Fico napísal otvorený list prokurátorovi Honzovi, ktorý ho obvinil za výroky o odsúdení exposlanca Mazureka pre jeho vyjadrenia o Rómoch

22.09.2020 | 17:28
  18
Bývalý premiér vo svojom liste reagoval na dvojaký meter prokurátora, ktorého správanie nápadne pripomína neslávne známeho komunistického prokurátora Jozefa Urválka.

Otvorený list prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR JUDr. Tomášovi Honzovi

Vážený pán prokurátor,

dňa 5. septembra 2019 ste telefonicky požiadali zástupcu riaditeľa expozitúry Bratislava Národnej protiteroristickej jednotky NAKA, aby preverila, či som spáchal trestný čin schvaľovanie trestného činu a iných trestných činov obsahom video príspevku z 5. septembra 2019 reagovali ste v priebehu hodín), ktorým som vyslovil svoj názor na odsúdenie poslanca NR SR M. Mazureka za výroky týkajúce sa Rómov.

Dňa 29. novembra 2019 príslušný vyšetrovateľ PZ SR dospel k záveru, že v danej veci nie je dôvod na začatie trestného stíhania a vec odmietol.
Dňa 2. decembra 2019 ste ako prokurátor toto rozhodnutie zrušili a vydali ste uznesenie, ktorým ste záväzne prikázali bezodkladne v danej veci konať, začať trestné stíhanie a vzniesť proti mojej osobe obvinenie za prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, prečin podnecovania k národnostnej, rasovej a etickej nenávisti v jednočinnom súbehu s prečinom schvaľovania trestného činu. Keďže ste dali záväzný pokyn, vyšetrovateľ ho dôsledne musel vykonať a voči mojej osobe bolo vznesené obvinenie.

Vážený pán prokurátor, mám všetky legitímne dôvody informovať Vás, že len pred pár dňami bol právoplatne odsúdený bývalý asistent poslanca NR SR F. Rybanič za zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Tento zločin spáchal tým, že ako zamestnanec Tatra Banky neoprávnene prezeral bankové účty bývalého ministra vnútra a ďalších politikov a dal ich k dispozícii neoprávneným osobám na zverejnenie. Vážnosť tohto zásahu do ľudských práv poškodených osôb nie je potrebné zdôrazňovať.

Rovnako by som rád upriamil Vašu pozornosť na vyhlásenie predsedu vlády SR I. Matoviča z 19. septembra 2020, kedy na tlačovej besede uviedol, že „možno spáchal hrdinský čin a pozrel sa na účet skorumpovaného politika Kaliňáka. Áno s tým som súhlasil...“ Neberiem si právo určovať, či niekto spáchal alebo nespáchal trestný čin, ale toto verejné vyhlásenie vyvoláva minimálne podozrenie zo spáchania prečinu schvaľovania trestného činu.

Vážený pán prokurátor, ak sa spolu pozrieme na časovú os Vášho konania v mojom prípade a urgentnosť Vašich krokov, očakávam, že rovnakú mieru nekompromisnosti a bezodkladnosti preukážete aj v prípade predsedu vlády SR I. Matoviča. Pokiaľ potrebujete na Vaše konanie vonkajší podnet, pretože sa obávate zasiahnuť proti predsedovi vlády SR, môžete formálne považovať obsah tohto otvoreného listu za podanie trestného oznámenia podľa § 196 ods. 1 Trestného poriadku.

Mazurek podľa Fica povedal o Rómoch to, čo si myslí takmer celý národ

Exposlanec Národnej rady SR Milan Mazurek (ĽSNS) povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Uviedol pred rokom predseda Smeru-SD Robert Fico vo videu na sociálnej sieti na margo Mazurekovho právoplatného odsúdenia za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Fico tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií a nie na základe skutočných dôkazov. Dodal, že Smer-SD je strana s jasnou protifašistickou orientáciou.

„Ak má byť rozsudok najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do akejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí vrátane ležiacich psov pozatvárať,“ povedal.

Zdroj: Facebook Robert Fico / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti