Fico kritizuje slniečkarov v Smere a odmieta posun k liberalizmu

21.05.2020 | 14:25
  6
Hovorí, že mu je ľúto, keď jeho neprítomnosť využívajú na oslabovanie postavenia Smeru-SD "v mene osobných politických ambícií".

Predseda Smeru-SD Robert Fico kritizuje členov predsedníctva a poslancov za ich verejné vyjadrenia k situácii v strane. V liste, ktorý im adresoval, ich okrem iného dôrazne žiada, aby sa zdržali verejných vyhlásení o vnútornom živote strany. Kritizuje ich za odchod Jána Podmanického, hovorí o "odsúdeniahodnej politickej naivite" a vyhlasuje, že "natláčanie strany do bezhodnotového liberálneho priestoru" bude považovať za konanie poškodzujúce záujmy Smeru-SD.

"Vyhlásenia o skoršom sneme, ambíciách zmeniť vedenie strany, o ktorých sa dozvedáme len a len z médií, výrazne poškodzujú Smer-SD," píše v liste Fico, ktorý je momentálne práceneschopný.

Hovorí, že mu je ľúto, keď jeho neprítomnosť využívajú na oslabovanie postavenia Smeru-SD "v mene osobných politických ambícií". Dodáva, že 20 rokov kolegom vytvára úspešný priestor na politickú prácu aj napĺňanie najvyšších politických ambícií.

Pripomína riešenie vecí vnútropolitickou diskusiou. "Móda odkazovať predsedovi strany posolstvá cez médiá, a to často v rozpore s obsahom predchádzajúcej internej diskusie, je móda, ktorú nemienim rešpektovať," zdôraznil.

Za hrubú politickú chybu považuje tlak na odchod Jána Podmanického, ktorý vytvorili niektorí členovia vedenia. Podmanický sa podľa neho podieľal na prijatí opatrení, ktoré pomohli Smeru-SD dosiahnuť vo voľbách viac ako 13 či 14 percent.

Fico poukazuje aj na vnútorné mechanizmy strany. "Ich nerešpektovanie, nerešpektovanie iných názorov, natláčanie strany do bezhodnotového liberálneho priestoru a bezhlavé a politicky naivné verejné vyhlásenia, budem považovať za konanie poškodzujúce záujmy Smeru-SD," vyhlásil. Kolegov kritizuje aj za to, že po všetkých spoločných rozhodnutiach aj v súvislosti s kandidátkou do volieb 2020, sa súčasťou práce Smeru-SD stáva "odsúdeniahodná politická naivita".

Pellegrini chce vymeniť Fica na čele strany

Podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini v nedávnom rozhovore pre TASR potvrdil záujem kandidovať za predsedu strany. Nevylúčil ani odchod zo Smeru-SD, nasledovať by ho mohli viacerí členovia. V strane už viacerí hovoria o potrebe diskusie o výmene predsedu a tiež o skoršom konaní straníckeho snemu.

Čoraz častejšie sa objavujú aj kritické hlasy voči Ficovi a podporné vyjadrenia k Pellegrinimu. Kriticky sa časť vedenia strany postavila aj k Podmanickému, ktorý chcel spolupracovať v platforme s ĽSNS. Podmanický po kritike oznámil odchod zo strany.

Banskobystrickí krajskí poslanci podporujú Pellegriniho za šéfa Smeru

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za Smer-SD podporujú kandidatúru Petra Pellegriniho za predsedu Smeru-SD a žiadajú zvolanie snemu čo najskôr. Povedala to predsedníčka poslaneckého klubu Božena Kováčová na štvrtkovej tlačovej konferencii. Dodala, že 16 poslanci klubu za Smer-SD žiadajú, aby vedenie strany zvolalo snem bezodkladne po odznení pandémie, kde okrem voľby vedenia zhodnotia výsledky volieb a načrtnú ďalšiu víziu fungovania. Ak by si Pellegrini založil novú stranu, banskobystrickí poslanci sú podľa Kováčovej odhodlaní pridať sa k nemu.

Poslanci zastupiteľstva BBSK za Smer-SD si podľa svojich slov politickú budúcnosť spájajú s osobou a štýlom politiky Pellegriniho, "ktorý sa stal prirodzeným lídrom sociálnej demokracie na Slovensku".

"Rozhodli sme sa, že jednoznačne, ak nebude vymenený predseda strany a pán Pellegrini si vytvorí svoju vlastnú stranu, tak ideme s ním," uviedla na otázku TASR Kováčová.

K Pellegrinimu sa podľa poslancov viaže vysoká dôvera ľudí aj mimo členov strany. Dôveru si podľa nich získal v pozícii predsedu vlády i volebného lídra strany.

Smer-SD môže podľa banskobystrických poslancov nadviazať na všetko dobré, čo sa za 20-ročnú históriu strane podarilo, "ale na druhej strane sa aj zbaviť nepríjemnej záťaže minulosti, spojenej s rôznymi kauzami politického a ekonomického charakteru, ktoré reprezentujú konkrétni jednotlivci".

Pellegrini víta, že politika zodpovednej zmeny s hodnotami sociálnej demokracie oslovuje tak regionálne štruktúry, ako aj ľudí mimo strany. "Budem robiť všetko pre to, aby som takúto politiku pre ľudí na Slovensku ponúkal," reagoval vo štvrtok pre TASR.

Pellegrini: Odmietam snahy umlčať kritické hlasy v Smere-SD

Videnie politického sveta predsedu Smeru-SD Roberta Fica a podpredsedu Petra Pellegriniho sa rozchádzajú. Dokazuje to podľa Pellegriniho list Fica adresovaný spolustraníkom. Pellegrini podľa svojich slov odmieta snahu umlčať "čoraz intenzívnejšie kritické hlasy". Iný názor nepovažuje Pellegrini za poškodzovanie záujmov Smeru-SD.

"List pána predsedu len potvrdzuje, že jeho a moje videnie politického sveta a budúcnosti sa značne rozchádzajú. Odmietam snahu umlčať čoraz intenzívnejšie kritické hlasy, ktoré sa vnútri strany ozývajú, a nepovažujem vyjadrenie iného názoru za hlboké poškodzovanie záujmov Smeru," uviedol Pellegrini pre TASR v reakcii na slová v liste.

Pellegrini tiež pripomenul, že neoddeliteľnou súčasťou sociálnej demokracie je jasný postoj proti fašizmu a nespolupráca so subjektmi, ktoré túto politiku presadzujú.

Podpredseda Smeru-SD Richard Raši sa k listu vyjadrovať nechcel, pretože to považuje za internú záležitosť strany.

Zdroj: spravy.sk (1), (2), (3)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti