláva, je nezrozumiteľná. "To čo pán Matovič písal na ten plagát, nie je v zvukovej nahrávke. Aspoň v tej, čo sme my počúvali," vyhlásil.

Viaceré médiá v stredu dostali nahrávku s kauzou Gorila. Celá nahrávka má 39 hodín a vyše dva gigabajty.

Do médií ju poslali neznáme osoby označené ako Anonymous. Finančná skupina Penta avizovala, že podá trestné oznámenie.

Zdroj: hnonline.sk / pravda.sk / ta3.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti